Předmět Autor Datum
není větší pakárna než mrtvá bedna na vánoce - vem dovolenou a hurá pro normální metrovou úhlopříčku…
lední brtník 14.12.2009 09:03
lední brtník
Ten zvuk jde zevnitř, televize je 3 roky stará, 80 úhlopříčka, tak bych ji nerad vyhazoval...
radek01 14.12.2009 09:05
radek01
starý skleněný krám, který nejde připojit k pc a zobrazuje jen černé pruhy nahoře a dole ::) to mas…
gd 14.12.2009 10:41
gd
Zkus před vypnutím vytáhnout anténní přívod. Pokud to pomůže, tak stačí zakoupit galvanický oddělova…
Pytlík 14.12.2009 09:08
Pytlík
Anténu zapojenou nemám, jsem napojený na satelit přes skart. Ten zvuk nevychází z bedniček, ale někd…
radek01 14.12.2009 09:13
radek01
Anténu připojenu máš - nebo si myslíš, že ten signál ti přinášejí andělé? (je jedno, že v cestě máš…
Pytlík 14.12.2009 12:35
Pytlík
Anténu připojenu máš - nebo si myslíš, že ten signál ti přinášejí andělé? Co to je za nesmysly? SC…
gd 14.12.2009 15:41
gd
Vůbec nechápeš o co jde. Samozřejmě, že anténa není zapojena přímo do televizoru, nicméně je zapojen…
Pytlík 14.12.2009 21:37
Pytlík
Antenu ma pripojenu do zostavy ktora ma spojenu zem. Ano cez Scart. Tak ju ma skusit odpojit (resp.…
MM.. 15.12.2009 00:26
MM..
tak pořád nějak nevím - "bábě CTR Filipesojc" bude 9 let, a jesli byla kdy vypnutá do "stand by", ta…
gambáč 14.12.2009 21:03
gambáč
dnešní krámy spotřebovávají cca 1w, za rok 9kwh/40kč - tak moc mi zase na zeměkouli nezáleží, abych…
lední brtník 14.12.2009 21:50
lední brtník
Tak jsem zkusil odpojit vše kolem, nechal jsem televizor běžet bez antény a po vypnutí šíťovým zdroj… poslední
Radek01 15.12.2009 08:55
Radek01

není větší pakárna než mrtvá bedna na vánoce - vem dovolenou a hurá pro normální metrovou úhlopříčku do obchodu.

ten divný zvuk vychází z repráku, nebo kdesi zevnitř?
ale vykašlal bych se nechat opravovat starý skleněný krám, který nejde připojit k pc a zobrazuje jen černé pruhy nahoře a dole.

starý skleněný krám, který nejde připojit k pc a zobrazuje jen černé pruhy nahoře a dole

::) to mas odkud?
Minimalne ma SCART, muze mit i S-Video vstup. Co myslis tema cernyma pruhama - sirokouhly film? Ten si ovladac vida vetsinou prizpusobi, takze z nej udela 4:3 a zadny problem. Ja naopak tvrdim, ze CRT je lepsi u filmu s nizkym rozlisenim, protoze obraz krasne vyhladi. LCD z toho sameho obrazu udela soustavu nehomogennich ctverecku. Bues se divit, ale i rozliseni 384x288 na 80cm CRT je docela pekne koukatelne. Stale nechapu vyznam BlueRay (az na potrebu plytvat mistem pri technologickem pokroku). ;-)

PS: Chapu vsak, ze kazdy ma jine priority. Nechtel bych ale koukat na metrove plazme na VHS... ]:)

Zkus před vypnutím vytáhnout anténní přívod. Pokud to pomůže, tak stačí zakoupit galvanický oddělovací člen (cca 50 Kč) a zařadit jej do anténního přívodu.
Pokud to nepomůže a máš k TV připojeno cokoliv jiného, tak zkus odpojit i to, aby se zjistilo, co způsobuje ten brum (pokud je to "cokoliv jiného" připojeno na anténu, platí pro to totéž, jako pro anténu - tedy galvanický oddělovací člen, pokud je to napájeno třívodičovou napájecí šňůrou, tak zapojit do společné zásuvky).
Ostatní případy, obávám se, nejsou tvými silami řešitelné (pokud jsem na něco nezapomněl).

Anténu připojenu máš - nebo si myslíš, že ten signál ti přinášejí andělé? (je jedno, že v cestě máš satelitní přijímač a scart, to je pro daný problém bez významu).
Z toho, co jsi napsal o zdroji vrčení (a co jsi úspěšně tajil) se ale nezdá, že by by to bylo tím, o čem píšu. Nicméně, pro každá případ, odpoj ten scart (a všechno, co je k TV připojeno) a ověř, jestli i tak to bude vrčet. Očekávám, že ano, ale zkus to.
No, a myslím, že to může opravit opravna nebo zapálený bastlíř, ale ty ne, i když ti někdo bude na dálku radit (televizor nemá ani BIOS, ani ovladače, které by jsi mohl updatovat...)

Vůbec nechápeš o co jde. Samozřejmě, že anténa není zapojena přímo do televizoru, nicméně je zapojena do sestavy, která je navzájem stejnosměrně propojena. Z hlediska rušení brumem je lhostejné, jestli je anténa zapojena přímo do TV, nebo kousek vedle a vůbec nezáleží na vf. vlastnostech antény. Pro ten brum je důležité to stejnosměrné (přesněji řečeno nízkofrekvenční) propojení. Nicméně jsem už psal, že tady s největší pravděpodobností o tenhle druh rušení nepůjde.

Antenu ma pripojenu do zostavy ktora ma spojenu zem. Ano cez Scart. Tak ju ma skusit odpojit (resp. ten Scart, ked to brumi, na skusku).

To dotazovatel: skus popisat lepsie co to je za "brum", ptz ziaden kondik nevytvara ziaden brum, takze veta "brum jako keby sa vybijal kondik" povie cloveku asi tolko ako veta "brum ako keby bolo totalne ticho", tak z toho moc mudri niesme.
Je to praskanie? Praskanie je u CRT normalne a neries to (vybija sa naboj v obrazovke).
Ked je to brum tak v jakom stave je LED? To sa 30sekund vypina alebo LED signalizuje vypnutie hned? Brum moze vychadzat z repro alebo brumi nejake trafo alebo cievka DC menica (ked osciluje regulacia na nejakej nizkej frekvencii). Bud je nejaka cievka/jej jadro mechanicky uvolnena alebo je tam elektricka zavada v zdroji TV (v tom pripade sa moze prejavit potom niekedy zdochnutim toho zdroja :)

P.S. ked to vytiahnes z 230V tak brum okamzite prestane? Ak ano tak to odpajaj od 230V alebo to ignoruj, alebo to vyhod. Ci sa to oplati opravovat, tazko povedat, moze byt problem cokolvek a teda neda sa tipovat cena.

tak pořád nějak nevím - "bábě CTR Filipesojc" bude 9 let, a jesli byla kdy vypnutá do "stand by", tak max. 5x - vždy vypínaná hlavním vypínačem.
A klidně, i 10x za den - vypnutá, zapnutá a nikdy žádný problém - jedinej kterej nastal, zvednout zadek, a jít zmáčknout patřičný "knoflík".
Ale holt nemám tolik peněz, abych sponzoroval, přístroje ve stand by.

dnešní krámy spotřebovávají cca 1w, za rok 9kwh/40kč - tak moc mi zase na zeměkouli nezáleží, abych u každého hledal vypínač.

když jsme u toho:
lcd tv 82cm - 1W
19" lcd monitor - 1W
pc asi 2 roky starý - 2W
ruské fluorescenční hodiny - 3W
mikrovlnka s displejem - 3W
stolní dvd - 3W
wifi router - 5W
malá síťová laserovka - 7W
minivěž asi 12 let - 10W*

*) věž nemá ani vypínač, je používaná jako budík - nelze vypnout. na druhou stranu vyjde, že ve standby režimu už spotřebovala 1MWh (4000kč).

Tak jsem zkusil odpojit vše kolem, nechal jsem televizor běžet bez antény a po vypnutí šíťovým zdrojem vrní pořád.Ten zvuk připomínal vrčení plechů na trafu. Pak jsem zjistil, že když šáhnu na kryt, tak vrnění přestane. Takže po vypnutí (zřejmě vlivem chládnutí trafa, vn zdroje...) se jemně rozdrnčí kryt. Problém vyřešen, díky všem za více či méně konstruktivní připomínky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru