Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem TP-LINK tl-wr543g problém s DHCP

Ahoj lidi, už delší dobu řeším problém s mým routerem TP-LINK tl-wr543g.

Situace: Jsme připojeni přes poskytovatele www.meep.cz bezdrátově (rodinný dům).
Ještě donedávna jsem se dokázal připojit na jejich router a po prozkoumání nastavení jsem zjistil, že je nastavený, aby přes DHCP přiděloval až 100 adres (192.168.0.100 - 192.168.199), tudíž jsem připojil svůj router pouze jako switch (nastavil jsem operation mode jako AP Router, vypl DHCP, kabel z meepu jsem píchl do LAN portu a internet rozváděl wifi signálem po domě).

Zhruba před měsícem jsem však musel router restartovat a vrátit do továrního nastavení. Nastavil jsem ho stejně jako předtím, kabel od poskytovatele v LAN portu, DHCP vypnuto. Přesto když se připojím na svůj router, nemám internet a ipconfig hlásí IPv4 adresu 192.168.1.101 (adresa, kterou by měl router přidělovat při zapnutém DHCP). Pokud připojím poskytovatele přímo do WAN portu, internet funguje, z čehož jsem usoudil, že router stále používá DHCP, i když jsem ho podle všeho vypnul. Dělám něco špatně? Samozřejmě jsem po vypnutí DHCP router rebootoval. Nejde mi do hlavy, že předtím vše fungovalo v pořádku, ale teď se mi DHCP nedaří vypnout..

Díky za případné poznatky či rady, jsem amatér-samouk co se týče sítí a koneckonců žádný učený nespadl přímo z nebe :)

PS: Je normální, že mi speedtest.net měří upload pouze 0,22 Mbps? Jiné stránky, jako např. rychlost.cz pro jistotu nenaměří upload vůbec. Zkoušel jsem píchnout kabel přímo z routeru od poskytovatele.

Articless

Předmět Autor Datum
kabel z meepu jsem píchl do LAN portu před wr543 není žádný router? provider ti přiděloval několik…
lední brtník 07.06.2014 18:11
lední brtník
Před wr543 je Ubuquiti s AirOS, který by měl sám plnit funkci routeru, tudíž mi příjde zbytečné kvůl…
Articless1 08.06.2014 10:38
Articless1
Začni tím, že na routeru nastav adresu z požadovaného rozsahu, třeba 192.168.1.199. Možná že je to v…
Ara 08.06.2014 12:04
Ara
ta zmínka o tajném typu ubiquiti v dotazu chyběla. než laborovat se zastaralým géčkovým krámem, zajd… poslední
lední brtník 08.06.2014 13:02
lední brtník

kabel z meepu jsem píchl do LAN portu

před wr543 není žádný router? provider ti přiděloval několik ip adres? ty jsi svoji domácí síť vytáhnul až ven k němu? zapoj router normálně wan vstupem.

Zkoušel jsem píchnout kabel přímo z routeru od poskytovatele.

provider může mít blokování připojení vázané na jednu mac adresu, nebo podstatné omezení rychlosti pro neznámé mac adresy.

Před wr543 je Ubuquiti s AirOS, který by měl sám plnit funkci routeru, tudíž mi příjde zbytečné kvůli třem PC doma dvakrát routovat. Fungovali jsme takhle asi rok bez problémů. Vázané na jednu MAC adresu by to být klidně mohlo, ale moc to nevysvětluje, proč můj TP-LINK dělá to co dělá a rád bych pochopil, proč se to tak děje. Kdybych pro něj například chtěl jiné využití, třeba ho použít pouze jako wifi switch, pak bych se nesetkal s úspěchem. Nepomáhá ani hard reset, router pořád přiděluje svoje adresy a já chci, abych dostával IP z jiného routeru.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru