Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tiskárna - barevné podání

Pěkný večer, měl bych takový skromný dotaz, mám již několik let tiskárnu Canon ip4500, doplňuju si barvy a nikdy nebyl problém. Teď pokud si dám jako kontrolní vzorek tisk čistých vzorů CMYK tak barvy pěkné syté čisté, ale při tisknu např. fotky barvy letí šíleně do zelenomodrého nádechu. Kdyby ten vzorek nebyl dost průkazný že ty barvy dokáže tisknout pěkně čistě myslel bych na už vadné cartridge nebo nasviněnou hlavu. Ale dělá to jen při těch fotkách. Nevíte kde může být zakopaný pes? předem moc díky za tipy

Předmět Autor Datum
Popř. ještě prosím o radu jak mají být správně nastavené barevné profily např, s použitím Photoshopu…
Nitram18 19.11.2013 00:29
Nitram18
Správa barev není jednoduchá záležitost a není možné popsat ji v takovémto vlákně. V zásadě aby bylo…
czcharlie 19.11.2013 09:39
czcharlie
Díky za odpověď, samozřejmě vím a chápu že jakékoliv kalibrace a nastavení barev je vždy složité. Ne…
Nitram18 19.11.2013 09:44
Nitram18
Že je tisk každé barvy zvášť v pohodě bych si vůbec nedovolil tvrdit. To oko prostě není schopné vůb…
czcharlie 19.11.2013 10:16
czcharlie
Zkusil jsem vypnout správu barev. Výsledek opět stejný. Je možná i nestálost inkoustů vzhledem k dob…
Nitram18 19.11.2013 10:27
Nitram18
A šmouhy, pruhy a podobně žádné.
Nitram18 19.11.2013 09:47
Nitram18
Tak ještě přidávám jeden poznatek do placu, nejspíš vidím problém ve špatné sytosti, pokud tisknu z… poslední
Nitram18 19.11.2013 10:45
Nitram18

Správa barev není jednoduchá záležitost a není možné popsat ji v takovémto vlákně. V zásadě aby bylo možné správu barev pro tiskárnu nastavit je nutné nejdřív ji zkalibrovat. S tím souvisí i kalibrace a profilace monitoru, jedno bez druhého poněkud ztrácí význam. Kalibrovat tiskárnu je třeba pro každou šarži inkoustů u inkoustů originálních (u náhražek pro každou sadu náplní) a zároveň pro každý používaný typ papírů. Tvůj problém může samozřejmě způsoben různými vlivy, ale tipuji rozhodně na inkousty. Tyto náplně nemají stálé kolorimetrické vlastnosti a dost se od originálů liší. S tím výrobce tiskárny, který k ní dodává základní profily nemůže (a určitě ani nechce) nijak rozumně počítat a tak každá změna výrobního procesu může bez kalibrace znamenat radikální změnu barevného podání při tisku.

Díky za odpověď, samozřejmě vím a chápu že jakékoliv kalibrace a nastavení barev je vždy složité. Nejde mi o 100% podání. Vždycky se mi monitor od tiskárny liší. sice mám monitor kvalitní který by si kalibraci zasloužil ale vzhledem k "žebrácké" tiskárně to nemá ani smyslu se stím hrát proto radši před tiskem fotek udělám kontrolní výtisk a popř. nějakou tu barvu doladím ve Photoshopu. Spíš mě jde o to že je to ujeté uplně. Trápí mě hlavně to že tisk každé barvy zvlášť je v pohodě ale při míchání u té fotky už to táhne na těžce zelenomodrý nádech...

Že je tisk každé barvy zvášť v pohodě bych si vůbec nedovolil tvrdit. To oko prostě není schopné vůbec rozeznat. Pravda je, že levné tiskárny Canon spíš ujíždějí do purpurova, ale to platí o originálních inkoustů u náhražek je možné cokoli. Výrobci těchto inkoustů mění výrobní proces jak na běžícím pásu, aby co nejvíc ušetřili na nákladech a potažmo docílili co největšího zisku. Zkus v ovladači tiskárny vypnout správu barev, tiskárna nebude používat barevný profil, který byl výrobcem tiskárny vytvořen pro odlišný inkoust a papír, mohlo by to pomoci.

Tak ještě přidávám jeden poznatek do placu, nejspíš vidím problém ve špatné sytosti, pokud tisknu z režimu cmyk a celkově všechny barvy přisytím, fotka vypadá ok. Teda relativně, rozhodně pak ale netáhne výrazně na tu modrozelenou ale výsledek už je celkem rozumný. Nevím jestli to teda nemůže být třeba stářím inkoustů?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru