Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tipy a rady k "SamoDomoNejlevnější výroba jakýchsitakýchsi žaluzií"

Brej,
bydlím na kolejích, bohužel, pokoj mám situovaný dost hloupě v rohu budovy, takže nám je nejen vidět do pokoje, ale i sem svítí poměrně dost světla z chodby což mě někdy ruší. Rád bych si dal na okna žaluzie, jakožto student, chci aby to bylo co nejlevnější, ale ať to aspoň trošinku vypadá.
Vím, že by to šlo řešit nějakou záclonou a závěsem, ale jeden tu už je a moc mě to neuspokojuje.

Mám vizi. Rád bych využil ratanové nebo bambusové nebo jiné rohože o šířce 56cm v délce 130cm. Do této rohože bych v určitých cca 15-20 centimetrových intervalech udělal dírky na provlečení provázku, který by zajišťoval její srolování. V čem je problém. Nemám nápad jak ty dírky v rohoži zpevnit, vymezit, podlepit to např kouskem látky, nebo nějaký plechový polotovar na slisování v kleštích? A za další, existuje nějaký díl, který je už předchystán na to aby v něm chodilo lanko a stačilo ho jen dvouma hřebíčkama přiťuknout na okno nebo budu muset něco složitě vymýšlet?
Snad jsem to popsal dost srozumitelně, za jakékoliv tipy a rady budu rád, kdyžtak není problém udělat nákres, ale myslím, že slovně to dokážu popsat snad líp, než obrázkem:)

Předmět Autor Datum
Bambusové rolety se krásně rolují dokulata. Pokud chceš římskou roletu, tak to neděruj, ale přišij k…
kejki 13.02.2011 05:45
kejki
no, prave, libilo by se mi kdyby se stacela, nicmene netusim jak to vykutit. Mel jsem problem vymysl…
Redsnake 13.02.2011 09:15
Redsnake
945.jpg http://www.dointerieru.sk/latkove-rolety.asp#odsko k
Julo 13.02.2011 10:31
Julo
[945.jpg] Tohle je přesně co hledám. Jen nechápu ten mechanismus toho "stáčení"..
Redsnake 13.02.2011 10:55
Redsnake
Mechanismus je přece jednoduchej - provázek vede dál zadem až nahoru. Takže když zatáhneš dělá to to…
JoDiK 13.02.2011 11:17
JoDiK
jo, ja ten mechanismus v podstate chapu, jen se mi nejak nezda, ze by ze zacatku stacila ta nizka va…
Redsnake 13.02.2011 11:37
Redsnake
nikdy se ti to nesmí rozmotat, nebo tomu musíš ze začátku pomoc, ideální je rozvinovat maximálně 3/4… poslední
Uroboros 15.02.2011 22:59
Uroboros
To je teda něco :-) Zajdi si do globusu nebo jinyho obchodu a prohlidni si to, zabere ti to míň času…
pche 15.02.2011 11:33
pche

Bambusové rolety se krásně rolují dokulata.
Pokud chceš římskou roletu, tak to neděruj, ale přišij kroužky na klíče, nebo něco podobného.
A poslední - měl jsem jí, pokud svítíš, je skrz ní vidět. Takže světlotěsná není.

jo, ja ten mechanismus v podstate chapu, jen se mi nejak nezda, ze by ze zacatku stacila ta nizka vaha spodni casti rolety, coz je par stipek bambusu aby doslo k dostatecnemu treni a tedy rotaci.Misto toho se asi bude zvedat, ne?Nebo je dole nejaka silnejsi bambusova tycka stejne jako je zatizeni navrchu?

nikdy se ti to nesmí rozmotat, nebo tomu musíš ze začátku pomoc, ideální je rozvinovat maximálně 3/4, dole je samozřejmě tyčka (jde to i tak, že kus smotáš a stahneš jej provázkem, aby se nemohl rozmotat - vypadá to líp), kdysi jsem tuhle srandu dělal z rákosový rohože, přidáš dvě laťky, provázek a tradá, žaluzie nebo spíš roleta je na světe, náklady na 5m2 byly kolem 150kč a hrál jsem si s tim jedno odpoledne :-)

To je teda něco :-) Zajdi si do globusu nebo jinyho obchodu a prohlidni si to, zabere ti to míň času než kterej tady prosedíš :-) Je tam dole laťka, která to drží pohromadě. Nesmíš roletu rozrolovat až do konce, ale nechat dole kousek zatočenej,. Pokud ji rozmotáš celou, občas se stane že se shrnuje .

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru