Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tiskárna HP LaserJet 1200 series a port LPT1,2,3 přes kartu PCI

Zdravim
Mám tuto starší tiskárnu a v compu jsem neměl paralelní port LPT,tak jsem ji koupil přes PCI kartu. Ovladače jsem nainstaloval Win Vista tiskárnu vidí píše je připravena,ale když chci vytisknout stránku tak to píše probíhá tisk pak chyba-probíhá tisk a nakonec vytiskne chybu na papír: PCL XL error Subsystem : KERNEL Error : UnsupopportedProtocol Operator: 0x0 Position 0 už nevim co s tim. Dík za každou radu.

Předmět Autor Datum
Len preistotu - ten LPT port je v jakom mode, SPP alebo ECP, alebo EPP, alebo jaky?
MM.. 30.05.2013 16:56
MM..
Jaj to nevim jak to zjistim prosím.
Aniel 30.05.2013 17:01
Aniel
Tak ve správci zařízení je jeden port PCI ECP Parallel port (LPT2)
Aniel 30.05.2013 17:07
Aniel
A jake tam mas este porty? Preco ich tammas viac? Kolko portov ma ta karta? Ked tam mas viac portov…
MM.. 30.05.2013 17:13
MM..
Preco by nefungoval. Na doskach bez ISA normalne funguje. Problem moze byt ale s ovladacom respektiv…
KiloViktor 30.05.2013 20:12
KiloViktor
Na doskach bez ISA je LPC bus a tam je SuperIO a tam su presmerovane porty pre ISA DMA controller a…
MM.. 30.05.2013 21:03
MM..
A u ECP ovladac necaka na ziadne ustalenie ziadnych dat, je to cez DMA a riadene "clock"(data strobe…
MM.. 30.05.2013 21:06
MM..
DMA je len presun dat z buffra na I/O kanal bez ucasti CPU. Adresaciu si robi sama karta. Ovladac ov…
KiloViktor 30.05.2013 21:25
KiloViktor
Tak ale ovladac a HW ktory je zavisly na nejakom case pristupu alebo CPU je uplna sracka a nema v PC…
MM.. 30.05.2013 21:29
MM..
Presun dat je riadeny hardwarom. Suhlas. Riadiace a stavove signaly idu cez ovladac. Rovnako sa ovla…
KiloViktor 30.05.2013 21:52
KiloViktor
Ale ked ovladac chce nahodou inicializovat nejaky ISA DMA kontroller (ptz ECP pouzival ISA DMA kanal…
MM.. 30.05.2013 22:54
MM..
Nemoze byt, ale aj moze byt. Ja som ponachadzal v roznych ovladacoch (prevazne sietovych) take nesku…
KiloViktor 31.05.2013 00:30
KiloViktor
Mne nemusis rozpravat co pachaju cinski traktoristi a spol :) Ano mozu byt nahovno (chybne) ovladace…
MM.. 31.05.2013 00:40
MM..
Pisal som ze ten ECP DMA mu mozno nepojde, pretoze to nema ISA DMA controller (resp. nie su porty pr…
MM.. 30.05.2013 21:34
MM..
Co to je presne za kartu a jake ovladace si k nej instaloval?
MM.. 30.05.2013 17:14
MM..
Ale HP LJ 1200 má i USB port, tak proč tohle ?
Brtník hnědý 30.05.2013 20:18
Brtník hnědý
Že ty budeš z těch, co chodí domů dveřma? :-p
Kurt 30.05.2013 20:22
Kurt
Nojo :puff:
Brtník hnědý 30.05.2013 20:31
Brtník hnědý
Zdar jsem tu :-) ale musel jsem do práce a nejsem u tiskárny. Můžete mě teda napsat postup jak a co…
Aniel 31.05.2013 09:58
Aniel
Ovladace k tej LPT karte boli odkial a co to je presne za kartu
MM.. 31.05.2013 10:09
MM..
A preco to nepripojis cez USB.
MM.. 31.05.2013 10:09
MM..
To ti teď nepovim až tedy budu na místě. USB připojení to nemá vede z toho kabel natvrdo na LPT port…
Aniel 31.05.2013 10:16
Aniel
USB připojení to nemá Tak to není HP LJ 1200. Nebo špatně hledáte. http://bizsupport1.austin.hp.com…
Kurt 31.05.2013 10:23
Kurt
Teda teď jsi mě dostal. Je to ta tiskárna přesně to vim,ale podle obrázků co jsem viděl že to může m…
Aniel 31.05.2013 10:32
Aniel
Zvolit mas ten na ktory je to pripojene. poslední
MM.. 31.05.2013 10:33
MM..

A jake tam mas este porty? Preco ich tammas viac? Kolko portov ma ta karta?
Ked tam mas viac portov tak to mozes mat zapojene v tom blbom, alebo mozes mat blby LPT kabel (bol dodany k tej tlaciarni?) alebo blbe ovladace.
V spravci zariadeni u toho PCI LPT portu by si mohol mat vo vlastnostiach nejake anstavenia skus nastavit EPP (ptz ECP potrebuje ISA DMA a to ti fungovat cez PCI nebude)

Preco by nefungoval. Na doskach bez ISA normalne funguje. Problem moze byt ale s ovladacom respektive v mostiku PCIe-to-PCI. Tie mostiky trocha oneskoruju komunikaciu na zbernici a pokial ovladac caka nejake mikrosekundy v slucke na ustalenie dat zo zbernice, moze to skoncit chybou.

A u ECP ovladac necaka na ziadne ustalenie ziadnych dat, je to cez DMA a riadene "clock"(data strobe) signalom z LPT zariadenia.
P.S. Navyse pristup na PCI je vzdy rychlejsi jak ISA I/O. Aj cez PCIe most. Pretoze PCI je dekodovane pozitivne, zato ISA subtraktivne a navyse aj schvalne oneskorovane (kvoli kompatibilite). Takze tvoja hypoteza pokrivkava ;)
Ma tam proste nejaky problem s ovladacmi, ako prve by som to prepol na EPP. A riesil tam ten chaos s LPT portami vo Win ptz evidentne ich tam ma viac jak je zdrave :)

DMA je len presun dat z buffra na I/O kanal bez ucasti CPU. Adresaciu si robi sama karta. Ovladac ovsem riadi registre na tej karte a robi do nich write, alebo read.
Podaktore ovladace su tak naprogramovane, ze na ustalenie citania z registrov tej karty cakaju urity cas tvoreny obycajnou sluckou, alebo casovacom.
Zavisi ako je ten ovladac napisany. Uz som sa s tym stretol. Ked som zvysil hodnotu, tak sa to rozbehlo. Byvaju problemy nariklad so shitovymi zvukovymi kartami, ktore su pichnute na PCI zbernicu na novych doskach pre i5/i7.

Tak ale ovladac a HW ktory je zavisly na nejakom case pristupu alebo CPU je uplna sracka a nema v PC co hladat ptz PC neni nejaky uC ale komplexny system (na PCI zbernici moze byt kludne aj 256 cykklovy busmaster a tym padom 256/33 us je cela PCI obsadena, atd)
Paralelny port je buffrovany a riadeny hardwarom a ovladac tam nema na nic cakat.

Ani u zvukovky to nemoze hrat rolu tam to ide vsetko cez busmaster, to zas nieco nejaky cinan bez mozgu polepil v tvojom ovladaci. Jedine ak potrebujes ASIO tak tam mozu byt kriticke veci, inac nie.

Presun dat je riadeny hardwarom. Suhlas.
Riadiace a stavove signaly idu cez ovladac. Rovnako sa ovladac rozhoduje co ma spravit na chybe od hardware. Ak by ta doska nepotrebovala ovladac, bola by uplne transparentna, bez moznosti na nej cokolvek nastavit zo systemu. Stale by sme boli na jumproch. Okrem toho ovladac prideluje a inicializuje RAM pre DMA operacie.

Ale ked ovladac chce nahodou inicializovat nejaky ISA DMA kontroller (ptz ECP pouzival ISA DMA kanaly) tak ten I/O pristup dojde do LPC bridgu a ne do PCI karty. Ano ovladac pre tu PCI kartu by mohol inicialzovat aj normalny PCI busmaster a ne ISA DMA ale namiesto filozofovania to dotazovatel moze prepnut na EPP a tam ziadne DMA neni a nemusi riesit nejake dilemy.

Riadiace a stavove veci si ovladac precita z I/O registrov a neni to nijak casovo kriticke, tam problem nemoze byt.

Nemoze byt, ale aj moze byt.
Ja som ponachadzal v roznych ovladacoch (prevazne sietovych) take neskutocne veci, ze by jeden zasol. Buffer owerflow niektorych funkcii pri transfere parametrov z user priestoru do jadra bola len tak drobnost. Venujem sa programovaniu ovladacov uz nejakych 7 rokov. Obcas sa najdu aj nezrovnalosti medzi prepinanim kontextu v obsluhe preruseni. Na tieto chyby sa prichadza velmi tazko, pretoze nastavaju len raz za dlhe obdobie. Napriklad raz za dva mesiace to spadne ak sa stretnu urcite presne vymedzene udalosti, ktore su vpodstate nahodne.

Mne nemusis rozpravat co pachaju cinski traktoristi a spol :) Ano mozu byt nahovno (chybne) ovladace ved som sa ho pytal tiez kdesi ze jake ovladace k tomu instaloval, ale neodpovedal na to.

Ano moze tam testovat ten ovladac aj nejaky LPT status register tak, ze je z toho zblbnuty (u PCI zbernice a modernych PC je skor problem ze tie I/O cita moc rychlo, a ne ze by u PCIe bolo oneskorenie, ptz PCI I/O cyklus je rychlejsi jak ISA/LPC cyklus, a vseobecne aj CPU su vdaka perfektnemu prefetchingu dnes velmi rychle. To ale on nijak neporiesi, len inym ovladacom)

Pisal som ze ten ECP DMA mu mozno nepojde, pretoze to nema ISA DMA controller (resp. nie su porty pre neho presmerovane na PCI). A ked v tom nejde DMA tak nie su data, logicky (co zodpoveda tomu co pise - tlaciaren vidi, ale data nic). Takze preto ma skusit EPP ptz EPP nepouziva DMA. Ked to nepomoze tak moze riesit dalej ovladace. Ale asi odisiel hladat ten EPP kamsi do australie a mozno sa uz odtial ani nevrati :-D
P.S. Navyse dole pisu ze ta tlaciaren ma aj USB :)

To ti teď nepovim až tedy budu na místě. USB připojení to nemá vede z toho kabel natvrdo na LPT port. Ještë jedna věc ve vlastnostech tiskárny je na výběr port LPT1 až 3 a hromada dalších který si už nepamatuju jak mám poznat který zvolit?

Teda teď jsi mě dostal. Je to ta tiskárna přesně to vim,ale podle obrázků co jsem viděl že to může mít i USB připojení tak to jsem nevěděl. Zatim tedy nic dojdu pak k dotyčnýmu a jestli je to pravda tak ho snad zabiju :-) Zatim dík.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru