Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Termotaška s gelovým chladičem - lze jej nahradit?

Třeba tahle:
http://eshop.tescoma.cz/skladovani-a-baleni-potrav in/jidlonosice-a-termotasky/coolbag/892322-termobr asna-s-gelovym-chladicem-coolbag-2-dozy
Napadlo mne, jestli ten gelový chladič co se musí zmrazit v mrazničce a pak se vloží do tašky na svůj objem vychladí víc než kdybych k tomu použil zmrazenou vodu v PET láhvi (stejný objem nebo hmotnost), PET proto, že skleněná láhev by při zmrazení asi praskla.

Předmět Autor Datum
Před časem jsme podnikli "vědecký" pokus - dva shodné termoboxy se stejným obsahem 3l vody ochlazené…
czcharlie 09.07.2014 16:52
czcharlie
Ano, lze jej nahradit pet. Na rozdíl od kolegy jsem neučinil pokus s měřením. Praktikuju to takto: v… poslední
Rufus 09.07.2014 19:07
Rufus

Před časem jsme podnikli "vědecký" pokus - dva shodné termoboxy se stejným obsahem 3l vody ochlazené na 5°C. Jeden z boxů jsme doplnili pytliky s gelem ochlazeným v mrazáku na cca -7°C a do obou vložili sondu digitálního teploměru. Vedle těchto termoboxů jsme postavili stejné lahve s vodou ochlazenou na stejnou teplotu, opatřené též sondou teploměru. Jaký byl výsledek? Podle očekávání samozřejmě nejrychleji dosáhla teploty volně stojící voda, nejpomaleji voda v termoboxu s chladicím gelem. Ovšem rozdíl nebyl ani zdaleka takový, aby mě přiměl termobox koupit. Ale je to již možná 5 let a třeba jsou současné termoboxy daleko účinnější. :-D A moje praktická zkušenost? Jelikož mám auto, kde je velký prostor mezi maskou chladiče a chladičem vždy na delší cestu si zabalím PETku s pitím do mokrého hadru a postavím do onoho volného prostoru. Pak stačí sem tam zastavit a hadr namočit. A voda v PETce je ledová i v třicetistupňových vedrech.

Ano, lze jej nahradit pet. Na rozdíl od kolegy jsem neučinil pokus s měřením. Praktikuju to takto: v mrazáku mám více PET s vodou. Když ráno vyjízdím, tak den předem zcela naplním pasivní termobox petkama. Přes noc se nachlatí, ale nemá příliš do čeho absorbovat, protože přes stěny se rychle ohřívá od okolí. Ráno petky vyndám, dám nové a mezi ně dám potraviny a pití. Aktivní chlazení bych neplatil - ventilátory. Zkušenost s lednicí na napájení nemám. Nechci si ničit akumulátor a zkracovat mu životnost. Hodnotu 500 Kč ten výrobek nemá. Za polystyren v hadru bych to nedal. Zvaž si z polystyrenu vyrobit vlastní konstrukci dle velikostí pet hranatého tvaru, jako jsou zelené 1,5 l od pití s aloe vera. Nikam se nekutálejí a vydrží dost pevnostně. Skleněná lahev by ti praskla.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru