Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem TrueCrypt a externy HDD

zdar,
mam TrueCrypt 6.0 a prenosny usb externy disk.
Zatial mam na disku 2 particie:
1. klasicka 2. sifrovana
Problem nastal , ked som zistil ze Windows tu klasicku zobrazuje ako ma, no ale tu sifrovanu zobrazuje len tak,ze VIE o dakej particii ze existuje, ale nevie o nej nic (suborovy syst., velkost) =>preto sa pokusa ju naformatovat.
Staci aby si niekto "pozical" disk, a nasledne si povie "ked ja nemozem precitat tie data,tak ani vlastnik" a tak mi tu partisnu sformatuje.
S "klasickou" partisnou mi je prakticky !jedno co by si nahodni zvedavci robili.

Chcel som vytvorit skrytu (sub)particiu, ale ta sa nachadza v uz nejakej partici, ktora je kryptovana...cize je to to iste.. formatne hlavnu = formatne vsetko.

Ako by ste riesili tento problem?
fyzicke zabezpecenie je co najvyssie, ale tak niekto z kolegov moze nieco .....

Vdaka za tipy. J.

loading...
Předmět Autor Datum
IMHO Jez. je dost odvážné už jen to, mít na externím USB disku jedinečná data. Kopii dat bych určitě…
Rce 28.10.2008 01:00
Rce
To je normální ne ? Komukoliv dáš externí disk může ti ho zkurvit. Na tom nic nezmění ani truecrypt,…
MM_tank 28.10.2008 01:11
MM_tank
no jo kluci myslel som si ze z riesenie problemu neexistuje, ale aspon ci neexistuje daka nastavitel…
szolo 28.10.2008 09:54
szolo
No i kdyby to šlo ve Win, co brání jinýmu si exterňák připojit k sobě na pc, kde z libovolného OS ne…
kmochna 28.10.2008 10:11
kmochna
Netvořil bych šifrovanou partišnu, ale vytvořil bych kontejner do souboru, který bych vhodně umístil…
kmochna 28.10.2008 06:57
kmochna
No tak aspoň přispěju. S výjimkou kmochny, který jediný zde chápe význam kryptování, se zde ostatní…
nemohoucí 28.10.2008 09:48
nemohoucí
je to externy disk.. cize iface ma cez USB a vo vnutri krabicky sa nachadza SATA disk. nie flash ;-)
szolo 28.10.2008 09:56
szolo
Hele ty jedinej chápající kryptování...tazatel sám píše že mu jde o zachování dat na médiu Staci ab…
MM_tank 28.10.2008 12:18
MM_tank
Ale neprskej. Jedinej nejsem, to je vidět i z tak krátkého threadu. A že patříš k té nechápající str…
nemohoucí 28.10.2008 12:36
nemohoucí
njn takze teoreticke risesenie je kontajner. lenze u mna by to bol 300GB kontajner = urcite to tak n…
szolo 28.10.2008 19:07
szolo
Na 300GB není dle mě dobrej kontejner ale partition. Nešifrovat disk ale vytvořit na něm partiton (t… poslední
MM_tank 28.10.2008 23:19
MM_tank

IMHO Jez. je dost odvážné už jen to, mít na externím USB disku jedinečná data. Kopii dat bych určitě uchovával ještě někde jinde. Přenosný disk je (dík přenosnosti je zvýšené riziko praštění s ním o předmět či pouhé upadnutí) podstatně náchylnější k poškození. Když data budou i jinde, postrádá smyslu obava před přeformátováním. IMHO vždycky to jde nějak sformátovat či "přefdiskovat". Polož si otázku, zdali jsou data tak cenná, že po nich půjde FBI a zda, za cenu rozmlácení přenosného disku, tyto data nikdo nepřeje oprávněnému příjemci? Myslím, že situace nebude tak horká. TrueCrypt je výborný program, aby data nepadla nepovolanému do drápů. Obávám se, že na "když ne já, tak nikdo", stačí řádně prásknout s diskem o zem.

Já bych řešil situaci pouze tak, že data bych měl bezpečně uložená ještě někde jinde. Zbytek patří spíše do říše sci-fi.

To je normální ne ? Komukoliv dáš externí disk může ti ho zkurvit. Na tom nic nezmění ani truecrypt, jedině dát disk na zámek do trezoru. Disky s důležitými (šifrovanými) daty se nikomu nepůjčují.

I pokud bys partition nějak skryl a nějaký prase prostě jen přepláclo disk datama (i nevědomky) tak máš po datech. A je to větší šance než že ti někdo odjebe truecrypt partiton schválně - protože půlka lidí ani neví kde se to dělá.

no jo kluci myslel som si ze z riesenie problemu neexistuje, ale aspon ci neexistuje daka nastavitelnost particie, aby Windows sa nepytal na formatovanie.
Hovoris ze pulka lidi nevi kde sa to robi...
Akoze kto chce ten to sformatuje, ale tak vacsina ludi by to nespravila a ked uz hej tak nhodou.
Lebo ked otvoris Tento pocitac, tam mas tu partisnu, pokusis sa na nu pristupit a vyskoci okno o formatovani - a kolko ludi bud nechtiac alebo podvedomky klikne na Ano.. a pritom by nemali umysel.

Extra dolezite data to nesu len nechcem aby nahodou ich videl niekto iny.

No i kdyby to šlo ve Win, co brání jinýmu si exterňák připojit k sobě na pc, kde z libovolného OS nebo "záchranářského" CD ti disk přemáznout?

Lebo ked otvoris Tento pocitac, tam mas tu partisnu, pokusis sa na nu pristupit a vyskoci okno o formatovani - a kolko ludi bud nechtiac alebo podvedomky klikne na Ano..

Řešení je do souboru a nezavádět automount (traveler mode).

Netvořil bych šifrovanou partišnu, ale vytvořil bych kontejner do souboru, který bych vhodně umístil a pojmenoval (h4trfter.rar ve složce bordel\prebrat a smazat\, velikost přiměřená). To vše na důležitý data, ne filmy a porno. :-D
----
TC ti nezachrání data před formátem - není na to určený. Je určen na, pokud někdo čmuchne šifrovaný soubor/disk, aby měl velký problémy se do toho dostat. Své původní data/ kontejner je pochopitelně zálohovaný.

No tak aspoň přispěju. S výjimkou kmochny, který jediný zde chápe význam kryptování, se zde ostatní vyjadřují k zachování média a uniká jim, že se kryptuje proto, hlavně proto, že když už dojde k odcizení, tak by nemělo dojít k úniku dat, což je něco naprosto diametrálně se lišícího od zničení dat. Jako jedinou připomínku bych měl, aby tazatel, pokud s daty migruje, zásadně nepoužíval dělení flashky na particie, protože nemusí uspět na WXP a už vůbec ne na W2k. Ale ať zásadně používá kontejner (soubor, který po mount se změní ve virtuální disk) a pokud použije password o min. počtu 30 znaků, kde vstupní data jsou malá i velká písmena, čísla a spec. znaky opravdu není šance heslo rozlomit, protože zde přichází do úvahy pouze brutal atack, který u tohoto hesla nemá po desítky let šanci. A pak už data stejně nebudete potřebovat

Na 300GB není dle mě dobrej kontejner ale partition. Nešifrovat disk ale vytvořit na něm partiton (třeba linuxovou přes acronics disk director) a tu zašifrovat v truecryptu. Windows pak uvidí linux partition. Samožřejmě když disk někomu dáš může ho smazat, na to není žádná ochrana. Do falešných (hidden) oddílů v truecryptu bych se nepouštěl, stačí přepsat volné místo na disku a smažeš zašifrované data.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...