Avatar uživatele
arin

Co má obsahovat smlouva mezi sousedy, aby byla právně platná ?

Dovolili jsme sousedům, aby si přes naši zahradu položili odpadní rouru do obecní kanalizace s tím, že pokud budeme někdy v budoucnu chtít na tomto pozemku stavět (na konci zahrady je stavební místo), umožní nám bezplatně se napojit na tuto jejich kanalizaci. Taktéž jsme se zatím ústně dohodli o společném užívání a udržování studny, která je na obou pozemcích.
Chtěla bych však toto vše ošetřit i písemně, tak aby to bylo právně platné pro nás i pro případné další majitele. Co všechno musí tato sousedská smlouva obsahovat a jaké musí mít právní náležitosti, aby v případě komplikací obstála v právním sporu ?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4734 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Fidel

Jedná se o věcná břemena, tedy o věcná práva k věci cizí (možná s jistou modifikací). Osobně vám radím, zajděte si za právníkem, aby vám takovou smlouvu vyhotovil, protože s touto smlouvou potom půjdete na katastr nemovitostí, kde tuto skutečnost poznačí k parcele/nemo­vitosti (a pokud špatně specifikujete nemovitost (nestačí ulice a číslo, ale musíte rovněž uvést spoustu jiných věcí, např. parcela, LV,…), katastr vám to nevezme). Také si uvědomte, že účinnost této smlouvy bude „napořád“ (pokud se břemene nevzdáte a nebo ho nebudete po dobu 10 let využívat). Kdbyste chtěli získat další informace:

  • smlouva o zřízení věcného břemene (§ 151o) Občanského zákoníku
  • musí být písemná, indentifikace stran
  • samotná smlouva je jen právní důvod vzniku – věcné břemeno vznikne vkladem do KN (na návrh účastníka smlouvy)
  • oprávnění se vyznačí u panujícího pozemku a zatížení u nemovitosti zatížené
  • smlouvu mohou uzavřít jen vlastníci dotčených nemovitostí
  • ve smlouvě se musí přesně vymezit obsah věcného břemene
  • o smlouvu o zřízení věcného břemene půjde i mezi spoluvlastníky nemovitosti, dojde-li k jejímu ujednání, při jejím ideálním rozdělení podle velikosti podílů

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
franku

Nejspíš by to šlo ošetřit vzájemnými věcnými břemeny.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek