Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tabulka FAT 32 a W XP

Dobrý den.Po zkušenosti na Zive předem upozorňuji, že jsem poučeným laikem v oblasti počítačové techniky a tak mi nikdo nemusí spílat (jako na Zive) že se vůbec dovoluji ptát a že nemá ani smysl mi odpovídat či radit, protože stejně ničemu neporozumím. (Šlo o jednoduchý dotaz, jestli stále používaný OS W 98 SE setrvale chráněný antivirovou ochranou vykazující při každé kontrole nezavirovanost PC, musím ze svého PC odstranit, protože jeho užíváním ohrožuji a škodím ostatním uživatelům netu. Dnes se raději ptám jinde na záležitost související:Jeden pán (učitel informatiky na střední škole) mi W 98 SE odinstaloval a nainstaloval XP, s tím, že vše po instalaci zůstane zachováno jako dřív. Tedy že ke všemu budu mít stejný přístup.Po dvoudenním celodenním snažení u mne doma se snažil situaci vyřešit doma u sebe a vzal si k tomu i můj HDD (dokonce s velice citlivými daty, týkající se postžira a sporožira, včetně Pinů k bank.kartám. Když mi sdělil, že se mu dílo podařilo a že počítač je vyzkoušený a běhá, po jeho odchodu jsem zjistil, že antivir NOD 32 mi sděluje, že všechny soubory mají poškozený archiv a prací na PC jsem zjistil, že nemohu připojit žádná dříve využívaná zařízení. Externí disk, tiskárnu, digifotoaparát a pod. Funkční že je pouze to, co patří do příslušenství XP. Vzpomněl jsem si, že se zmiňoval, že musel něco nastudovat a že pak tedy změnil nějakou tabulku FAT 32 na něco čtyřpísmenného, začínajícího písmenem N... Já bych se rád dověděl od zdatnějších, ale vstřícných uživatelů PC, jestli převod, či změna tabulky FAT 32 mohla způsobit nezpůsobilost využívat můj PC jako dřív, a pokud ano, tak jestli je ještě nějaká možnost vrátit se k mému legálně získanému OS W 98 SE tak, abych mohl počítač využívat jako dřív.Za ochotu a radu předem děkuji a budu za ni nesmírně vděčný.
Milan

Předmět Autor Datum
Dobrý den. Přiznávám, že jsem vůbec nepochopil, jaký operační systém máte nyní nainstalovaný a zda v…
Kurt 25.07.2009 09:09
Kurt
Tvůj problém nesouvisí s typem tabulky souborů. FAT32 má oproti NTFS pouze některá omezení - nepodpo…
Jan Fiala 25.07.2009 09:12
Jan Fiala
Ne, překonvertováním z FAT32 na NTFS by nemělo dojít k fyzickému poškození souborů. Můžeš si to vyzk…
kmochna 25.07.2009 09:31
kmochna
Buď změň údaje... Třeba to už nebude nutné, účty jsou už možná vyluxované. Pokud ne, ihned všechno…
L-Core 25.07.2009 10:28
L-Core
Jak už jsem vám psal na Lživě, W98SE se samozřejmě dají používat (při doplnění firewalem) bez problé…
jirka44 25.07.2009 10:34
jirka44
jak píšou kolegové: ntfs je díky své struktuře robustnější souborový systém, který chrání data před…
lední brtník 25.07.2009 11:21
lední brtník
Nabuduce nic nedavaj robit ziadnemu ucitelovi. Keby sa v tom vyznal tak by nebol ucitel ale robil by… poslední
MM.. 25.07.2009 12:54
MM..

Dobrý den.
Přiznávám, že jsem vůbec nepochopil, jaký operační systém máte nyní nainstalovaný a zda vůbec naběhne. Ale pokud se v tom vrtal takový odborník, jak naznačujete, obávám se, že jedinou možností bude reinstalace Windows. K tomu potřebujete instalační CD a tzv. Product key, nebo-li licenční číslo.
(a také někoho, kdo to zvládne - toho prvního k tomu už nepouštějte)

Tvůj problém nesouvisí s typem tabulky souborů. FAT32 má oproti NTFS pouze některá omezení - nepodporuje soubory > 4GB, neumožňuje nastavovat práva k souborům a složkám, je náchylnější na poškození. Pro přeinstalaci to měnit nemusel.

Tvůj problém je způsoben tím, že ten "chytrý učitel informatiky" přeinstaloval tvé Win98 novějšímy (WinXP), které jsou naprosto odlišné (jiné jádr, jiné ovladače, ...)
Pokud si vzal jen tvůj disk a ne celý počítač, pak je "divný" dvojnásobně, protože v tom případě nemůže nainstalovat žádné ovladače, které potřebuje tvůj hardware, takže ti nebudou chodit ani zařízení, která používáš, což jsi zjistil.

Co se týká návratu k Win98. Pokud sis neudělal před tou přeinstalací zálohu obrazu disku, návrat možný nebude.

Teď máš pouze 2 možnosti:
1. doinstalovat ovladače a tím pádem rozchodit zařízení, která používáš
2. zazálohovat data a nainstalovat celý operační systém načisto

Hlavně to nedávej k tomu učiteli informatiky...

Ne, překonvertováním z FAT32 na NTFS by nemělo dojít k fyzickému poškození souborů. Můžeš si to vyzkoušet scandiskem (tento počítač/disk/vlastnosti/zkontrolovat)
--
Vyzkoušej toto:
Tento počítač/spravovat/ správce zařízení a mrkni na žlutý otazníčky (to znáš z w98)
Tento počítač/spravovat/ prohlížeč událostí a najdi chybu týkající se zařízení
oboje věci budou mít spololečný důvod - nenainstalované ovladače k mateřince (desce)
---
Chyba CRC může být i velmi starý dekompresní program (čti: novou rarku neotevřeš integrovaným zipem)

A jak píše JaFi - návrat z NTFS na FAT není možný bezeztráty dat. Dalo by se to vyřešit překopírováním svých dat na jiný disk nebo oddíl a instalací w98, ale proč to dělat, když xp jsou mnohem odolnější vůči chybám a tvůj pc je snese?

EDIT//

vzal si k tomu i můj HDD (dokonce s velice citlivými daty, týkající se postžira a sporožira, včetně Pinů k bank.kartám

Lidi vy se nepoučíte.:-| Buď změň údaje nebo ho budeš muset zabít. :-)

Jak už jsem vám psal na Lživě, W98SE se samozřejmě dají používat (při doplnění firewalem) bez problémů i v současnosti. Vy se nyní musíte rozhodnout, jestli je pro vás výhodnější opravit současnou instalaci XP nebo se vrátit k W98. Nikde jsem zatím nenašel, jaký máte ve vaší sestavě procesor a kolik máte paměti. To je totiž zásadní pro rozhodnutí, jestli má smysl se vůbec snažit o XP nebo se vrátit k W98. Na slabém železe bude práce s XP utrpení. Pokud došlo k převodu z FAT32 na NTFS, tak jediná cesta zpět ovšem znamená celý disk znovu přeformátovat, což znamená ztrátu veškerých dat tam se nacházejících. Problém citlivých dat raději nekomentuji. Takže závěr: pokud máte vyhovující procesor, tak nejlepší pro vás je asi (po eventuálním dokoupením paměti) se snažit rozchodit XP. Toho učitele z toho raději vynechte.(Opět se potvrzuje se, že kdo něco umí, ten to dělá a kdo to neumí, ten to učí....)

jak píšou kolegové: ntfs je díky své struktuře robustnější souborový systém, který chrání data před poškozením při pádu aplikace nebo systému.
to samé operační systém - řada "nt" se nepose.. z každé špatně napsané aplikace a nesekne se, netrpí omezenými systémovými zdroji po kterých w98 automaticky po čase spadnou. jen je možné, vzhledem k původnímu šrotu který stačil pro běh wirdows98, že bylo lepší nainstalovat win2000 + sp4 + nějaké hotfixy.

stejně tak pokud výrobce k nějakému hw dnes ještě napíše ovladače pro w98, jejich testování a funkčnost bývá sporná, prostě na tento odpad kašlou. také mnohé lepší/bezpečnější aplikace už pod win9x nejedou.
čili nad návratem k dětské architektuře win9x bych neuvažoval ani náhodou.
(mě obvykle stačí, že tam nefunguje správce úloh, a už to svinstvo mažu z disku)

ve svém slohovém cvičení nikde nepíšeš, žes za získaná xp platil. což je mi srdečně fuk, otázkou je pochybný zdroj odkud ta instalace pochází = v jakém je stavu. ale je to tvůj pc a tvůj problém.

firewall pro w98 je sporná věc - zachytává ty typy útoků, které na win9x vůbec nefungují - z tohoto hlediska je zbytečný. ale protože máme obvykle na mysli aplikační firewally, může se hodit info co nám chce z pc komunikovat ven.

že ti pod xp nefungovaly zařízení, které nebyly k pc připojené a ke kterým nebyly dodány ovladače, tomu se nediv, to se tak nějak stává pod každým systémem - nauč se to instalovat.

po vašem učiteli příště chtěj, aby vás naučil i psát odstavce, kdo ty slohy má číst.

Nabuduce nic nedavaj robit ziadnemu ucitelovi. Keby sa v tom vyznal tak by nebol ucitel ale robil by za 5x vyssi plat v praxi (nic proti ucitelom, obcas sa najde aj schopny)

Po instalacii WinXP nemoze len tak samo od seba vsetko fungovat tak ako predtym, musis nainstalovat ovladace na vsetko co v tom PC je, a vsetko co chces k tomu pripajat.
Ovladace sa daju najst na strankach vyrobcov tych zariadeni, zacat treba ovladacmi na maticnu dosku, grafiku, zvukovku, atd. Ake mas v PC komponenty ti vypise napr. program everest home.

Dalsie problemy (nejde fotak apod) treba riesit v osobitnej otazke kde napises presne jaky fotak a jak pripojeny (a jaku mas maticnu dosku - vid everest home), a co sa deje ked ho pripojis (ci sa objavi nejake zariadenie v pravy klik na tento pocitac - spravovat - spravca zariadeni a ci tam je nieco so zltymi otaznikmi/vykricnikmi, ci sa objavi novy disk v pravy klik na tento pocitac - spravovat - sprava diskov a ci ma priradene pismeno).

S FAT32 a NTFS to nema nic spolocne, ze prekonvertoval FAT32 na NTFS je vpodstate vporiadku (nemusel to robit ale ked to skonvertoval tak je to OK, NTFS je lepsi).

P.S. a vsetky programy (NOD apod) bude asi treba nainstalovat tiez nanovo.
Nabuduce sa opytaj tu predtym ako zacnes robit s PC take machinacie, bolo by ti poradene rizika a problemy ktore potom nastanu a prip. aj by si to s radami odtial urobil sam a spravne, a nie davat to nejakemu co to len cele dodrbe.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru