Avatar uživatele
Twilight

Co mám dělat proti šikaně?

Až do letošního roku bylo vše v pořádku. Ale teď je na mě zasedlá snad celá třída. Pomlouvají mě, nadávají mi a jsou na mě jednoduše hnusní. Navíc se se mnou nikdo nebaví, pokud tedy nepočítám to jak mi nadávají.
Nevím co mám dělat. Učitelé s tím nic neudělali a rodiče mi nevěří.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? bolak před 2546 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Pokud jde opravdu o šikanu, nahlásit vedení školy, nebo polici ČR. Pokud jde jen o to, že se s tebou nikdo nebaví a nadávají ti, zkus nejprve hledat chybu u sebe.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
yuko

Máš web – Záchranný kruh, kde se dočteš podrobně o Tvém problému, kde hledat pomoc nebo můžeš rovnou zavolat na bezplatnou linku 800155555.
Určitě Ti pomohou, ale řekni jim vše, nevymýšlej si. Je nějaký duvod, že si skoro celá třída vybrala zrovna Tebe. Šikanují častěji jeden, dva, tři slaboduší ubožáci, ale celá třída? Nejdřív se nad sebou zamysli, v čem jsi jiná, v čem se lišíš od ostatních, proč si jako oběť vybrali zrovna Tebe. Promluv si o rom se svou třídní učitelkou, měki byste mít i školního psychloga. Proč Ti rodiče nevěři? To je divné. Přece tu situaci musí nějak řešit. Co tak zajít s mamkou za třidní učitekou nebo tou psycholožkou. Neodkládej to. Pokud není ještě nejhůř, zkus změnit své chování. To nemáš ve třidě aspoň jednu kamarádku nebo kamaráda?
Na webu máš rubriku o šikaně – konkrétně pak rady dětem.

Upravil/a: yuko

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
gecco

Rámcově souhlasím s kolegy – nejprve hledej příčinu tvého vyčleněné z kolektivu v sobě – čím se odlišuješ…
Pak, až důvod najdeš, se rozhodni:

  • jestli se odlišovat nechceš a své chování uprav tak, abys do kolektivu zapadla
  • zda je tvá odlišnost naopak kladem a ustojíš nezačlenění do stáda

Osobně se někdy rád ocitám mimo stádo – a ´šikanu´ neřeším, být nepochopen hlupákem je mnohdy příjemné…
😉

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
bolak

Hledat chybu u sebe je nesmysl, pokud nikomu neubližuješ tak je pravděpodobně chyba v nich. Nebo máš snad chovat jako někdo jinej, abys zapadla? Utvořit ze sebe dobrovolně jinýho člověka dle přání ostatních? Tohle si myslím není řešení, navíc když už je někdo vyčleněnej, tak se jentak sám od sebe nezačlení, začneš předstírat že seš někdo jinej a bude to ještě horší.

Učitelé hlavně nechtěj nic řešit, pro ně je to prostě práce jako každá jiná, takže vyložit látku a šup šup domů koukat na Ordinaci v růžový zahradě. Proti tomu se dá bojovat tak že vyhledáš školního psychologa kterej je od toho placenej (jeho práce to je) a popovídáš si s ním. On sám pak na to učitele upozorní, že je v jejich třídě něco špatně, protože kdyby ne a něco by se stalo, on bude mít průser.

Že ti nevěřej rodiče, tak rodiče jsou zvyklí na to že děti lžou, takže je musíš přesvědčit ne slovy ale činy. Prve zavolej si na linku, a řeš to ti tam, je možné že oni sami rodiče po čase zkontaktují. Existují různé weby zabývající se šikanou, takže je možné to řešit i online. Pak si můžeš různě sehnat letáky týkající se týrání dětí, šikany a podobných témat, a ty nechat volně v pokoji, tak aby si jich rodiče museli všimnout. Nemusíš jim nic říkat, stačí počkat a pokud jsou rozumní, začnou se vyptávat sami. Dobré by bylo dojít si i za normální psychologem, ne jen tím školním, rodičům o tom říkat nemusíš a pokud nevíš jak se k němu dostaneš, tak zajdi za obvoďákem a řekni mu svůj příběh, že tě ve škole šikanují a že bych chtěl za nějakým odborníkem, kterej ti poradí co máš dělat, tím se o tom dozví další osoba a máš opět větší šanci že se to bude řešit, že se o tom dozvědí jak rodiče tak ve škole .

Když nezabere nic z toho, můžeš na sebe upozornit i špatnou docházkou (ber to jako poslední možnost). Prostě když se ve škole něco stane, zbalíš se a odejdeš, případně druhý den nepřijdeš do školy. Učitelka bude volat domů, řekneš že se bojíš chodit do školy a věci by se měly začít řešit.

Krajní možnost by pak ještě byla, pokud by se jednalo o jednoho šikanátora, zaplatit někomu z vyššího ročníku aby mu rozbil držku, ale pokud je to celá třída, tak to by ses nedoplatila 🙂 S tím „bijcem“ by ses ale musela domluvit, že kdyby se na to přišlo, tak i pro něj by bylo lepší aby tě z toho příběhu vynechal, protože pak by to bylo spiknutí, jinak je to jen „dva kluci se poprali“ a hotovo.

Nebo napiš co konkrétně ti ve škole dělají a já ti poradím jak na to.

0 Nominace Nahlásit