Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Túje bránící provedení izolování baráku

Dobrý den,

soused má barák nad námi a jelikož je naše ulice z kopce, tak hlína na jeho zahradě je nalepena na náš barák. V našem baráku máme čím dál více vlhké zdi a bylo nám řečeno, že je zapotřebí zeď odizolovat. Problémem je to, že soused má u této zdi cca 2,5m vysoké túje, které je zapotřebí přesadit, aby bylo možné se ke zdi dostat a vykopat cca 1,5m hlubokou jámu a položit izolaci. Zahradník nám to přesazení tújí vyčíslil na cca 25tis. (těch tújí je 17) se vším všudy. Soused nemá problém s tím toto zrealizovat a na zahradu nás pustit k výkonu práce, ale uhrazení této částky je na nás.

Zajímalo by mě, pokud bychom řešili situaci třeba přes úřad, jaký by mohl být výsledek, zda soused má povinnost nás pustit k opravě zdi a případné přesazení tújí řešit na jeho náklady? Jak dlouho by se mohl tento případ táhnout, pokud by soused nesouhlasil a např. se nějak odvolával vůči nařízení úřadu?

Moc děkuji za Vaše názory.

Předmět Autor Datum
Soused má túje na svém pozemku? Pak opravdu nevidím důvod, proč by soused měl nést jakékoli náklady…
Dale Cooper 12.06.2014 21:50
Dale Cooper
Ano, chápu jak to myslíte, ale pokud říkáte, že nás tam pustit k opravě musí, tak potom pokud on nez…
Martin25 12.06.2014 22:11
Martin25
Úřad asi nebude sousedovi nic nařizovat. Vy jej musíte požádat o povolení vstupu na jeho pozemek za…
centsm 12.06.2014 22:29
centsm
Úřad mu to nemusí nařizovat, on vás tam pustit musí dle OZ, odkaz od kolegy výše. Vy ale po něm nemů…
Dale Cooper 12.06.2014 22:38
Dale Cooper
Ano, zeď baráku tvoří hranici pozemků (jemu končí zahrada a začíná náš barák). Celková délka zdi je…
Martin25 12.06.2014 22:48
Martin25
No, v §1017 se píše "rozumný důvod". Vy budete chtít, ať to odstraní. Soused bude tvrdit, že ne. Pak…
Dale Cooper 12.06.2014 22:53
Dale Cooper
Souhlasím s Vámi, v tom zákoně je to jasně uvedené, takže moc děkuji za informace a na sousedovu nab…
Martin25 12.06.2014 23:00
Martin25
Ze všech možností které jsou, se mi tato jeví nejschůdnější. Jak jsem psal, můžete "silou" trvat na…
Dale Cooper 12.06.2014 23:04
Dale Cooper
Martine, rád bych Vám sdělil, že kolegové mají pravdu, přeložení tůjí musíte uhradit vy. Ale velice…
milan.cukrar 13.06.2014 09:36
milan.cukrar
Dobrý den Milane, děkuji za Váš postřeh, já osobně tomu nerozumím, bude nám na to dohlížet jeden sta…
Martin25 13.06.2014 12:21
Martin25
Martine, několikrát týdně absolvuji podobné vysvětlování. Z kraje jsme to pracně i popisoval. Ve vět…
milan.cukrar 13.06.2014 13:37
milan.cukrar
Pokud jsou obě strany rozumné a chtějí vedle sebe nadále spolužít v poklidu, domluví se na likvidaci… poslední
Rufus 15.06.2014 14:31
Rufus

Soused má túje na svém pozemku? Pak opravdu nevidím důvod, proč by soused měl nést jakékoli náklady s izolací vašeho baráku. Pustit k opravě zdi vás nejspíš musí, ale proč by sakra měl něco platit? Nejsem právník, ale domnívám se, že pravdu má soused...

Ano, chápu jak to myslíte, ale pokud říkáte, že nás tam pustit k opravě musí, tak potom pokud on nezařídí přesazení tújí, tak můžeme mu je třeba odstranit my, když tam budeme muset vykopat ten příkop? Protože bez odstranění tújí se k tomu opravdu nelze dostat. Pokud tedy úřad nařídí, že je zapotřebí, aby nás tam pustil a my provedli potřebné práce, pak nejsou jiné možnosti, než túje přesadit nebo odstranit - čili pokud soused nezařídí přesazení, máme my právo túje odstranit?

Úřad mu to nemusí nařizovat, on vás tam pustit musí dle OZ, odkaz od kolegy výše. Vy ale po něm nemůžete požadovat, aby on s tím měl nějaké náklady.
Ještě by se možná situace dala posoudit dle §1017:
§ 1017
(1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.

Jak jsou ty túje daleko od zdi? Rozumím tomu správně, že zeď tvoří hranici mezi pozemky?

Ano, zeď baráku tvoří hranici pozemků (jemu končí zahrada a začíná náš barák). Celková délka zdi je 17m, túje jsou veliké 1,5m - 2,5m a jsou zasazené cca 1m od zdi. Podle toho §1021 je to celkem jasné, ale nevím tedy, zda by do toho šlo ještě nyní zapojit ten §1017. Ty túje mu tam rostou cca 2-3 roky tuším.

No, v §1017 se píše "rozumný důvod". Vy budete chtít, ať to odstraní. Soused bude tvrdit, že ne. Pak bude na soudu, aby rozhodl... Taky je možné, že když na souseda s tímhle vyrukujete, tak naschvál půjde proti vám a místo odizolování zdi se budete tři roky soudit.
Pokud je svolný to nechat přesadit a jen to nechce platit, tak být vámi na to přistoupím. Pětadvacet tisíc není málo, na druhou stranu, abyste si za dva roky nedrbali hlavu, že jste měli raději uhradit to přesazení.

Souhlasím s Vámi, v tom zákoně je to jasně uvedené, takže moc děkuji za informace a na sousedovu nabídku přistoupíme. Není to málo, ale zaplatit se to dá, spíš mi šlo o to, abychom to neplatili "zbytečně", když by třeba zákon říkal něco jiného. Ještě jednou moc děkuji oběma.

Martine, rád bych Vám sdělil, že kolegové mají pravdu, přeložení tůjí musíte uhradit vy.
Ale velice důležitou větu jsem zaznamenal, ... a vykopat cca 1,5m hlubokou jámu a položit izolaci...

Snad nemyslíte položením izolace, že vykopete rýhu, vložíte tam nopovku a opět zasypete?
To neodstraní vlhkost ve zdivu. Víte to?

Hezký víkend

Dobrý den Milane, děkuji za Váš postřeh, já osobně tomu nerozumím, bude nám na to dohlížet jeden stavební inženýr. Co ale vím, tak v plánu je opravdu vykopat jámu až do hloubky základů baráku, položit k tomu nopovku a zasypat hlínou. Po tom vykopání se to nechá chvíli vyschnout a pak teprve zahází, to by prý mělo pomoci dle toho pána. Navrhujete jiný postup?

Martine, několikrát týdně absolvuji podobné vysvětlování. Z kraje jsme to pracně i popisoval. Ve většině případů lidé přesvědčím, že jsou špatným směrem a zdi nebudou takto suché.
Když se se mnou spojíte on line, je jedno zdali telefonem, skype, či ICQ, můžeme si o tom popovídat a dělat různé možnosti a návrhy.
Pokud nevíte na mne kontakt, zkuste některé vyhledávače.

Pokud jsou obě strany rozumné a chtějí vedle sebe nadále spolužít v poklidu, domluví se na likvidaci stávajících tújí a následně vysazení nových podle vzájemné dohody, případně výsadbu nových tújí uhradí ten, kdo záležitost inicioval.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru