Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Suchy beton na okraje dlazby?

Svagor si robi novu dlazbu pred domom a nejako mi nejde do hlavy preco na okraje dlazby, ktore ohranicoval kusmi postavenymi na uzsiu hranu (cize nie na plocho) daval len zmiesany cement so strkom (jemnym). Az ked na to polozil dlazdice a zarovnal vodovahou az potom zafixoval okraj z jednej aj druhej strany klasickym betonom. Viem, ze mu to tak niekto kazal len mi furt nejde do hlavy aky vyznam ma zmiesany cement so strkom (ktore sa bez vody nespoja)pod okrajovymi dlazbami. Keby to aspon potom polial trosku chapal by som to, ale takto sa mi to zda zbytocne. Ja by som tam dal hned rovno normalny beton. Je sice pravda, ze vaha dlazdice by stazovala, aby boli okraje rovne, ale ak spravim hustejsi tak by to spadnut pod vlastnou vahou nemalo a bolo by to rovnako pevne pocas tuhnutia ako ta jeho varianta.
Podklad pod dlazdbou je jemny strk.

Předmět Autor Datum
Kdo někdy plácal bábovičky ví, že to z vlhkého písku jde nejlíp. Pokud chce, aby bábovičky vydržely,…
mirektatra 31.05.2012 22:39
mirektatra
Abych pravdu řekl, taky mi není dost dobře jasné proč to tak dělá. Je pravda že cementu stačí vzdušn…
sHpy00n 31.05.2012 22:48
sHpy00n
U nás zrovna opravují dlažbu na náměstí a poté, co do suchého betonu usadili kostky, zarovnali, uhla…
JoDiK 01.06.2012 08:33
JoDiK
Takto by som to asi riesil aj ja, ale podla vysvetlenia hore si vraj beton zoberie vlhkost z toho mo… poslední
fleg 01.06.2012 11:06
fleg

Kdo někdy plácal bábovičky ví, že to z vlhkého písku jde nejlíp. Pokud chce, aby bábovičky vydržely, přidá do písku cement. U obrubníku to je stejné. Když se tam přidá voda, blbě se to uplácává a stále to ujíždí, proto dlaždiči chytře využívají hydroskopickou vlastnost cementu a smíchají pouze písek s cementem, zhutní a připraví požadovaný tvar -rovinu, sklon- a po usazení krajových profilů - obrubníků- je znovu upevní touto hutnící směsí. Pak buď počkají, až cement s pískem zjískají vlhkost ze vzduchu, země, nebo dobetonují vlhkým betonem,který vodu poskytne zhutněnému podkladu a obé potom, ruku v ruce, ztvrdnou v monolit :-).

Abych pravdu řekl, taky mi není dost dobře jasné proč to tak dělá. Je pravda že cementu stačí vzdušná vlhkost uvolněná zespoda. Všichni víme jak umí cement zatvrdnout i v pytli. Ale kdybych tam chtěl beton, klidně použiju zavlhlou betonovou směs. Ta se chová jako navlhčený písek a nic by nepropadlo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru