Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Tip na nedrahý a solidní (popřípadě vhodější) wifi router

Zdravím,

mám malou prosbu ohledně rady výběru/tipu nějakého nedrahého (cca kolem 600-1 000 Kč) a relativně v základu solidního, popřípadě vhodnějšího wifi routeru z aktuální nabídky výrobců. Ideálně bych ho měl pořídit už zítra (bratrovo přání, vybírám z konkrétního obchodu, kde mají skladem a můžu odnést).

Váhám ale ještě, možná zbytečně, s jednou myšlenkou (spíš zbožným...), zdali by onen wifi router byl schopen svým dosahem projít v základu dostatečně ziskově (z prvního patra cihlového RD) skrz dvě cihlové příčky (2 x 10 cm) a nosnou zeď až na zahradu, jedná se o vzdálenost cca 50 m (spíš asi problematické přání, jasné, varianta rozvést signál do dostupnějšího místa by byla/asi stejně bude nakonec rozumnější).

Ve zkratce jsem mrkal na tyto levnější kousky (na levné řešení po jedné místnosti by jistě stačil i např. TP​-LINK TL​-WR741ND a podobné, i když i níže vyjmenované jsou jakési nedrahé "základy"):

TL-WR841ND (760 Kč)
http://www.tp-link.com/products/productDetails.asp ?class=&pmodel=TL-WR841ND

TL-WR941ND (900 Kč)
http://www.tp-link.com/products/productDetails.asp ?class=router&pmodel=TL-WR941ND

popřípadě má-li smysl/význam oproti výše v porovnání i (na něj jsem aktuálně četl test wifi routerů v Computeru):

TL-WR1043ND (1 170 Kč)
http://www.tp-link.com/products/productDetails.asp ?class=router&pmodel=TL-WR1043ND

Moc děkuji za případné rady, pohledy na věc (i na ty - "kašli na to, ber z toho co chceš, je to víceméně jedno"), případně jiné tipy

Předmět Autor Datum
Belkin N150 (typ F6D4230-4). Nový kolem 1 tis. Kč, použitý se dá sehnat kolem 600,- Perfektní menu,…
leo 02.05.2010 20:23
leo
Díky za tip ;-)
VN 02.05.2010 21:18
VN
bych řekl že tplinkem není co zkazit, zvlášť pokud nechceš trávit život flashováním firmwaru. nejse…
lední brtník 02.05.2010 20:44
lední brtník
...ale nejlepší je otestovat ve vlastních podmínkách. Jasné, v dotyčném domě bylo vše řešeno zatím…
VN 02.05.2010 21:18
VN
Jen tak k doplnění, pořídil jsem nakonec obyčejný TL-WR841ND. Kdo zná, ví, kdo ne - nastavení TP-Li…
VN 07.05.2010 19:41
VN
máš n-kový router - ten 841 má tuším 2 antény. vlastně ani netuším jak se 2-3 antény u n-kových rout…
lední brtník 07.05.2010 21:56
lední brtník
Máš pravdu, má dvě anténky (MIMO) a spíše zkoušené pro mne nepraktické přemístění (vzhledem k umístě… poslední
VN 07.05.2010 22:36
VN

Belkin N150 (typ F6D4230-4). Nový kolem 1 tis. Kč, použitý se dá sehnat kolem 600,-
Perfektní menu, logické, jednoduché, někdy není potřeba ani nic nastavit, připojí se sám (pouze zvolit zabezpečení). Vyzkoušen několik měsíců bez jediného výpadku, dosah přes dva rodinné domky (8 příček a 2 obvodové zdi) bez problému, 50m po zahradě též.

bych řekl že tplinkem není co zkazit, zvlášť pokud nechceš trávit život flashováním firmwaru.

nejsem si moc jist, jak se bude rýmovat požadavek na dosah přes zdi na zahradu u n-kových typů - jak rychle to bude schopné všem reálně jet - ale nejlepší je otestovat ve vlastních podmínkách.

jsem si říkal co je na tom TP-LINK TL-WR1043ND tak zajímavého, a hele: 1Gbit porty, "n" Wi-Fi, USB port pro disk.

Jen tak k doplnění, pořídil jsem nakonec obyčejný TL-WR841ND.

Kdo zná, ví, kdo ne - nastavení TP-Linku velmi přehledné a triviální, takže do několika minut vše zprovozněné, funkčnost v mém konkrétním případě (zatím jen po několika dnech) stabilní, dosah po celém domě (jak v rámci patra přes ony dvě cihlové příčky + nosnou zeď až na balkon naprosto bezproblémový, tak i do spodního patra bez problému - celý dům krásně pokryt). Se zahradou je to méně ideální (ač ne beznadějné, zatím jsem nějak samotný router nepřestavoval na jiná místa atp., v současné chvíli je tak vlastně v části domu, která je v nejvzdálenějším místě od zahrady), ale na druhou stranu jsem s tím spíše počítal (směrování v úhlu je určitě méně výhodné, tedy shora dolů na zahradu prochází signál sešikmeně přes příčky, patro, nosnou zeď, hlavně pak širokou plochu balkonu, čímž tak překážka v cestě nabírá na síle, z toho menší propustnost). Vysílací výkon byl nastaven a používán na "Vysoký", pro potřeby pokrytí tohoto konkrétního domu vlastně stačí i "Nízký" (cihlový RD na vesnici). Pro běžné potřeby naprosto tento kousek k doporučení.

Takže díky pánové, jen toliko málo k uzavření a drobnému dokomentování

Zdravím

Máš pravdu, má dvě anténky (MIMO) a spíše zkoušené pro mne nepraktické přemístění (vzhledem k umístění routeru v místnosti) pomáhalo - jak jsem psal, že to není beznadějné - dosah signálu šel i na ono místo, jen velmi slabě (ale byl). Musel bych trochu neprakticky posadit router ke stropu místnosti v onom vrchním patře (jinak byl položen na zemi), tím se příjem v základu stává stabilním a funkčním - ono i tím, že zdvižením ke stropu hlavně odpadla jedna významnější překážka v onom vyšikmení, v přímé viditelnosti - balkon - vlastně to v přímém pohledu vypadalo, jakoby měl jít signál skrze vodorovnou šířku balkonu, jakoby další zeď o síle tří metrů (jakékoliv přemístění přitom naštěstí nemá významný vliv na signál v domě, což je fajn, vystačí si jakkoliv). Jen pouhé otáčení antének v původní pozici na zemi jsem významně nezkoušel, taková jednoduchá drobnost mi unikla... Ještě zkusím, dík za upozornění. ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru