Avatar uživatele
irij

Co myslíte, škodí sůl, kterou teď sypou na silnici, přírodě. U nás jsou kolem silnice všechny borovice a smrky suchý .

Správa silnic tvrdí, že je to mrazem.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? panenka, BEAES, Mili @ před 4839 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
BEAES

Mnohem více trpí chlórem z posypové soli stromy podél silnic, ať už v otevřené přírodě nebo ve městech. Chlór uvolňovaný ze zimního posypu škodí hlavně pupenům časně rašících stromů, jako jsou lípy nebo javory. Akáty a duby raší později, kdy je už chlóru v půdě méně, takže i méně strádají. „Zejména lípa malolistá to už má kolem silnic spočítané. Doslova solí v očích je sůl v zimě pro pracovníky Krkonošského národního parku. Vadí jim, že Ministerstvo životního prostředí opětovně prodloužilo výjimku, která povoluje solit silnice z Vrchlabí do Pece pod Sněžkou a Špindlerova Mlýna.

„Sůl škodí stromům a vytlačuje rostliny, které nemají přímořský původ, takže si s ní nedokážou poradit. Prosolený sníh odtéká do Labe, které je na horním toku ještě málo vydatné," vysvětluje botanička Krkonošského národního parku Petra Šťastná. Co ji ale nejvíc zlobí, je umělý sníh, který krkonošskou přírodu devastuje ještě více než solení silnic.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kapor

Tak vo velkych mnozstvach skodi. Ale je to len predsa sol NaCl. Davas si to do polievky. Ale kedze sa sneh roztopi tak zmizne a zriedi sa.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Gabe

Skodi to uplne vsemu a vsem.Kdyby to protahly pluhem ajemne posypali,udelali by lip.Kazdej at si koupi poradny gumy,snizi rychlost a je to urcite lepsi jak jezdit a chodit v rozsoleny brecse.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
venkovan

Správa silnic má pravdu, že mrazem, protože kdby nebyl, tak by nesolili jako o život. takže sůl je druhotná příčina a její vliv na životní prostředí je celkem dobře popsáno v mnoha studiích apod. Sůl působí jak na pokožku jehličí (listů), tak ve formě vodního roztoku který rostlina kořeny ze země přijímá.
Mimo jiné jehličnaté naše – tedy středoevropské dřeviny nemrznou, ale usychají. Zpravidla je to v době, kdy v půdě je nedostatek vody, zamrzlá půda a stromy tedy nemohou vodu přijímat.
Nepochopil jsem ale čím vadí umělý sníh co tu píše kolega. ten běžný umělý sníh je vyráběn z vodní mlhy která ve vzduch zmrzne. A voda se čerpá z nějaké nádrže. Ale nevím jestli něco dot toho nepřidávají.
Dalš rpoblém může být, že na ploše sjezdovek díky umělému sněhu je sněhová pokrávka delší dobu, je udusaná a tím pod ní špatně přezimují četné rostliny a později nastupují do jarní vegetace.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
čárlí

Suché to je jednoznačně díky soli, průvanem z aut to určitě není. Takže škodí jednoznačně jasně.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek