Avatar uživatele
Smlouvyzdarm

Také máte pocit, že pokud se právo ubírá tímto směrem, je tady něco špatně? Nebude lépe ubrat trochu na svých právech?

Před chvílí jsem na seznamu narazil na článek:
https://www.no­vinky.cz/krimi/449203-pokuta-za-zverejneni-fotky-zlodeje-plati-ustavni-soud-se-okradeneho-majitele-nezastal.html
Jde o zveřejněnou fotografii zloděje, kterou asi před pěti lety zveřejnil poškozený obchodník. Úřad pro ochranu osobních údajů mu napařil pokutu 5.000,– Kč.
Vím, že dříve některý ze soudů v této věci rozhodl v duchu hesla – kdo se chce domáhat svých práv, musí si plnit nejprve své povinnosti. Nebo-li, že nemůže požívat práva ochrany osoba, která vás okrade a nemůže tak předpokládat, že nezveřejníte její podobu bez jejího souhlasu. Jak dnes čtu Ústavní soud to vidí jinak… Odkaz na skutečnost, že to může udělat jen policie je naprosto lichý. Kdyby se spolehl na policii, tak by se tomu chlapovi to elektrokolo nikdy nevrátilo. Pokud to má fungovat takto, že darebáky, zloděje, úplatkáře, podvodníky atd. budeme schovávat za demokracii, ochranu osobnosti, imunitu apod., tak to Vám upřímně říkám, že jsem velmi zklamán, protože tak nějak musím přemýšlet jaké má tato demokracie vlastně výhody pro normální lidi. Myslím tedy proti komunistům. Že můžeme cestovat? Většina z nás nebyla dále než v Chorvatsku. Že mohou děti studovat v cizině? Většina z nás je ráda, že je udrží na škole u nás. Nebo je snad nejistota práce, o deset let pozdější odchod do důchodu, nebo jeho poloviční výše, která nás čeká oproti dnešku. Marně hledám nějaká pozitiva… už vím. Máme nové autobusové zastávky, které zaplatila EU. Jedna vyšla skoro na 500.000,– Kč. Bohužel ty, ale nikdo nepotřeboval, protože stejně tak by posloužily i ty staré. Vlastně ne, ty byly hlubší a když foukalo, tak jste neměli mokré nohy… Vím, že vše není tak zlé, ale i tak si dovolím říct co jsem někde slyšel, a to sice, že optimismu pramení pouze z nedostatku informací. Takže se nesmíme bát říct co si myslíme nebo nám tu budou vládnou ..... a jejich nesmyslná pravidla.

Upravil/a: annas

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? iceT, ivzez, orwell, Rokio před 2408 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
ivzez

Nebude lépe ubrat na svých právech, naopak bychom měli na jejich
dodržování trvat. K „okrajování“ našich práv a svobody dochází stále víc,
někdy se až hrozím, kam ještě to může zajít.

Souhlasím s názorem ÚS, že měl majitel prodejny nechat
zveřejnění fotky na policii. Zveřejnění fotky sice pomohlo k
rychlému dopadení pachatele, ale zároveň mohlo poškodit
další osoby (míním třeba rodinu/děti pachatele).

Počin majitele prodejny je sice pochopitelný, ale v pořádku podle mne není.

__________

K ostatnímu:

Často se píše o tom, jak období socialismu a vládnutí KSČ pokřivilo morálku lidí.

S tím nesouhlasím. Nic nelze svádět na režim,
za vším vždycky stáli, stojí a budou stát lidé.

Tehdy stejně jako dnes byli lodé slušní a vedle nich existovali lumpové.

Tehdy se děla některým*) lidem příkoří,
ovšem ta nezpůsobil režim. Způsobili je lidé.

*) Když čtu některé články o dřívějším režimu, mám někdy pocit, že jsem
musela žít v jiné době nebo v jiné zemi. Zmíněné články vyznívají, jako kdyby
se tu děla jenom příkoří a děla se všem.

Ale já ani mí známí nebo příbuzní jsme se nesetkali s nikým,
koho by „režim nějak pronásledoval“.

Včetně kněží a farářů. Na gymnáziu mne dějepis a latinu učil
bývalý katolický farář (vystoupil z církve, aby se mohl oženit).

A myslím, že takových lidí u nás byla většina.

________

Dnes je těch „špatných“ věcí více a dějí se více lidem.
Svobodu podnikání někteří zaměňují za „svobodu okrádat“.

Vadí mi např., že člověk, který se dostal do finančních potíží
kvůli dlouhodobé nemoci nebo ztrátě zaměstnání, musí v exekuci
zaplatit i několikaset­násobek (až 1.300 %) původního dluhu.
______

Jsem ráda, že byl zrušen trest smrti a moc si cením svobody slova.
Právě u ní mi tolik vadí „okrajování“. Dříve člověk věděl, před kým si
má dát pozor na jazyk. Dneska pomalu nevím(e) dne ani hodiny…

Za možnost cestování a studia v zahraničí jsem ráda.
Dnešní mladé generaci tyto možnosti moc a moc přeju.

_____

Práce, nezaměstnanost, důchody, přetěžování
zaměstnanců, nedodržování zákoníku práce a dalších
zákonů, přes 10 % obyvatel na hranici chudoby, …
škoda mluvit (vydalo by to na nejeden román) …

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?johana 56 Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
orwell

Z textu této otázky nečiší moc optimismu a řekl bych, že tvůj avatar, neodpovídá „ladění tvých píšťal“. Nicméně jenom hlupák nevidí, co se kolem děje. Demokracie v pravém slovasmyslu (taky to slovo používám) ve skutečnosti nikdy neexistovala, neexistuje a existovat nebude! Vždy je to o tom, kdo bude otrok a kdo pán. To, co prožíváme je jenom taková hra na demokracii. O nezávislosti justice nemůže být ani řeč, ostatně ona ani nikdy v minulosti nebyla nezávislá (např. politické procesy,…). První, co si musí mocipáni zařídit pro sebe, je beztrestnost! To tak bylo vždycky. Někdy se sice stane, že právo a pravda utrpí vítězství, ale to jsou spíš výjimky. Obvykle se to děje, když lumpárny přerostou co do počtu a významu do obludných rozměrů a je třeba hodit někoho přes palubu, aby se mohlo říct: „Tak se podívejte, jak jsme s ním zatočili! A pak, že u nás nefunguje spravedlnost.“ Ale spousta dalších případů se protahuje, protahuje, až se zametou pod koberec. Viz dnešní zpráva https://www.no­vinky.cz/doma­ci/449193-soud-zrusil-tresty-pro-rittiga-a-necasovou.html
Jak si myslíš, že to dopadne? Přitom bylo možno vidět v tv první reakci Nečase po provalení aférky, kdy se omlouval a tvrdil, že o tom nevěděl!!! Pak se toho chopili právníci, Péťovi narostly rohy a začal trkat! Proč netrkal hned? Je toho hodně, člověk to (pokud má pracovní povinnosti) nestačí ani sledovat.
Pokud nechceš vzít 2 m provazu a jít na půdu, musíš si uvědomit, že toto všechno, co se děje (propagace homosexuality, inkluze ve školství, stranění darebákům na úkor slušných lidí, zvýhodňování tzv. „nepřizpůsobivých“ a „uprchlíků“ na úkor pracujících, prodávání našich surovin, nemovitostí i naší země po částech zahraničním majitelům – např. Teplice a okolí, …) je velice důmyslně prováděno podle plánu. My máme možnost sledovat realizaci v přímém přenosu a nejenom se tyto věci dozvídat z knih a učebnic. Např. jak správně vyvolat štvanici na nepohodlné politiky (a vůbec lidi obecně) za pomocí médií, jak upravovat informace určené občanům, jak falešnými předvolebními průzkumy ovlivňovat volby, atd. Škoda, že takto nabyté poznatky zde nemůžeme nechat svým následovníkům, myslím nějak geneticky, ne jenom písemně nebo žvaněním. To oni moc neberou.
Samozřejmě, že tento systém řadě lidí velice vyhovuje a nelze od nich čekat podporu při snaze o eventuální změnu. Najdi si na síti počet různých „neziskovek“, organizací pro podporu těch či oněch, toho či onoho, samozřejmě placených státem. Uvolněné finanční částky státem lze též dohledat. To ti spadne brada na kolena. A od lidí v nich působících chceš čekat podporu? Oni nemají problém s tím vším, co uvádíš ve svém textu. Od EU nečekám nic jiného, než prohlubování tohoto stavu a další omezování svobody obyvatelstva. Eventuální opuštění EU by nebyla jednoduchá záležitost, drží nás pevně pod krkem. Když Němci odstěhují automobilky a další podniky někam na východ, jakou práci dáš těm tisícům lidí? Připočti si možné embargo. Potraviny (a nejen to) hlavně dovážíme a tuším, že ani jedna banka zde sídlící není vyloženě česká,… Prostě bychom si to vyžrali, jak se patří. Sice bych byl pro opuštění EU, ale oni nás nepustí, to není v plánu! Pro dokreslení přidávám vyjádření Miroslava Horníčka z května 2002 pro magazín MF ohledně vstupu do EU:
„Být pánem svého vozu je dobré, ale lepší je být pánem sebe sama. Mně se toto slučování národů vůbec nelíbí. Poněvadž – vždycky to budu opakovat – ne všechny národy spolu dobře souzní. Pokud se přidáme do Evropské unie, tak se my Češi zase brzo staneme otroky Němců.“

Upravil/a: orwell

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Rokio

S tvým názorem plně souhlasím. Také jsem přesvědčen, že pachatelé trestných činů a přestupků mají až příliš rozsáhlé práva a naopak jejich oběti takové práva nemají.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Už dávno je něco špatně.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cechacek

Český národ nemá svoji hrdost, skočí na blekoty psychopatů a pak zírají, Gotwald komunismus, Dubček komunismus s komunismem, Havel humanismus s komunisty, vrchní čáp fabrika fabrikismus a.t.d.
Nejdříve se rozohní maďaři, poté poláci, rumuni, bulhaři a možná později i čecháčkové, ale jemně se sametem, aby škůdci mohli dále vegetovat bez poskvrny

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Smlouvyzdarm

Tak dnes se k tomu objevil na Seznamu článek viz. odkaz. Pod odkaz jsem zkopíroval vyjádření jednoho „odborníka“ na ochranu osobnosti, který se objevuje i v článku.
https://www.no­vinky.cz/doma­ci/449505-pokuta-za-zverejneni-fotky-zlodeje-absurdni-shoduji-se-poslanci-a-pravnici.html
Takovou argumentaci kritizuje i další oslovený právník. „Nebýt tohoto rozhodnutí, tak bych byl přesvědčen, že v takovém případě je zveřejnění fotografie na sociální síti legální,” řekl Novinkám advokát Rudolf Leška specializující se na ochranu osobnosti.

před 2402 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Smlouvyzdarm

Díky za odpověď Ivzez a Orvella. Vím, že můj příspěvek nebyl příliš optimistický. On to měl být také jakýsi apel na všechny, že takové věci prostě nemůžeme přehlížet a zlepšení může nastat jen díky naší občanské statečnosti, že vždy řekneme, že je něco špatně.

Nemůžu však souhlasit s Ivzez. Jedna věc je jaká platí právní úprava a jaký k tomu má třeba výklad ÚS, který nezbývá než respektovat (myslím v dané době). Druhou věcí je zeptat se – skutečně to takto chceme? Já tedy rozhodně ne! A pokud ne, je třeba prosadit změnu. Já bych konkrétně v této věci zcela jistě navrhoval úplně jinou cestu, a to sice pokud Vás někdo poškodí – okrade, zveřejněte jeho fotografii, videozáznam s tím rizikem, že pokud to neudělal, může se domoct odškodného…. pokud to spáchal, tak má smůlu. (Například na schůzi přehlasovaný vlastník jednotky ve společenství vlastníků, ten také nemá jinou možnost než se obrátit na soud pokud se domnívá, že je právo na jeho straně, tak proč ne nějaký zloděj?) Myslím, že chorý je celý náš přístup ke spravedlnosti. Stejná práva pro všechny a neschopnost vymáhat po některých povinnosti… Nemůžu než souhlasit s tím co jsem slyšel od nějakých holých lebek, a to sice, že ten kdo se chce domáhat svých práv si musí nejprve plnit své povinnosti. A kdo se chce chovat jako zvíře, tak musí počítat, že se s ním jako se zvířetem bude zacházet. Pokud to vidíte jinak musíte si přiznat, že bohužel díky křiku darebáku o jejich právech a díky tomu, že se jich právo zastává, jsme bezzubí. Podívejte se třeba na ty tři trafikanty Tluchoř, Šnajdr a ten třetí parazit. Nebyli odsouzeni a ještě dostali odškodné okolo 600.000,– Kč. Nidko neřekl, že nejsou vinni. Celá věc byla ukončena, protože mají imunitu. A tihle hajzlové dostanou ještě odškodnění? Doufám, že alespoň odsoudí soudruha Nečase a tu jeho hvězdu, která řídila tajné služby. Tomu já říkám skutečné ohrožení a ne například tomu jestli mě třeba policie neoprávněně odposlouchává nebo kontroluje (asi má nějaký důvod, byť třeba není zrovna v zákonu a já vím, že jsem nic neudělal) nebo jestli má Mlynář na hradě prověrku na přísně tajné….. obzvláště, když nám tu tajné služby může řídit skoro kdejaká uklízečka. Jen bych se ještě vrátil k tomu proč „soudruh“ Nečas. Před léty ho takto představovali v Tesle v Rožnově. Když mu to nevadilo tenkrát a hlásil se k nim …
Sám za sebe tedy musím říct, že pokud by se mi to stalo, fotografii bych určitě zveřejnil i s ohledem na udělenou pokutu, protože kolo (elektrokolo) stálo určitě přes deset tisíc a pokuta byla pět a spoléhat se na policii, že kolo vypátrá …… (šance tuším 1:13). Navíc pachatel bude vědět, že existuje i něco jako kamery. Trochu problém vidím v tom, že se následně někde dočtu třicetiletý, dvacetkrát soudně trestaný…. A za půl roku krade kolo zase někde jinde….. Tady bych raději přidal procento ze svých daní daní na věznice, aby takového šmejda po třech úmyslných trestných činech nepustili dříve než třeba po dvaceti letech. Alternativní tresty pro lidi páchající úmyslnou tr. činnost jsou k ničemu. Zpravidla se jedná o lidi, kteří stejně nechtějí a nebudou dělat a argumenty, že jsou věznice plné mě opravdu nezajímají.
Zůstává otázka kdo vlastně toho obchodníka udal, protože nemyslím, že by to byl pachatel. Asi to byl právě nějaký pomatenec, který chtěl vynutit striktní dodržování zákona, ublížit okradenému obchodníkovi, ochránit zločince….. Někdo takový kdo si neuvědomuje, že přestupky děláme opravdu všichni. Vy ne? Tak to budete pravděpodobně BŮH.

před 2407 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Mně přece nejde o hájení práva na ochranu osobních údajů osob, které se něčím provinily, ale o ochranu těch, kteří za jeho provinění nemohou (rodina, děti). [Podle mne to zveřejnění v pořádku nebylo, ale pokutu bych v tomto případě neudělila.]

Přijde mi mnohem lepší nechat lumpovi nechat něco projít než kvůli jeho stíhání poškodit někoho, kdo nic neprovedl.

Navíc mi to přijde jako braní práva do svých rukou.
Začne to zveřejněním fotografie. A kde to skončí?

»Myslím, že chorý je celý náš přístup ke spravedlnosti. Stejná práva pro všechny a neschopnost vymáhat po některých povinnosti…«

Nemyslím si, že by byl chorý náš přístup ke spravedlnosti a myslím si, že většina z nás jej nemá nijak „pokroucený“.

»…neschopnost vymáhat po některých povinnosti…«
Podle mne jde spíše o neochotu než o neschopnost. Máme zákony, které umožňují situaci řešit. Kdo chybí, jsou lidé, kteří by na jejich dodržování dbali a vyžadovali je, případně kteří by nedodržování stíhali.

Tluchoř, Šnajdr a ten třetí si odškodnění nezaslouží.

Nečasovi podle mne odsouzeni nebudou, nebo jen „symbolicky“. (V tomto naší spravedlnosti moc nevěřím.)

Otázka o udání obchodníka je zajímavá. Také si myslím, že ho asi neudal ten zloděj…

[Je jasné, že různí lidé mají různé názory.
Ale mrzí mne, že zrovna my dva se neshodneme. ]

před 2406 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Smlouvyzdarm

Myslím, že vůbec nevadí, že se na všem neshodneme. Prostě každý vidíme tu prioritu jinde. Dokonce myslím, že je to tak správně. A to dobré na tom je to, že jsme schopní názor druhé strany vyslechnou a argumentovat proč to vidíme jinak. Můj názor vychází z mého „reálného“ pohledu na svět, který je reálný možná jen z mého subjektivního pohledu. Samozřejmě každý je ovlivněn tím čím si v životě prošel, čeho měl možnost se zúčastnit, na koho při tom narazil… Jako bývalý policista si rozhodně nemyslím, že je to otázka neochoty, ale částo právě problém přílišných omezení, které policii svazují ruce, nebo dementních rozhodnutí a změn, které práci komplikují a samozřejmě v konečném důsledku škodí nám všem. Stačí vzít např. do úvahy volání na linku 158 – dříve jste se dovolali na příslušné obvodní oddělení podle místa kde jste se nacházeli. Dnes se dovoláte někam na kraj a než Vás spojí nebo oznámení předají, tak běží čas. Možná si nědo řekne, že je to maličkost..... Příklad z praxe, který skutečně stal: Hlídka stojí u obvodního oddělení ve vedlejší ulici cca 250 až 300 metrů od této hlídky dochází k vloupání do prodejny. Nájeník bytu nad prodejnou volá na 158 na kraj. Ptají se – jak se jmenujete, kde bydlí, co se děje… chvíli trvalo než se info dosla na příslušný obvod. Vysílá se hlídka na místo, ale zloděj je už v … (rozbil výklad a vybral z něj zboží cca minuta až dvě). Kdyby se dovolal hned na obvod stačilo říct jeďte na ul...... byli by tam cca za 15–30 vteřin.

před 2406 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek