Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Triakový regulátor výkonu pro digestoř

Zdravím kutily.
Jelikož naše digestoř v kuchyni je poněkud hlučná (výkonná je až až), tak bych ji rád zpomalil a tím i ztišil. Ideálním řešením se mi jeví triakový regulátor, např. toto:
http://www.tipa.eu/cz/stavebnice-tipa-pt019-triako vy-regulator-vykonu-230v-12a/d-84580/

Je tam však tato poznámka:

...otáček motorů (mimo jednofázové asynchronní s kondenzátorem).

A teď otázka zní - jaký motory bývají v digestořích? Můžu tam tedy ten triakový regulátor použít?

Jako lepší řešení se mi jeví tohle:
http://www.conrad.cz/regulator-vykonu-230v-ac-conr ad-vystup-600-va-max-1200-va-modul.k191331
To bych do digestoře zabudoval velmi snadno, jen ovládací kolečko by čučelo. I když je to dražší.

Digestoř mám tuhle.
Díky za pomoc.

Předmět Autor Datum
zdravím, taky mne trápí hlučnost naší digestoře, ale bohužel motory, které jsou v digestořích použív…
hujer 123 17.03.2013 21:51
hujer 123
zdravím, taky mne trápí hlučnost naší digestoře, ale bohužel motory, které jsou v digestořích použív…
hujer 123 17.03.2013 21:52
hujer 123
Dobrý večer,mám leta takové udělátko z kontejnerového vysavače s regulátorem otáček.Regulátor je v k…
Lubomír 17.03.2013 21:53
Lubomír
Digestoře busí splňovat řadu bezpečnostních předpisů a požadavků, jedním z nich je požární bezpečnos…
mirektatra 18.03.2013 08:06
mirektatra
Takže triakem to nepůjde, tudíž řešením bude snižování vstupního napětí. Bohužel, v motorech nejsem…
Prasak 18.03.2013 09:40
Prasak
kdyz snizis napeti, zvysi se proud a zhori motor, ten kondenzator take neni bezpecne reseni, navic t…
ms-fiala 18.03.2013 11:36
ms-fiala
Blbost. Snížením napájecího napětí motor neshoří. Shoří přehřátím, porušením izolace a zkratem ve vi…
mirektatra 18.03.2013 11:56
mirektatra
Jo, ještě - cena kondenzátoru cca 50,-Kč , připevnění na šroub-součást kondenzátoru, zapojení 1 svor…
mirektatra 18.03.2013 17:29
mirektatra
Zdravím! Mám výše uvedený regulátor z Tipa EU (stavebnice) a již cca 5 let s ním úspěšně snižuji otá…
martas38 18.03.2013 17:23
martas38
Díky, takže by to za to stálo to zkusit. Snížení výkonu na nějakých 60% by mi bohatě stačilo. Je to…
Prasak 18.03.2013 18:56
Prasak
Ahoj. Řeším podobný problém u odsavače z Ikei. Má 3 stupně výkonu tlačítky http://www.ikea.com/cz/cs… poslední
Jakubs 26.12.2013 11:51
Jakubs

zdravím, taky mne trápí hlučnost naší digestoře, ale bohužel motory, které jsou v digestořích používány, nejdou regulovat uvedenými regulátory,
regulovat jdou motory komutátorové s uhlíky, jak je uvedeno u toho druhého regulátoru od conráda.

zdravím, taky mne trápí hlučnost naší digestoře, ale bohužel motory, které jsou v digestořích používány, nejdou regulovat uvedenými regulátory,
regulovat jdou motory komutátorové s uhlíky, jak je uvedeno u toho druhého regulátoru od conráda.

Dobrý večer,mám leta takové udělátko z kontejnerového vysavače s regulátorem otáček.Regulátor je v krabičce,na ní zásuvka a kousek kabelu a vidlice.Pokud potřebuju něco regulovat,tak strčím udělátko do zásuvky a do zásuvky s regulátorem regulovaný spotřebič.Šel jsem to hned zkusit na odsavač,mám sice staršího data ,jednomotorový.Otáčky to reguluje,ale myslím,že nastane problém,pokud vypnete digestoř s nastavenými malými otáčkami a pak znovu zapnete,špatně se rozbíhá,mám obavy,že tam tečou velké proudy,aby neodešlo vinutí motoru.Již jsem podobné motory takto testoval před lety,ale nevyhovovalo to,klesal jim výkon,nechtěly se rozbíhat.Však motory s uhlíky to reguluje perfekně.:-)

Digestoře busí splňovat řadu bezpečnostních předpisů a požadavků, jedním z nich je požární bezpečnost. Komutátorový motor není jiskrově bezpečný, proto nepoužitelný. Neviděl jsem zatím digestoř s takovým motorem - uvědomte si, že je nad plynovým sporákem, nebo, že odsává aerosoly s obsahem teplého oleje (:!:).
Řídit otáčky asynchronního motoru lze změnou frekvence (frekvenčním měničem), ale je to drahé. U ventilátoru lze za jistých podmínek částečně snížit otáčky snížením napětí, ale pouze v malém rozsahu. V praxi mám odzkoušeno, že to funguje o cca 15-20% od jmenovitých otáček a je třeba spolehlivě ohlídat, aby nebyl překročen jmenovitý proud.
Postup:
1) změřte PŘESNĚ! proud 1fázového elektromotoru ventilátoru v běžném provozu - nemělby převýšit jmenovitý proud
2) do série s elektromotorem (ne pouze s rozběhovým kondenzátorem!) vřaďte do přívodu kondenzátor o takové kapacitě, aby se otáčky snížily asi o 10% a změřte proud - nesmí být vyšší než jmenovitý a než proud naměřený v bodě 1 :!: KONDEZÁTOR musí být na napětí min. 250V :!:
3) pokud je proud vpořádku, vypněte a po úplném zastavení znovu zapněte motor - pokud se bezpečně rozeběhne a proud nepřekročí proud (bod 1), je možné pokračovat snížením kapacity ve snižování otáček ... Rozběh by neměl být delší, než dvojnásobek v bodě 1.

Vtip je v tom, že asynchronní motor (v podstatě transformátor se sekundárem ve zkratu) při nižším napětí má i menší výkon. Protože se zmenšením výkonu se zvětší "skluz" a tím sníží otáčky, sníží se i výkon odebíraný z hřídele motoru.Při malém snížení napětí/otáček u takhle malých motorů bych nechal bez povšimnutí jak účinník, tak teploty vlivem magnetického toku.
Proč kondenzátor? Protože rezistor přebytečnou energii přemění celou v teplo.

Takže triakem to nepůjde, tudíž řešením bude snižování vstupního napětí. Bohužel, v motorech nejsem kovaný, máš představu, jaká bude zhruba kapacita toho kondíku? Motory jsou tam dva po 125W.
Taky mě napadlo použití autotransformátoru na vstupu, ale to by bylo asi rozměrově náročný asi i drahý.

Blbost. Snížením napájecího napětí motor neshoří. Shoří přehřátím, porušením izolace a zkratem ve vinutí. Přehřátí se nekoná, pokud není proud větší než jmenovitý. Proud není větší, pokud současně se snížením příkonu /napětí/ snížím i výkon odebíraný ze hřídele. Výkon odebíraný ze hřídele snížím U VENTILÁTORU tím, že snížím otáčky motoru.:puff:
Zkušenost: Snížení otáček asynchronního motoru ventilátoru s běhovým kondenzátorem, jehož jmenovitý proud je 1,8A - po vřazení dalšího běhového kondenzátoru 15(m)F/400V do série s napájením: Proud 1,6A - otáčky cca o 15% menší (z důvodu hlučnosti) - doba chodu cca 5let/20 hodin denně :puff:
Poznámka: Při dalším snižování otáček /kapacity/ nedošlo k podstatnému nížení proudu (otáček ano), ani snížení hlučnosti - z motoru se ozývá brum, který si vysvětluji přesycením magnetického obvodu, kde nastal příliš velký skluz.

Zdravím! Mám výše uvedený regulátor z Tipa EU (stavebnice) a již cca 5 let s ním úspěšně snižuji otáčky ventilátoru pro odtah vzduchu z koupelny a WC.
Neregulovaný ventilátor má totiž takový výkon, že mám strach, aby mně to nevysálo taky :-) a v bytě se po pár minutách citelně ochladí.
Jedná se o ventilátor Rück RK 125 s asynchronním jednofázovým motorem,podobný model jako je tento: http://www.elektro-paloucek.cz/ventilatory/ventila tory-do-potrubi/ventilatory-vk/ventilator-do-potru bi-vk-125. Ač jsem se dozvěděl, že na regulaci asynchronních motorů se triaková regulace nedoporučuje a že při tom vznikají parazitní pisklavé zvuky, naprosto bez problémů tento ventilátor reguluji v pásmu cca 10-100% otáček (ta spodní hranice odhadem). Nic nepiští, pouze na nejnižší otáčky motor mírně bzučí. Motor ani regulátor se v žádném pásmu otáček nepřehřívá, nepozoruji ani žádné jiné problémy. Jak sem uvedl na začátku, toto řešení provozuji již pět let. K ventilátoru jsem se dostal zdarma, regulátor mně tehdy vyšel na cca 150Kč + hodinu pájení a umístění do vhodné krabičky.
Jinak máš pravdu, k regulaci asynchronních motorů se používají buď autotransformátory, nebo frekvenční měniče, ale to jsme cenově někde úplně jinde.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru