Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tisk, distribuce a prodej vlastního časopisu - z právního hlediska (o.s nebo musí být s.r.o.?)

Hojte,

náš projekt se pomalu rozjíždí a dostáváme se před zásadní otázku. Do teď časopis distribuujem ve formě PDF, nicméně po poslední akci, kde jsme prezentovali časopis mezi lidmi v reálu se ozývají lidé, že by o časopis měli zájem v tištěné podobě.
V podstatě časopis jako takový funguje, o obsah zatím nouze není, teď řešíme to, jak to udělat, abychom mohli těmto lidem zasílat časopis tištěný. Už mám kalkulaci na menší objem časáků a po nějakých propočtech se dostáváme i v barevném tisku na reálnou cenu.

Teď je ovšem otázka, jestli nám stačí založit o.s., s tím, že bychom pod jeho hlavičkou vytištěný časopis prodávali, samozřejmě s jednoduchým účetnictvím nebo musíme mít s.r.o, které je nereálné kvůli povinné jistině. Volbu subjektu brát i v ohledu k tomu, že bychom do budoucna rádi nabízeli placenou reklamu inzerentům.

A ještě, jak byste technicky řešili předplatné časopisu? Neradi bychom přijímali platbu na několik měsíců dopředu, protože nikdy nevíme co bude.

Díky za rady

Předmět Autor Datum
Nekonečné téma, mimochodem O.s. vůbec neznám (účto, propozice, co může/nemůže, co ještě lze uznat j…
L-Core 30.05.2012 11:11
L-Core
Ahoj a dík, vím, že se tu ptám pořád, ale tak nějak nevím kde se jinde zeptat a tady jste mi zatím v…
Redsnake 30.05.2012 12:06
Redsnake
Jen uvedu na pravou míru. Jednoduché či podvojné účetnictví u náš už neexistuje. Existuje pouze účet…
JR_Ewing 30.05.2012 12:37
JR_Ewing
jj, to vím, já myslel jednoduché účetnictví jako skutečně jednoduché, ne terminus technicus. U nás b…
Redsnake 30.05.2012 12:47
Redsnake
S.r.o. muzes koupit. Cena cca 22-25t.(jsou drazswi, nez kdyz nevyuzivas jejich prachu na vklad>prepi…
Radek 30.05.2012 13:15
Radek
Jedna z najvacsich fam pri zakladani sro je, ze musis niekam zlozit minimalnu ciastku ako istinu. Ne…
fleg 30.05.2012 12:25
fleg
Můžete napsat (nebo aspoň naznačit:-) wo co go? Pokud je to něco z oboru, neuvažovali jste, že byste…
Yarda 30.05.2012 12:25
Yarda
V současné době jsme jediní kdo v ČR dělají časopis pro teraristy. Máme kvalitní autory, řada z nich…
Redsnake 30.05.2012 12:33
Redsnake
Vím o tom jen sotva co ty. Ale rozhodně není podmínkou pro vydávání časopisu (nebo jakéhokoli period…
Dale Cooper 30.05.2012 15:50
Dale Cooper
Dík, to je zajímavá zpráva:) poslední
Redsnake 30.05.2012 18:24
Redsnake

Nekonečné téma, mimochodem

O.s. vůbec neznám (účto, propozice, co může/nemůže, co ještě lze uznat jako spadající do činnosti o.s. a co už je regulérní podnikání).

Časopisy bude prodávat jen svým členům nebo (když to přeženu) komukoliv a v krajním případě i v distribuci PNS?

Pokud by šlo o podnikání (pod SRO, VOS či fyzickou osobou), klidně se ptej na cokoliv. Sdružení nemám rád. Občanské neumím účtovat a podnikatelské zásadně nedoporučuji.

Ahoj a dík, vím, že se tu ptám pořád, ale tak nějak nevím kde se jinde zeptat a tady jste mi zatím vždycky poradili dobře, takže..

To o.s. mě napadlo proto, že kamarádka má divadelní soubor a taky vybírají peníze za svá představení, dokonce jezdí po školkách a nechávají si za to platit. Kdyby neměli tak tupou produkční, i by si tím něco vydělali. Vedou prý nějaké jednoduché účetnictví, ale to jsem neviděl, neb se zdráhají jej ukázat.

Co se týče distribuce, dá se říci, že jen našim členům, v podstatě registrovaným odběratelům, případně možná nějaký prodej remitendy na burzách, přes inzeráty etc. Určitě necílíme na stánky, protože by se nám toho většina vracela a nikdo z nás si to z finančních důvodů nemůže dovolit, nestojí za námi velký vydavatel a investor.

To s.r.o. by bylo asi nejlepší, nicméně tam musí být 200 tis vklad, pokud se nepletu. Což je pro nás opět nereálné. Takže myslíš, že by šlo napsat to na jednoho člověka jako živnost? To mi ale zas nepřijde praktické, kvůli zodpovědnosti, ten jeden s tím sekne, něco se mu stane, apod.

Každopádně díky..

Jen uvedu na pravou míru. Jednoduché či podvojné účetnictví u náš už neexistuje. Existuje pouze účetnictví a daňová evidence. Tu mohou využívat například osoby samostatně výdělečně činné. Je to velice podobné jednoduchému účetnictví. Přijmy/výdaje v excelové tabulce, sečteno podtrženo základ pro daň. Účetnictví je klasické "bývalé" podvojné" účetnictví.

jj, to vím, já myslel jednoduché účetnictví jako skutečně jednoduché, ne terminus technicus. U nás by byl asi největší problém, že bez účetní nevíme co všechno si můžem dát do nákladů. Jestli je reálná vize, že kdyby se teoreticky povedl nějaký zisk, tak jej prostě umořit na rozvoj projektu ať už by to byly náklady spojené s odměnami autorům, nákup nového foťáku, nebo cesta za exotikou, aby se nafotily podklady pro nové články, či kdoví co. Prostě nevíme co vše je reálné považovat za náklady, aby z toho nebyl průser. Asi to fakt bude chtít tu účetní, přeci jen i zná finty fňo a tak.

Jedna z najvacsich fam pri zakladani sro je, ze musis niekam zlozit minimalnu ciastku ako istinu.
Nemusis, takze na podnikanie je najcistejsie sro, problem je len, ze ma komplikovanejsie ucto a nedaju sa tam tak robit osuchy. Navyse podvojne si robi malokto doma a zveri to radsej profesionalovi = vyssie naklady na vedenie firmy.

V současné době jsme jediní kdo v ČR dělají časopis pro teraristy. Máme kvalitní autory, řada z nich publikovala knižně a jsou to dlouholetí autoři. A popravdě? Spojit se s někým, možná by to bylo fajn, ale tak nějak si to chcem vyšlapat sami a bez toho, aby nám do toho někdo kecal. Všichni co to zkoušeli, dojeli na nějaké chyby a my si to chcem zkusit po svém.

Vím o tom jen sotva co ty. Ale rozhodně není podmínkou pro vydávání časopisu (nebo jakéhokoli periodika) mít s.r.o., je spousta o. s., které časopis vydává.
Co vím, je jen potřeba časopis registrovat u ministerstva kultury. Občanské sdružení se registruje na vnitru.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru