Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tepelné čerpadlo-jaké doporučíte?

zdravím,potřeboval bych od vas radu.Nyní řešíme vytápění domu.Dum má podlahové vytapění a chceme tepelné čerpadlo (voda-vzduch) .Na internetu je toho spousty chtěli by jsme nějaké levnější ale dobré kvality.Každy prodejce nam vnucuje to svoje a haní konkurenci proto bych potřeboval nějaký nezávislý názor ,jaké tepelné čerpadlo v poměru kvalita/cena je nejlepší...díky Jinak plocha na vytápění bude asi 200metru čtverečních.

Předmět Autor Datum
u 4 lidi se osvedcila tato znacka Tyto jsou drazsi ale ani vyse zminene na ne nemaji
kamzl 22.06.2014 21:11
kamzl
Předpokládám, že nemáte vzduchové kanálky v podlaze, tedy tepelné čerpadlo VZDUCH/VODA.:puff: Obecně… poslední
mirektatra 23.06.2014 22:16
mirektatra

Předpokládám, že nemáte vzduchové kanálky v podlaze, tedy tepelné čerpadlo VZDUCH/VODA.:puff:
Obecně:
1) nenechte se zmást uváděným "celkovým výkonem" - tam někteří zahrnují i výkon "bivalentntího zdroje", tedy zpravidla elektrokotle. Porovnávejte jen topný výkon samotného kompresoru při daném poměru teplot.
2) doporučuji výhradně TČ s elektronickým vstřikovacím ventilem - šetří energii a hlavně kompresor - prodlužuje životnost
3 já upřednostňuji "dělenou konstrukci", kdy vně budovy je ventilátor a výměník, tedy "studená" strana okruhu a kompresor s ventily, elektronikou a kondenzátorem je v budově - "teplá strana" tedy neztrácí výkon venku. Všechna citlivá zařízení tedy jsou v budově a chráněna před vlivy prostředí, kompresor není třeba ohřívat... a hlavně TOPNÝ SYSTÉM NENÍ NUTNÉ PLNIT NEMRZNOUCÍ SMĚSÍ, která prodražuje investici i provoz.
4) o kvalitě TČ mnohé vypovídá to, jaký výkon (poměr) dává při -15 až -20°C, tedy která teplota je pro "povolení" elektrokotle.
5) dimenzování kompresoru doporučuji na 50% tepelné ztráty objektu. Potom bude TČ pracovat bez elektrokotle až do +-0°C a až potom začne připínat elektrokotel
6) velkou výhodou je ověřený servis v dosahu objektu
Jistě se najde i mnoho dalších hledisek, ale na všeobecný dotaz jsem myslím dal dost námětů k diskusi :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru