Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ten "správny" čas - kedy je najvhodnejšia kúpa notebooku

Ahojte! :) Chystám sa na univerzitu zameranú na IT, preto si chcem kúpiť k tomu aj adekvátny notebook s ktorým budem môcť veľmi často cestovať. No každopádne, dobrý notebook niečo aj stojí. Preto by som sa chcel spýtať, že kedy je najvhodnejšia kúpa notebooku podľa vás. Radšej teraz, čím skôr alebo vydržať do polovičky až konca augusta, kedy sa predaj rozbehne?

(Čo som si čítal rôzne iné internetové diskusie, tak drvivá väčšina ľudí "viac-menej" upozorňovala na fakt, že v časoch najväčšieho predaju ako napríklad pred Vianocami, sú tie ceny "len opticky" menšie. Obchodníci zavádzajú s akciami ale pritom cena je aj o niekoľko desiatok percent vyššia. Tak ma zaujíma, či to platí aj v tomto letnom a "predškolskom" období. Som zvedavý na vaše skúsenosti :) .)

Pod-otázka:
Dosť sa snažím pozerať na kvalitné veci. Narazil som pri mojom cestovaní na značku Sony Vaio. So Sony mám dlhodobo vynikajúce skúsenosti a v mojom osobnom rebríčku patrí medzi TOP firmy s vysokou kvalitou. (samozrejme všade je možné naraziť na viac a menej kvalitné výrobky) No celkom ma táto značka notebooku oslovila. Čo som si pozeral rôzne diskusie, recenzie, názory. Tak preto by som sa ešte chcel spýtať, čo hovoríte na túto značku? Prípadne ak by ste vedeli poradiť niečo kvalitné, na časté cestovanie a prácu. Taktiež nevylučujem aj na zábavu ako PC hry ale nie je to priorita. :D
Zmena predmetu, pôvodne: Ten "správny" čas
Zmena kategórie, pôvodne: Pripomienky (los)

Předmět Autor Datum
No já mám velmi dobré zkušenosti s Dell řady Latitude. Vzhledem k rostoucímu dolaru je asi dobré nak…
PrasatkoPee 19.07.2012 18:44
PrasatkoPee
A čo vravíš na http://www.sonycb.cz/sk/e-shop/387662/c11522-15-2c 5-22-serie-eh-2c-s-2c-e-2c/sony-va…
Rizoto 20.07.2012 15:44
Rizoto
Moje osobní zkušenost se Sony je taková, že je to prakticky firma vyrábějící módní doplňky, Vaia jso…
Potkan007 20.07.2012 15:54
Potkan007
Pozrel si link, ktorý som priložil? :) No súhlasím s tým, že Vaio ide dosť aj do dizajnu, kde tá ce…
Rizoto 21.07.2012 00:25
Rizoto
Nevím, jaké konkrétnější požadavky budeš mít... Ale obecně - Sony umí i výborné notebooky (design, m…
VN 21.07.2012 00:58
VN
Ďakujem za radu! :) Thinkpady som si už taktiež prezeral, okukával. Reakcie naň neboli zlé. HPčkam o…
Rizoto 21.07.2012 01:15
Rizoto
Thinkpady som si už taktiež prezeral, okukával. Reakcie naň neboli zlé. V té ceně do cca 25 tis. Kč…
VN 21.07.2012 01:33
VN
No musím uznať, že si mi práve ponúkol asi tú najlepšiu odpoveď aká sa mi kde momentálne dostala. Po…
Rizoto 21.07.2012 02:06
Rizoto
Hlavne by som ešte dodal ideálny na cestovanie - dlhšie a časté cesty. Aby zvládal prácu s multimédi…
Rizoto 21.07.2012 01:17
Rizoto
Nevim jak Sony, ale k Thinkpadum se da dokoupit vetsi baterka, vhodne na delsi cesty. Pokud nepotreb…
kubik 21.07.2012 08:11
kubik
Kdyz uz mu doporucujes Thinkpad a mluvis o vymene DVD za baterku apod., tak taky musis rict, ze tuto…
Radek 21.07.2012 08:49
Radek
Predpokladam, ze se automaticky bavime o Thinkpadu T :) Skoda, zda se ze Lenovo zacina Thinkpady kur…
kubik 21.07.2012 08:57
kubik
Jasne, pisu tam, ze mam a mel jsem, jen radu T. Na druhou stranu mne prijde, ze je pevnejsi konstruk…
Radek 21.07.2012 09:15
Radek
Ani mi nehovor, to co spravili za display do T420 je proste hnus, zlata T42.
Michal2 21.07.2012 09:43
Michal2
Pozor, :-) T42 (15" 1400 x 1050) byla právě jednou z výjimek, kde byl neTN panel. Kdežto T420 je not…
VN 21.07.2012 11:40
VN
Skoda, zda se ze Lenovo zacina Thinkpady kurvit - no co nadelame... Ostatne se to dalo cekat. :) Ne…
VN 21.07.2012 12:39
VN
Četl jsem Tvůj doplňující příspěvek níže, přesto drobně upřesním tady (jen tak bokem). Kdyz uz mu d…
VN 21.07.2012 11:33
VN
Ale ja mluvim porad o rade T, nikdy jsem nemel nic jiny a navic jsem psal, ze jsem nechtel, aby to v… poslední
Radek 21.07.2012 14:48
Radek
Správný čas není nikdy. Vždycky za pár měsíců zjistíš, že stejné jsou levnější či za stejnou cenu ko…
L-Core 21.07.2012 07:43
L-Core
Správný čas k nákupu čehokoliv je tehdy, kdy to které potřebuješ. Spekulace nad cenami mi kouzlí na…
mif 21.07.2012 09:05
mif
Taky je varianta koupit normalni bezny notebook za cca 10 tisic, a za dva roky si koupit dalsi, mnoh…
lk1 21.07.2012 09:36
lk1
normalni bezny notebook za cca 10 tisic ::) To je který? Tyhle packaly zvony či nasery obvykle nevy…
mif 21.07.2012 09:43
mif
Jezis to je vykrik, dej si treba na alze omezit cenu na 11000 a vyber si, ty vis a mas vyzkousene ze…
lk1 21.07.2012 10:39
lk1
Mno, leží-li to na stole, vydrží to třeba i do smrti usera. Zpracováním je to ovšem hendikepované po…
mif 21.07.2012 10:50
mif

Moje osobní zkušenost se Sony je taková, že je to prakticky firma vyrábějící módní doplňky, Vaia jsou z mých zkušeností kvalitou průměrné notebooky za nadprůměrnou cenu. Spoléhají na dobré jméno z historie, takže si nasadí vyšší cenu, ale je to stejná Čína jako ostatní výrobky.

Pozrel si link, ktorý som priložil? :)

No súhlasím s tým, že Vaio ide dosť aj do dizajnu, kde tá cena môže značne narásť. Avšak ja sa bojím vyhodiť peniaze (i tie, čo stojí tento spomínaný Vaio) a jeho skutočný výkon nebude dosahovať ani polovicu z toho, čo má napísané. Takto sa už na tom popálilo veľa známych, či priateľov. Vyhodili ťažké peniaze, za "lacnejšiu značku" a za opticky lepší hardware. Ale ich notebook je kvalitou niekde pod bodom mrazu.

Taktiež názory sa na rôzne značky dosť menia, či už od modelu alebo užívateľa. Niekedy je to skôr len o predsudkoch. No naozaj by som ocenil ak by si človek pozrel najprv link, a prípadne ak by mi poradil nejaký konkrétny notebook :) .

Nevím, jaké konkrétnější požadavky budeš mít... Ale obecně - Sony umí i výborné notebooky (design, materiály, konstrukce, display, klávesnice...), ale většinou jde o drahé kousky (zvláště cestovní/pracovní v 13" palcích). Z toho dostupného, tedy ceny, kterou zmiňuješ, bych přemýšlel (než o Sony) o něčem tradičním (osvědčeném na práci - "business") - zvláště Lenovo ThinkPad "T", HP Elitebook a ProBook "B" (Latitude od Dellu by byl dražší).

Ďakujem za radu! :) Thinkpady som si už taktiež prezeral, okukával. Reakcie naň neboli zlé. HPčkam osobne ja príliš už nedôverujem. Niekoľkokrát som to s nimi skúsil ale nedopadlo to dobre, i keď to boli staršie verzie. Latitude od Dell neviem nájsť, veľa ľudí to ospevuje ale našiel som len Vosotro (tuším sa to tak volalo) - asi novšie.

Nechcem herný notebook, chcel by som (aj keď drahší) ale kvalitnejší. A keď už je reč aj o tom Sony, tak čo sa radí medzi tie drahšie kúsky? Napríklad tento: http://www.sonycb.cz/sk/e-shop/387662/c11522-15-2c 5-22-serie-eh-2c-s-2c-e-2c/sony-vaio-svs1511n3es.h tml vyzerá zle?

Ach! Kiež by predajcovia robili niečo ako "skúšobnú jazdu", kde si na jednu/dve hodiny sadnete za PC a vyskúšate aký v skutočnosti je. :D

Thinkpady som si už taktiež prezeral, okukával. Reakcie naň neboli zlé.

V té ceně do cca 25 tis. Kč (tedy cenou jako Sony, které jsi uvedl), nic moc lepšího, než ThinkPady "T", neseženeš (v rámci konkurence a cenové výborná konstrukce s výztužemi z hořčíkové slitiny, v rámci notebooků jedna z nejlepších klávesnic, navíc s trackpointem, způsob chlazení + možnost ovlivnit chod ventilátoru - TPFanControl, 3 roky záruka v základu + možnost NBD). "Reakcie" na ně ani nemohly být (v podstatě) zlé. Nejsou dokonalé (podobně jako zbytek "bojovníků"), jde jen vybrat to, co se nejvíce blíží Tvým představám (resp. potřebám). Pokud se ptáš na to Sony - pak to není zrovna notebook, který hledáš (je sice možný, vypadá designově bezvadně, mnohou práci zastane bezproblémově a k spokojenosti stejně jako onen ThinkPad "T", ale... Ty chceš, jak jsi podotkl, především "pracovní" notebook - jejich kvality jsou mnohdy - na první pohled - "neviditelné").

No musím uznať, že si mi práve ponúkol asi tú najlepšiu odpoveď aká sa mi kde momentálne dostala. Pozeral som si oba notebooky, porovnával som ich podľa tzv. parametrov. Najlepšie sa mi páči T520, čo sa týka ThinkPadu. Ale teraz je to naozaj buď-alebo.
Sú skoro rovnako dobré, podľa toho čo píšu. Buď rovnaké alebo v niektorých bodoch odlišné, či už lepšie na jednu alebo na druhú stranu. Oba majú prepínateľné grafické karty, čo je to čo som chcel. Akurát neviem, ktorá je lepšia ale nečakám obrovský rozdiel i keď sa mi zdá, že Sony v tomto bode je o niečo lepšie (možno sa mýlim). Lenovo sľubuje dlhšiu výdrž a má podstatne rýchlejší HDD, čo je taktiež plus. Ak by som mal byť malichernejší tak Sony jednoznačne má lepší dizajn :D , podsvietená klávesnica nie je na zahodenie, taktiež displej u Sony je na tom lepšie. Thinkpad by som dokonca povedal, že ponúka pevnejšiu stavbu notebooku a "ako tak je aj vodotesný".

Naozaj ťažká voľba.

Ak sa smiem ešte spýtať, pre koho si myslíš, že ten Sony (čo som poslal) by bol naozaj vhodný?

Nevim jak Sony, ale k Thinkpadum se da dokoupit vetsi baterka, vhodne na delsi cesty. Pokud nepotrebujes DVD, muzes tam misto ni dat dalsi disk. Do starsich sla dat misto DVD i baterka, jak je to s aktualnima modelama nevim. Konstrukce je solidni, pevna, bezne nosim otevreny notebook za displej, a nic nevrze. Plasty jsou odolny, malokdy neco praskne, a pokud, tak to neni nic dulezityho. Displej drzi otevrenej spolehlive, i moje obouchana R31 (nizsi trida pro domaci pouziti) nema s otviranim a zaviranim displeje problemy.

Nedostatky
- novejsi modely pomrvily ThinkLight (lampicka na nocni praci, zabudovana v ramu displeje) - puvodne svitila na klavesnici, ted sviti spis do obliceje a oslnuje. Asi to bylo mysleny jako osvetleni obliceje pri videokonferencich, ale nebyl to dobry napad
- po par letech provozu se vybeha vetrak a zacne dost hlucet, ale da se koupit na eBay novy za cca petistovku, a vymenit (delal jsem to u T42 a T43 a bez problemu)
- muj aktualni T400 mi pripada prilis robustni, se spoustou mista okolo klavesnice a displeje - predchozi T43 proti nemu vypada titerne. Asi zalezi na konkretnim modelu
- u starsich modelu po par letech odchazely DVD-ROM mechaniky, mel jsem v ruce par Thinkpadu, ktery stezi precetly instalacku. U svyho aktualniho T400 jsem DVD vyhodil, neb ho nepouzivam, takze nevim, jak je na tom soucasna generace :)

Nicmene Thinkpady T jsou drzaky, a pri slusnym zachazeni a alespon minimalni peci (jednou za pul roku vyfoukat prach) pobezi spolehlive.

Kdyz uz mu doporucujes Thinkpad a mluvis o vymene DVD za baterku apod., tak taky musis rict, ze tuto moznost nemaji levny smejdy, ktery taky patri do rady Thinkpad. S lampickou nemam problem, mam T61 a T420 a jeste mame doma T520. Ani jeden nesviti spatne. Mista kolem klavesnice mam asi tak na malicek, takze cca 1cm. Misto kolem klavesnice mas proto, ze se pouziva asi stejna klavesnice jako v modelech 4:3 a oni ted vsude delaji ty sirokouhly smejdy.

S cim maji ale novejsi rady problem (u T4x jsem se s tim nesetkal), je problem s panty. U dvou ze 3 NTB se nam v zaruce ulomily. U T61 se ulomily po druhe tesne po 3lete zaruce. Takze dvema ze tri NTB se ulomily pri beznym zachazeni panty. Vzdy ten slabsi, ale jsou kovovy a vyrobce se tim nezapomina pochlubit. Moji duveru v radu T to znacne podlomilo a vubec nevim, co bych si znovu koupil, protoze jsem snad poslednich osm deset let nemel nic jiny, nez radu T. Panty stoji cca 2000 (nepocitam ebay), musi se kupovat oba a i v zaruce s tim ma Lenovo problem. Vetrak se mne na cca 8 ntb nikdy neznicil a nikdy nehucel.

Takze moje vyhrady k novym radam T jsou tyto:

- mnohem horsi plast pouzity na misto pred klavesnici, promackava se , nekde praska
- panty na hovno
- displej na hovno, ale to maji vsechny rady T, ktery jsem mel od dob T40. Jediny dobry displej mela T43 ve velkosti 15" s panelem IPS, bylo jich hodne malo a ja jeden mel, i levny Acery maji lepsi displeje, nez rada T za 30 a vice tisic, nemam na mysli rozliseni, ale podani barev, kontrast, atd., i ten hnusnej lesklej displej je lepsi, nez matny na drahym Thinkpadu

Jasne, pisu tam, ze mam a mel jsem, jen radu T. Na druhou stranu mne prijde, ze je pevnejsi konstrukce. Ale zarazi me, ze se samy vylamuji/vypadavaji kousky plastu treba nahore u displeje (T61), jak se otevira horni kryt tim posuvnym otviranim. Jsem si na 100% jistej, ze to zadnou ranu nedostalo.

Ja zhorseni poznal jen u pantu. Porad mne ntb z rady T vyhovuji, jen se bojim ted koupit neco dalsi, protoze ty panty me fakt polekaly. Nikdy na starych T4x se nic podobny nestalo a mely uz treba 6 a vice let. Ted ma nejstarsi 3 roky a 2x ulomeny panty a to ty novy se ulomily po cca 3 mesicich od vymeny v servisu. Proste to zatuhne a zlomi se bez jakyhokoli odporu, najednou ti visi pant. A dalsi zhorseni ten plast kolem touchpadu. Starsi rady jsem mohl vzit prstama i otevreny ntb za okraj a nic se nepromacklo, novy uz tak vzit nemuzu, aniz bych to nepromacknul. Ale chapu, ze se takto ntb tahat nema. No u staryho to slo, tak jsem to tak delal.

Displej neni zhorseni, jsou porad stejne hnusny. Mam doma i jeden z nejlevnejsich "thinkpadu" SL 510 a ma to lepsi displej, nez ty moje drazsi, ale je lesklej.

Dell se mne nelibi, HP taky ne a tak nevim, co bych si pro priste pripadne koupil.

Nechci, aby to vypadalo, ze na ne jen nadavam. Porad to ma super pevnost, monzosti vymeny za 9cl. baterky, moznost nacpat dalsi baterku misto DVD, neprehriva se to, poradne ani nezasira prachem, klavesnice je i po letech funkcni a bezproblemova, trackpoint se taky hodi, dobra barva. Kdo to nezna, tak to neukradne a jeste ti rekne, ze mas starej notebook, jestli na tom neco vubec spustis, atd. Ja mam nejradsi tu starou T61, mam jeste tu 4:3 a bojim se, az zdechne. Nechci sirokouhly.

Skoda, zda se ze Lenovo zacina Thinkpady kurvit - no co nadelame... Ostatne se to dalo cekat.

:) Nebude to možná (?) tak horké, jak se na první pohled zdá (já si to zprvu myslel takřka pravidelně, co skončila řada R/T/W 400/500, a byli na trhu představeni následovníci), ...i když na fóru ThinkPads.com zařadili nové ThinkPady do kategorie "Non-ThinkPad Lenovo Hardware". :) Pokud se zastavím jen u "netradičních" klávesnic, které jsou v nejnovějších ThinkPadech, pak není problém - pokud vyjdu z komentářů zasvěcených (ještě jsem neměl možnost extra vyzkoušet) - v jejím zpracování a samotné mechanice (chiclet - údajně vynikající, lepší než na co byli "ThinkPadisti" zvyklí - projevem tišší, lepší odezva, přesnější psaní, resp. méně překlepů tím, že jsou jednotlivé klávesy více oddělené, nově - mimo zachovanou lampičku ve víku - možnost podsvícení samotné klávesnice ve dvou krocích), ale v jejím "debilním" (nepochopitelném) rozložení a zrušení vrchní sedmé řady kláves.

Četl jsem Tvůj doplňující příspěvek níže, přesto drobně upřesním tady (jen tak bokem).

Kdyz uz mu doporucujes Thinkpad a mluvis o vymene DVD za baterku apod., tak taky musis rict, ze tuto moznost nemaji levny smejdy, ktery taky patri do rady Thinkpad.

Tu možnost výměny DVD mechaniky za ("ultrabay") baterii nenajdeš (už po druhou generaci) u většiny ThinkPadů (možnost výměny mechaniky za druhou baterii byla zachována pouze u "T" řady se sníženým profilem, tj. s malým písmenem "s" za číselným značením - např. "T420s"), samozřejmě výměna mechaniky za druhý disk je stále možná. Místo baterií do ultrabay byla zavedena možnost spodní "slice" baterie (přes dokovací konektor).

Co se týče pantů - problémy byly zvláště u R400/T400/500 s jejich "tuhým" chodem. Také (tím) brzo odešly co se týče funkčnosti (brzké vyklání displaye). Zprvu je Lenovo zdarma vyměňovalo v rámci záruky, ovšem velmi brzy s tím skončili. Já mám kupříkladu doma dva a půl roku ThinkPad R400, tahám jej sebou téměř každý den, otevírám a zavírám několikrát denně. Nevím, možná štěstí, chodí dosud téměř jako když byl notebook nový (neotvírám ale víko stylem "šup, šup", od počátku jsem zvolil způsob velmi pomalého odklopení, zajímalo mě, zdali to může mít nějaký význam - možná na tom něco bude). Jinak ulomení (spíš vytržení ze základny) pantů bylo spojeno právě s některými uživateli s ohledem na tuhý chod pantů, ale zas takové množství jich snad nebylo, pozor. S konstrukcí měla významnější problém, pokud si uvědomuji, "ztenčená" T400s, tady bylo nemálo případů s praskáním kastly, často i právě kolem pantů.

Ad ventilátor - jeho životnost, to věc všeobecná u všech notebooků.

mnohem horsi plast pouzity na misto pred klavesnici, promackava se , nekde praska

Porovnej konstrukci "T" se zbytkem stejně zaměřené konkurence. Nakonec zjistíš, že je např. onen ThinkPad "T" pořád jedním z nejlepších řešení. Jinak něco pro zajímavost: http://www.lenovoblog.cz/2011/01/velke-videosrovna ni-konstrukce.html

Ad panty - komentář už výše.

displej na hovno, ale to maji vsechny rady T, ktery jsem mel od dob T40. Jediny dobry displej mela T43 ve velkosti 15" s panelem IPS, bylo jich hodne malo a ja jeden mel, i levny Acery maji lepsi displeje, nez rada T za 30 a vice tisic, nemam na mysli rozliseni, ale podani barev, kontrast, atd., i ten hnusnej lesklej displej je lepsi, nez matny na drahym Thinkpadu

Displaye, které se nacházejí v ThinkPadech "T", jsou tytéž, jež se nachází i u přímě "business" konkurence (např. HP Elitebook "p", Probook "B", Latitude "E" apod., nebavíme se teď o některých možnostech IPS panelů u vybraných workstationů, tabletů, či vyšší konfig. ThinkPadu X220/23O apod.). Tedy většinou TN kousky (ty 15" s vyšším rozlišením - než základní HD - vždy lepší - tzn. kontrastem, barevným podáním, pozorovacími úhly) od LG, Samsungu, AUO, popřípadě několika málo dalších. Z novějších ThinkPadů měl neTN display - vydáním po T43 (15", Flexview 1400 x 1050) - samozřejmě i ThinkPad T60 . V nové éře ThinkPadů byl první IPS "vlaštovkou" až panel ve vyšší konfig. X220.

Ale ja mluvim porad o rade T, nikdy jsem nemel nic jiny a navic jsem psal, ze jsem nechtel, aby to vyznelo jako ze je spatnej, ze je to kripl. Ale proste proti tem starym IBM tam neco horsi je, ale zase jak jsem rikal, maji vic kovu, takze jsou pevnejsi, ale ty panty me serou. Taky neoteviram viko stylem sup sup, oteviram to normalnim plynulym pohybem, pomalu, presto se to ulomilo jako nic. Ja nemam pant utrzeny ze zakladny, ale zasekl se a zlomil v pulce, 2x po sobe. Tyden po vymene uz se zacaly viklat. Menilo se za novy original. Ultrabay pouzivam zejmena pri ceste do buse, nepotrebuju totiz s sebou prenosny disk a vrazim tam proste jeste jeden. Toto jsou veci, pro ktery bych zase tezko radu T menil.

O displeji na T43 jsem psal, mel jsem ho. Byl to nej. displej, ktery jsem kdy na ntb mel, presto venku mimo mistnost nebylo videt nic, jak si casto lidi mysleli. Jinak mne je celkem jedno, jaky maji konurenti displeje, protoze se ted nechystam nic kupovat, ale nasere me, kdyz acer za 10 litru ma lepsi displej, nez ja. Proste i kdyz je to leskly, tak je na tom vsechno mnohem lip videt. Mluvim hlavne o fotkach atd.

Správný čas není nikdy. Vždycky za pár měsíců zjistíš, že stejné jsou levnější či za stejnou cenu koupíš kvalitnější. Spekulovat (krátkodobě) se snad dá jen s nějakými většími pohyby v kurzech dolaru vůči euru/koruně (pokud někdo zkusí naředit benzín vodou z vodovodu a "ejhle - ono to jede, a dokonce lépe!" a tohle se rozkřikne po celém světe - pak bude pochopitelně výhodné s nákupem počkat :-p)

Taky je varianta koupit normalni bezny notebook za cca 10 tisic, a za dva roky si koupit dalsi, mnohem lepsi nez by sis koupil ted, v souctu to pak obvykle vyjde na stejno.
Pozadovat kvalitu je nesmysl, kazdy notebook bude 2 roky fungovat pri jakemkoli zachazeni, spis aspon 3.

Jezis to je vykrik, dej si treba na alze omezit cenu na 11000 a vyber si, ty vis a mas vyzkousene ze vsechny tyto vydrzi nejvic rok ?
Kupuju acery uz aspon 10 let a i ty nejstarsi jsou porad funkcni, nemuzu za to, promin.

(tvoje vlastni zkusenosti ovsem nesnizuju, mas li jake)

Mno, leží-li to na stole, vydrží to třeba i do smrti usera. Zpracováním je to ovšem hendikepované použitými materiály, ergo kladívko při častém přenášení tu něco upadne, tam se něco zlomí. Takové "fórové".

tvoje vlastni zkusenosti ovsem nesnizuju, mas li jake

Ne. Su ouplně blbý, něco mezi amébou a trepkou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru