Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tetanet vs. Zyxel P660 HW T3 v2

Ahoj kluci, zas pro vás mám jeden oříšek(pro vás asi lískovej, pro mě vlašskej).
Jak je již známo, pro Tetanet nepotřebujete modem, jen připojíte kabel z telefonní zásuvky do síťovky, ale jak to udělat, když chci mít připojené 2 pc? Sehnal jsem wi-fi modem router adsl 2+ Zyxel P660 HW T3 v2 a potřebuju ho nastavit tak, aby přidělil 2 ip a pustil net do 2 pc, zatím se mi podařilo spustit tetu přez zyxla do 1.pc tak, že jsem tetu připojildo portu č.1 a portem č.2 jsem vedl kabel do síťovky v PC, v nastavení Tryple-play(v modemu) jsem nastavil všechny porty pro PC, moc se ale neorientuju v tom, co v něm nastavit dalšího. Teta si účtuje 100kč měsíčně za pronájem switche, s kterým pak můžete klidně 2 pc připojit, ale platit měsíčně 100kč se mi moc nechce.Podle jednoho mi stačí router(který mám), protože to dřív měl řešené také modem routerem(jen neví jak to nastavit :-D), podle druhého to router který mám neumí, podle třetího to router neumí vůbec a potřebuju switch.
Děkuji za dočtení až sem.
Pro urychlení připojuji i stránku s odkazem na kompletní manuál. http://www.cz.o2.com/techzona/koncova_zarizeni/mod emy/wifi_modemy_adsl/zyxel_p660hw_t3.html

Dotaz tedy zní: Umí? Ano, ne.
Ne? Ok, seženu switch,popř další info z dalšího zdroje.
Ano? Jak :-D

Moc děkuju :-)

Předmět Autor Datum
ADSL2+ modem 4x Ethernet + Wi-Fi Modem je dodávaný v konfiguraci 2 porty pro PC, 2 porty pro O2TV.…
lední brtník 14.07.2010 04:39
lední brtník
Mna by tiez zaujimalo co za genialne pripojenie cez telefonny kabel je, ked netreba modem a hned sa…
fleg 14.07.2010 10:48
fleg
IMHO je zde "telefon" vše, co má RJ konektor.. :-) poslední
touchwood 14.07.2010 12:07
touchwood
Jak psal Brtník - všechny kabely připojit do LAN portů (můžeš tedy připojit max. 3 PC + wifi), v rou…
touchwood 14.07.2010 08:28
touchwood

ADSL2+ modem 4x Ethernet + Wi-Fi
Modem je dodávaný v konfiguraci 2 porty pro PC, 2 porty pro O2TV.

ty dvě lan zásuvky určené pro pc prostě připojíš k pc - jsou to krajní zdířky @1 a @3. taky je možné cos nastavil ty - aktivovat všechny (3?) zásuvky pro připojení pc.
internet skrz telefonní přípojku foukneš do DSL - pokud teda tvůj provider poskytuje adsl připojení, jinak máš špatný typ routeru.

pro Tetanet nepotřebujete modem, jen připojíte kabel z telefonní zásuvky do síťovky

podle počtu reakcí asi nejsem sám, kdo básníka nepochopil.
ujasni si, jestli jde o telefonní (dsl) zásuvku s konektorem rj11, nebo ethernetový rj45. jestli tetanet rozvádí po baráku internet přes lan, pak potřebuješ jiný typ routeru = s ethernetovým wan vstupem, a tento typ je ti k ničemu*

*) když tvoje teta nabízí switch pro připojení více pc, pak nejspíš nabízí i více ip adres. v tomto případě by bylo možné využít pouze lan část tvého zyxelu. to nastavení ale není běžné. celou svou síť pak vystavuješ na odiv providerovi, nejsi od ostatních účastníků oddělen firewallem, a můžeš připojit jen tolik pc, kolik ti teta poskytne ip adres. čili úchylné řešení, zapomenout na něj.

Jak psal Brtník - všechny kabely připojit do LAN portů (můžeš tedy připojit max. 3 PC + wifi), v routeru vypnout DHCP server, případně mu nastavit IP adresu od "tety" (ale pak si nastav jiné heslo do něj, aby ti jej nějaký ftipálek nepřekonfiguroval nebo nezjistil heslo pro wifi). Samozřejmostí je přepnutí tripleplay, ale to jsi už udělal.

Osobně bych to řešil korektním routerem.

Teoreticky by možná šlo udělat z tripleplay routing s NATem, ale bojím se, že to ten FW co je v té krabičce neumí.

P.S.: hlasoval jsem "ano", ale rozhodně to není řešení ideální.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru