Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sádrokarton nebo ytong?

Dobrý den, rekonstruuji bytové jádro a potýkám se s otázkou, zda jádro vyzdít, nebo použít sádrokarton. Přátelé se dělí na dva tábory, i když z větší části jsou pro zdivo, sádrokartonu se bojí, i přesto, že je práce s ním snazší, rychlejší a levnější. Varují mě, že odhlučnění není tak dobré, ale myslím, že pokud se dobře zaizoluje, není problém. Tou nejdůležitější otázkou je pro mě ale životnost, chci mít tuto koupelnu na více než tři roky a právě teď se setkávám s názory, že sádrokarton v koupelně nemá šanci kvůli vlhkosti vydržet.. (i když bude koupelna odvětrávaná?).. Byla bych ráda za jakékoliv rady, zkušenosti, abych neudělala chybu, které bych mohla později litovat. Děkuji!

Předmět Autor Datum
Já mám v bytě komplet příčky ze sádrokartonu, včetně koupelny. Přes 4 roky a žádnej problém kvůli vl…
Prasak 28.05.2012 17:01
Prasak
Ja mam celej barak krome podlah ze sadrokartonu a krome par prasklejch rohu zadny problemy a praskly…
bahno 29.05.2012 07:21
bahno
jak dlouho ten barak mas? my mame barak z plnych cihel od r. 36 a dobry, da se to stejne rict i o sa… poslední
sourek 05.02.2014 07:53
sourek
No já bych neváhal a vyzdil to. než sdk, to už můžete rovnou obložit umakart a vyjde to ještě levněj…
kuchtik00 28.05.2012 17:52
kuchtik00
Po 20 letech zkušeností s přesnými tvárnicemi (zmíněný Qpor už nechci ani vidět) i sádrokartonem s k…
sHpy00n 28.05.2012 18:12
sHpy00n
jj, s qporem se dělá hůř, ale ta cenovka.. :-) a zas taková hrůza to není, hřeben s větším zubem, se…
kuchtik00 28.05.2012 19:44
kuchtik00
Jen špatná práce zničí sádroš, obojí je možné, sádrokartonář to zvládne za jeden den i s vymalováním…
milan.cukrar 28.05.2012 21:42
milan.cukrar
Vždyť se dělají sádrokartony přímo do vlhka (většinou zelené), určené hlavně na koupelny. Ze sádroka…
RITCHI 28.05.2012 21:52
RITCHI
Těžko radit, každý je příznivcem něčeho. V koupelně sádrokarton vydrží bez problémů, pokud vám do ně…
radek2 28.05.2012 21:55
radek2
Ono když bude kvůli špatně provedené práci zatékat do qporu nebo do ytongu, tak to vyjde skoro naste…
RITCHI 28.05.2012 22:07
RITCHI
S vlhkostí bych problém neviděl, do koupelen je speciální zelený sádrokarton, stačí si trošku zagoog…
Ducky 29.05.2012 11:36
Ducky
Osobne preferuji YTONG. Duvod - lepsi mechanicka odolnost, mam na mysli: poveseni polic, skrinek. Up…
DKK 29.05.2012 14:11
DKK
Proč tu všichni "zdíte" z Ytongu? Osobně bych to dělal z obyč cihel, ale jen pro to, že jich mám pár…
Uroboros 29.05.2012 16:13
Uroboros
Osobně bych to dělal z obyč cihel No potěš pánbůh. To máte: cihly, cement, vápno, písek, štuk... K…
RITCHI 29.05.2012 17:39
RITCHI
Protože to je oproti páleným materiálům diametrálně jednodušší, rychlejší. Ytong i SDK zvládne zručn…
sHpy00n 29.05.2012 22:25
sHpy00n
Děkuji všem za názory, prozatím vede SDK, nebudu konzerva a zkusím to! Snad nebudu litovat;-)
May 30.05.2012 20:31
May
pro jádro rozhodně Ytong nebo šedý porobeton levnější, upevnění skříněk, umyvadel, vedení vody, elek…
Jarda Pardubice 04.02.2014 12:30
Jarda Pardubice
Jardo z Pardubic, sousede, je to stará diskuze. Již nemá význam. Není rychleji uděláná stěn a z poro…
milan.cukrar 04.02.2014 13:18
milan.cukrar

Já mám v bytě komplet příčky ze sádrokartonu, včetně koupelny. Přes 4 roky a žádnej problém kvůli vlhkosti, obklady na tom taky drží. Koupelna je odvětrávaná skrze časovaný ventilátor.
Jen zvuková izolace je trochu horší, ale těžko říct, jak moc stavaři šetřili, jestli to mohlo být lepší.

Ja mam celej barak krome podlah ze sadrokartonu a krome par prasklejch rohu zadny problemy a praskly rohy se vyresili polyuretanovym tmelem misto akrylu. Podotykam, problematicka mista atypicke konstrukce, ne bezny rohy.
Za me sadros +, a kdyz se s tim umi, tak se s tim da opravdu carovat.

No já bych neváhal a vyzdil to. než sdk, to už můžete rovnou obložit umakart a vyjde to ještě levněji. pro laika snazší práce se sádrokartonem možná je, levnější - nevím nevím. při použití qporu - šedý porobeton, bych se možná i hádal. a jestli je sádrokarton rychlejší nevím, ale při pečlivém provádění parozábran a řešení odhlučnění bych si dovolil i tvrdit, že to vyzdím rychleji. bez problémů s jedním pomocníkem za 1,5 dne vyzděno, další půlden lepidlo a perlinka a další den štuky. sdk jádro jsem nikdy nedělal, tak si nedovolím odhadovat. Ale ještě jsem neviděl jakoukoli sdk konstrukci, kde by časem nedošlo k "propadnutí" spár na podélném styku desek. je to sice vidět jen při silnějším bočním osvětlení, ale je to tam. takže já bych to měl jasný.

Po 20 letech zkušeností s přesnými tvárnicemi (zmíněný Qpor už nechci ani vidět) i sádrokartonem s klidem v duši si troufám tvrdit že mezi nimi není rozdíl. Časově, na bordel a ve finále ani v penězích. Kdo je konzervativní nechť volí zděnou metodu, kdo ne, ať si dá SDK. Se životností SDK problém nemá ani v té koupelně je-li dobře větraná. Oba materiály pochopitelně mají svá specifika.

jj, s qporem se dělá hůř, ale ta cenovka.. :-) a zas taková hrůza to není, hřeben s větším zubem, sem tam do spáry hřebík nebo klínek, z jedný strany rovnat a druhá se zbrousí. souhlasím ale s tím, že s ytongem je to o něčem jiným.

Těžko radit, každý je příznivcem něčeho. V koupelně sádrokarton vydrží bez problémů, pokud vám do něj nezatéká kvůli následným špatně provedeným pracem. Výhoda je rovinnost, levnější instalace el + vody, nevýhoda únosnost na těžší zařizováky. Samozřejmě lze řešit změnou desky za fermacell, rigidur, rigiStabil. Sádrokartonář si to udělá ze sádry, zedník vyzdí ....

S vlhkostí bych problém neviděl, do koupelen je speciální zelený sádrokarton, stačí si trošku zagooglit: http://bydleni.idnes.cz/ze-sadrokartonu-postavite- pricky-i-nabytek-ale-ochrani-i-pred-hlukem-1it-/st avba.aspx?c=A110805_152559_stavba_rez

Moje osobní zkušenost - velmi záleží na odbornosti firmy, která práci provádí. Před dvěma roky mi rekonstrukci ze sádrokartonů dělala tato firma halasdk.cz. Ale můžete si opět pomoci googlem (https://www.google.cz/search?sugexp=chrome,mod=15& sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=s%C3%A1drokarton%C3%A1% C5%99sk%C3%A9+pr%C3%A1ce) či seznamem (http://search.seznam.cz/?aq=-1&oq=s%C3%A1drokarton %C3%A1%C5%99sk%C3%A9+pr%C3%A1ce&sourceid=szn-HP&th ru=&q=s%C3%A1drokarton%C3%A1%C5%99sk%C3%A9+pr%C3%A 1ce) a najít si více firem, které oslovíte a necháte si vypracovat cenovou nabídku, většinou vám ji vypracují zdarma. Měli by vám i odborně poradit.

Proč tu všichni "zdíte" z Ytongu? Osobně bych to dělal z obyč cihel, ale jen pro to, že jich mám pár tisíc na zahradě, nicméně pokud bych materiál neměl a chtěl zdít tak asi spíš sáhnu po broušených příčkovkách, které se mimo to nechají sehnat i o dost levněji než Ytong, který bych do koupelny fakt nechtěl, neb funguje jako houba (velice špatná zkušenost z lodžie).
Proč zrovna Ytong nebo SDK???? Dnes je to tolik materiálů, že si člověk snad ani nevybere.

Protože to je oproti páleným materiálům diametrálně jednodušší, rychlejší. Ytong i SDK zvládne zručný kutil s odborným dohledem naprosto bez potíží. Broušené příčky dejme tomu taky, ale pak zde vidím velký problém v omítce. Jádro + štuk. Hlavně jádro aby bylo rovné je často nad síly. Ytong i SDK jsou lehké, snadno se dělí. O sekání drážek pro instalace ani nemluvím. Moc dobře vím jak vypadá pálená příčka když do ní chceme zasekat odpady. Ne ne. Z mého pohledu jsou klasické červené cihly pro použití na jádra out.

pro jádro rozhodně Ytong nebo šedý porobeton levnější, upevnění skříněk, umyvadel, vedení vody, elektra, vše je jednodušší a levnější. A ve finále je to zeď, do SDK když někdo spadne (nemyslím jen alkohol, může to být i nešťastný pád oprava za tisíce a nepořádek). Vyzdění jádra jeden člověk do 10 hodin i velké.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru