Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Technicky system a technicky proces

Ahoj, ucim se o technickych systemech a technickych procesech, bohuzel porad si nemuzu uvedomit ten rozdil, protoze ze studujici literatury je to tak napsane, ze to proste nechapu. Muze mi to prosim nekdo vysvetlit, kdo tomu rozumi? i nejaky priklad pro pochopeni. Dekuji.

Předmět Autor Datum
Mohlo by to být tak, že proces popisuje jednu konkrétní část a systém je pak souhrnem jednotlivých p…
Jan Fiala 09.06.2013 20:36
Jan Fiala
si jen tipnu: systém bude zařízení (hardware), proces bude postup (ty filosofické kecy kolem). upří…
lední brtník 09.06.2013 20:42
lední brtník
abych pravdu rekl, nevim, napr. vim, ze technicky system (televize) je vyrobek a technicky proces (v…
Vinca 09.06.2013 20:43
Vinca
Technický systém (zdroj: SVT 5.4 - TECHNICKÉ SYSTÉMY): Technický systém je souhrnný pojem, kterým j…
los 09.06.2013 22:02
los
u televizniho vysilace nebo prehrady si ten technicky proces mam predstavit jak?
Vinca 09.06.2013 22:34
Vinca
Tvoja otázka nedáva zmysel. Televízny vysielač ani priehrada ako taká nemá žiaden technický proces.…
los 09.06.2013 22:58
los
.... Začal jsem ten zatracený pamflet číst a byl jsem z toho blázen: nemohl jsem v něm najít hlavu a… poslední
Yarda 10.06.2013 07:19
Yarda

si jen tipnu: systém bude zařízení (hardware), proces bude postup (ty filosofické kecy kolem).

upřímně řečeno, nejsem schopný číst předpisy, co vydávají ve fabrice cizí oddělení (kvalita, účetní, hr, management, nákup, plánovači, ...). vypadá to sice česky, ale stejně nerozumím řeči jejich kmene.

abych pravdu rekl, nevim, napr. vim, ze technicky system (televize) je vyrobek a technicky proces (vyroba te televize - proces logickych cinnosti pri vyrobe-postupé činnosti při vyrobe se vstupem informaci, energii)???

Technický systém (zdroj: SVT 5.4 - TECHNICKÉ SYSTÉMY):

Technický systém je souhrnný pojem, kterým jsou označovány různé technické objekty a zařízení. Např. výrobní stroje, dopravní prostředky, transformátory, televizní vysílače, budovy s výtahy a klimatizací, železniční tratě, přehrady aj.

Technický proces (zdroj: SVT 5.3 - TECHNICKÉ PROCESY):

Systémová transformace vstupu do podoby vhodné reakce, t.j. nabídky konkurenceschopných produktů na trhu, je uskutečňována vesměs technickými prostředky, které zprostředkují plánovitou změnu stavu operandu této transformace do žádoucího stavu výsledného. Vzhledem k její povaze, lze tuto systémovou transformaci označit jako technický proces.

Myslím, že z tých definícií je to celkom jasné.

Tvoja otázka nedáva zmysel. Televízny vysielač ani priehrada ako taká nemá žiaden technický proces. Technický proces je v prvom rade proces, t.j. postupnosť vykonávaných aktivít, ktorá má na začiatku nejaké vstupy a na konci nejaké výstupy.

Naopak, pri technickom systéme je tá definícia "trochu neintuitívna", pretože systém je veľmi široký pojem (na rozdiel od technického systému). Takže pri študovaní literatúry si všímaj, kedy sa hovorí o systéme a kedy o technickom systéme.

.... Začal jsem ten zatracený pamflet číst a byl jsem z toho blázen: nemohl jsem v něm najít hlavu ani patu! Usoudil jsem, že to musí být tím, že jsem nepřečetl žádnou knihu z toho seznamu. Měl jsem nepříjemný pocit, že to je nad moje schopnosti, až jsem si nakonec řekl: Tak a konec, teď přečtu jednu větu pomalu, abych přišel na to, co může, k čertu, znamenat.
Vybral jsem namátkou jednu větu a velice pozorně ji čtu. Nepamatuju si ji doslova, ale víceméně zněla takhle: „Individuální člen sociální komunity často získává informace prostřednictvím vizuálních symbolických kanálů." Četl jsem si to pořád dokola a přeložil to. Víte, co to znamená? „Lidi čtou." ....

(Výňatek, snad odtud: Feynman, Richard P. - To nemyslíte vážně, pane Feynmane!)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru