Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Test jističe

Jak otestovat správnou funkci 16A jističe?
Nic co má odběr 4Kw nemám , potřeboval bych zjistit jestli jistič funguje.
Jde to nějak vyhodit (teda krom spojeni L a PEN )

Předmět Autor Datum
Neni-li jeden spotrebic, pouzije se nekolik spotrebicu... Jen upozornuji - jistic _nefunguje_ tak, z…
bahno 16.12.2013 22:04
bahno
Suma sumarum kup si kvalitní jističe: jeden hlavní 25A a jeden na zásuvky 16A. Když selže jeden, tak…
Wolve 16.12.2013 23:43
Wolve
A proč to nechceš vyzkoušet zkratem? To je nejjednodušší. Jako malej jsem měl udělanou zástrčku, ve…
davča2 17.12.2013 07:52
davča2
Jednoduchá odpověď: V "domácím prostředí" otestovat správnou funkci celého jističe NELZE. Tazatel ji…
mirektatra 17.12.2013 07:44
mirektatra
Já bych jen doplnil, že kvalita jističů může jit časem dolů a třicet let starý jistič může mít chara…
Moas 17.12.2013 07:58
Moas
Já mám takovou zkušenost, že jističe stárnutím vypadávají čímdál víc, při menším přetížení. A navíc…
davča2 17.12.2013 08:04
davča2
A já bych doplnil menší chybu: Jistič je ochranný el. přístroj,který chrání před nadproudem, v přípa… poslední
Wolve 17.12.2013 10:04
Wolve

Neni-li jeden spotrebic, pouzije se nekolik spotrebicu...
Jen upozornuji - jistic _nefunguje_ tak, ze se 16A jistic zatizi 16.1A a on vypadne! To ma dany nejaky krivky a treba pri nejakejch 17A bude doba do vybaveni nekde kolem slaby hodiny. Az nekde u 25A bude doba vybaveni v radu nekolika sekund, tomu bimetalu to chvili trva nez se ohreje.
Jina vec je zkratovy elektromagneticky vybaveni(to je ten zminovanej zkrat), tam je vybaveni v radu desitek ms, coz zase vyzaduje nejaky vybaveni aby to clovek zmeril.
Suma sumarum, jednoducha uloha to neni.

A proč to nechceš vyzkoušet zkratem? To je nejjednodušší. Jako malej jsem měl udělanou zástrčku, ve které sem propojil fázi s nulákem, a stačilo ho strčit do zásuvky, krásně se blesklo a rodiče si lámali hlavu proč vypadly jističe :D

Posted by 109.238.33.6 via webwarper.net
This is added while posting a message to avoid misusing the service

Jednoduchá odpověď: V "domácím prostředí" otestovat správnou funkci celého jističe NELZE. Tazatel jistě nemá žádné vědomosti o jeho funkci, když pokládá takovou otázku, proto se funkci jističe pokusím poněkud osvětlit.
1) Co je to jistič/pojistka: Jistící prvek je uměle vytvořené nejslabší místo v elektrickém obvodu, které je technicky uzpůsobené tak, aby beze škod přerušilo obvod při jeho nedovoleném přetížení a tím jej ochránilo před poškozením. Současně je jistící prvek snadné uvést do původního stavu.
2) Charakteristika jištění: Protože potřebujeme ochránit před poškozením naprosto rozdílné elektrické obvody, vyrábí se množství jističů přesně "naladěných" na konkrétní použití. Jinou charakteristiku zatížení má elektromotor těžkého ventilátoru, jinou akumulační kamna... Jistící prvek ale NESMÍ vypínat obvod bezdůvodně a tím narušovat správnou funkci zařízení!
3)Co jistič obsahuje:/nemluvme o elektronických jistících prvcích/ Základem je kontakt, který nějaký mechanismus rozpojí, ale aby toho byl schopen bezpečně a opakovaně, je kontakt chráněn proti účinkům el.výboje zhášecí komorou. Samotné vypnutí kontaktu (odjištění vypínací pružiny) zajistí jednak okamžitě elektromagnet, který hlídá velmi vysoký proud v obvodu (v řádu stovek ampér) při zkratu a jednak s prodlevou bimetalový mechanismus, který se postupně zahřívá při nadproudu a jeho postupné zahřívání musí být co nejblíže postupnému zahřívání obvodu, který chrání. Chrání-li vedení ve zdi, které je omítkou ochlazováno, musí jeho teplotu jistič "kopírovat". Jinak se ale ohřívá elektromotor a pokud se nemá poškodit, musí jej jistič vypnout také včas. Ne dřív, než nastane nebezpečí - to by rušil, ale ne později - to by nechránil.
Nastavení správné funkce jističe/pojistky je natolik citlivé, že jej není možné běžnými měřidly a v běžném zapojení ověřit.

Já bych jen doplnil, že kvalita jističů může jit časem dolů a třicet let starý jistič může mít charakteristiku už značně pokřivenou. V případě, že existuje podezření na špatně fungující jistič, je nejlevnější alternativou jistič vyměnit. I značkové jističe stojí méně než sto korun a to je pořád výhodnější, než si nechávat proměřovat historický jistič.

Já mám takovou zkušenost, že jističe stárnutím vypadávají čímdál víc, při menším přetížení. A navíc vždycky je v řadě víc jističů. Takže i kdyby teoreticky nevypadnul, tak se stane nanejvýš to, že vyhodíš jistič v celém baráku:)

Posted by 109.238.33.6 via webwarper.net
This is added while posting a message to avoid misusing the service

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru