Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Trvalá změna nastavení nebo deaktivace APM u HDD

Zdravím. Mám notebook, kde měl být HDD Hitachi Travelstar HTS5410 1 TB použit jako druhý disk místo mechaniky. Problém je, že se velmi často vypíná. Typicky po několika sekundách nečinnosti. Není možné ani plynule přehrát 3 minutovou mp3. Po spuštění přehrávání se disk zastaví, přehrávání následně také a po chvíli se disk opět rozběhne a přehrávání asi po 2 sekundách pokračuje. Také např. otevřu nějakou složku na disku, ten se rozběhne a pokud pár sekund nic nedělám, tak se zase vypne. HW problém to není, hodně jsem googlil, nejsem zdaleka sám, koho to otravuje (někteří mají zase problém s častým parkováním hlaviček, pokud disk používají jako systémový - krátkodobé záseky). V utilitě CrystalDiskInfo lze v ovládání AAM/APM vyčíst, že je hodnota nastavena na Min. energie (01h). Je zde i možnost Vypnout a to skutečně funguje. Potom disk běží pořád (chová se podle nastavení napájení ve Win, což je to, co chci), jenže po restartu je vše při starém. Bylo by tedy potřeba to změnit permanentně. Našel jsem nějaký Feature Tool, což je bootovatelný obraz (DOS). Jak se mi to konečně podařilo nabootovat, program disk našel, ale při pokusu změnit nastavení APM hodil chybovou hlášku The advanced power management feature can not be changed with this program. Takže jsem zatím rezignoval, do notebooku jsem dal starší HDD WD Scorpio Blue 320 GB, který se chová normálně. Pro zajímavost jsem se podíval přes CrystalDiskInfo na nastavení APM a jezdec je nastaven zhruba v polovině na 80h. Ideální by bylo takovou hodnotu nastavit i tomu Hitachi, nebo celou tuhle nesmyslnou feature vypnout. Je to úplně na hlavu. Místo jednoho zapnutí a vypnutí za jeden den provozu jsou jich desítky. Nějaký nápad na řešení?

Díky

Předmět Autor Datum
Na vine moze byt aktivovany AHCI rezim radica disku na notebookovej zakl.doske,s ktorou bol hitachi…
audax 09.03.2013 09:26
audax
Oficiální utility podle popisu nenabízejí žádnou možnost změny nastavení. downloads AHCI jsem zkusil… poslední
Niko Bellic 09.03.2013 10:48
Niko Bellic

Na vine moze byt aktivovany AHCI rezim radica disku na notebookovej zakl.doske,s ktorou bol hitachi disk dodany ako originalny disk z vyroby,vtedy nieje mozne trvalo menit hodnoty AAM-restartom sa vratia do stavu,v ktorom boli z vyroby,skus este original utilitu od hitachi,alebo sa pohraj s nastaveniami AHCI/non-AHCI rezim

Oficiální utility podle popisu nenabízejí žádnou možnost změny nastavení.
downloads
AHCI jsem zkusil přepnout na IDE, ale Win bohužel nenabootoval. Po pár sekundách BSOD a hned restart a pořád dokola. Nejspíš bych musel znovu instalovat. Navíc v IDE módu nedosahuje SSD takové rychlosti čtení/zápisu jako při AHCI (SSD je jako systémový disk). To vím ze zkušenosti v desktopu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru