Avatar uživatele
stavitekla

Troufli byste si sami vyříznout dveře v paneláku ve zdi 15 cm? Je to 6. patro z 12., chci propojit dětem pokoje.

byt mám v OV, jsem členem družstva, ale to nepovoluje takovéto úpravy, takže bych to dělala „načerno“. Jde mi o to, aby se mi pak nekřížila nová futra, dveře…Nechala bych to odvrtat a odřezat flexou, nebo je jiná možnost?

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? pusinka50 před 2616 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Front

V žádném případě bych to sám nedělal. Na takové zásahy má být stavební povolení a posouzení statika. Neodborný zásah může ohrozit stabilitu objektu a tím může dojít i ke zřícení.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Ne, netroufla. Jen s povolením družstva, posouzením statika ap. Pod tebou je dalších 5 pater, ve kterých se pak mohou zkroutit dveře tak, že nepůjdou otevírat ani zavírat. V horším případě dům může i spadnout. Když se něco vážného stane při rekonstrukci, na kterou nemáš povolení, budeš mít problémy nejen s úřady, ale například i s pojišťovnou, která ti případné škody odmítne uhradit.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kura

Řezání není tak jednoduché, musí se použít speciální bruska i kotouč a je to relativně drahá sranda.
Futra se tam nezkříží, je to železobeton.
Jo a takové věci povoluje družstvo úplně normálně.

Upravil/a: Kura

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pusinka50

My jsme také družstvo vlastníků. Nedávno nový soused chtěl zrovna tak zrušit dveře, kus příčky (chtěl si udělat z bytu ateliér). Sehnal si vyjádření statika, stavební povolení a pak požádal družstvo o souhlas. Stavební úřad poslal nájemníkům stavební povolení s lhůtou 10 dní, do které mohli projevit písemně svůj nesouhlas. Nikdo neprotestoval. Soused využil schůze a nechal kolovat seznam jmen nájemníků, kde se mu lidé podepsali. Povolení družstva dostal.
Na černo to zcela jistě nedělej, viz rady ostatních. Navíc tě sousedi mohou udat a budeš mít převeliký problém se stavebním úřadem. Mastná pokuta a uvedení věci do původního stavu.

Upravil/a: pusinka50

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
L. da Vinci

Pokud je to nosná zeď, nezahrával bych si

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
bolak

Jako propojení pokojů, to jako vyříznout dveře aby děti mohly proudit sem a tam? Napadá mě..nestačilo by ty dveře jenom otevřít?

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
majklhanz

Bez statika a povolení od úřadu, bych se do toho nepouštěl, více informací naleznete https://bydlet­snadno.cz/nos­na-zed-poznat/

před 2308 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek