Avatar uživatele
led

Totalita, alebo anarchia?

Dosť sa hovorí o totalite v zriadení Nemecka v časoch vládnutia Adolfa Hitlera.
V knihe ´Heinz Höhne, Elita ve stínu smrti.´ zaznelo:
„Podle historika Buchheima nebyl totalitní Vůdcův stát dokonale sestavený aparát, nejednalo se o promyšlený systém, ale naopak o snůšku privilegií, politických vztahů, kompetencí a zmocnění, a nakonec šlo o boj všech proti všem, který byl ve své době výstižně nazván „bojové hry národního socialismu“. Nacistické Německo nebyl dokonalý totalitní stát, nebyl to dokonale mobilizovaný celek s ústřední kontrolou. Ve skutečnosti veškerou moc a autoritu hřímal ve svých rukou pouze Hitler. Ale náladový vůdce často vydával rozkazy, které byly nejednoznačné. Navíc neustále přesouval centrum politické moci v řadách svých nejbližších spolupracovníků, „čímž zabránil případným rivalům, aby nad jeho osobou získali převahu. Podle nepsaného diktátorova zákona nesměla žádná státní ani jiná organizace omezit Hitlerovou svobodu pohybu.“ Nacistický právník Hans Frank nazval národně socialistický režim jako „anarchii všemocných“.“
Otázka:
Je toto tvrdenie pravdivé? Nešlo teda o totalitné, ale anarchistické zriadenie?
Doplňuji:
Nejde mi o porovnávanie s inými politickými zriadeniami, ide o konkrétnu otázku.

prípadné ´iné´ prosím do diskusie.
Sem len odpovede k otázke.Ďakujem.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: led

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, vagra, johana 56, Drap, anonym před 4304 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

.
Anarchie znamená mezi jiným:

1. že žádný jednotlivec není lepší než jiný.
2.¨ svobodu sdružování se.
3. dobrovolné sdružení atd.

Tyto principy Hitler uričtě neuplatňoval.Takže do jisté míry platí, že totalita = anarchismus.
Hitler byl fantik, stejně jako byl fanatický ministr propagandy Joseph Goebbels. Pod jeho vedením se pálily knihy mnohých autorů – Einsteinem počínaje a konče Freudem.

Hitler měl řadu fanatických stoupenců, k nimiž patřili představitelé SS. TTato organizace se postupně proměnila ve vojenský stát ve státě. Podmanila si veškerý státní a bezpečnostní aparát Třetí říše. Uplaňovala teror, plnila „zvláštní úkoly“. Hitler svými fanatickými idejemi iuchvacoval následovníků a své odpůrce tvrdě potíral.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
manon

U takových megalomanů nakažených nemocí z moci lze čekat cokoliv a nelze čekat, že by sami ctili nějaká pravidla. Spíš je mistrně ohýbají a vždy se najde dost takových, co slepě splní vše, co takový vůdce nalinkuje a ještě budou pět pochvalné ódy. Jediné pravidlo, které platí, je udělat vše pro to, abych získal a udržel si postavení a moc. Na to jsou dobré jakékoliv prostředky a zaškatulkování proto asi není lehké. Totalita s anarchií všemocných.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek