Avatar uživatele
Dismas

Týkají se kvóty i uprchlíků z Ukrajiny?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, zzzzz před 2922 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
led

Dobrá otázka. Podľa mediálnych informácií sa „Kvóty…“ týkajú hromadných utečencov z krízových oblasti Ázie a Afriky. Ale, či je to naozaj tak, alebo „Kvóty…“ sa týkajú všetkých utečencov do EU, zodpovední politici mlčia.
"Právní definice
Podle dvou základních dokumentů mezinárodního práva – Úmluvy o právním postavení uprchlíků z roku 1951 a Protokolu týkajícího se právního postavení uprchlíků z roku 1967 – je uprchlík osoba, která "se nachází mimo svou vlast a má oprávněné obavy před pronásledováním z důvodů rasových, náboženských nebo národnostních nebo z důvodů příslušnosti k určitým společenským vrstvám nebo i zastávání určitých politických názorů, je neschopna přijmout, nebo vzhledem ke shora uvedeným obavám, odmítá ochranu své vlasti…""
http://uprchlik­.ecn.cz/cz/uvod­.html

Nikde nie je definované že uprchlík je len osoba, ktorá nelegálne prekročí hranice, môže to byť aj človek s platnými dokladmi. (v tomto prípade nesúhlasím s Drapom).

"Uprchlík v českém právu
V roce 2000 nabyla účinnosti nová právní úprava, která zavádí pojem azylant, tedy cizinec, kterému byl udělen azyl, resp. byl mu přiznán statut uprchlíka a získal ochranu hostitelského státu.
Radka Jelínková dělí uprchlíky do následujících skupin:
statutární uprchlík – uprchlík, který splňuje kriteria Ženevské úmluvy z roku 1951 a Protokolu z roku 1967,
uprchlík de facto – uprchlík, který nemůže nebo nechce získat postavení statutárního uprchlíka,
uprchlík in orbit – uprchlík, který nemůže nalézt zemi ochotnou poskytnout mu azyl,
uprchlíci prima facie – uprchlíci, o jejichž uprchlickém statutu bylo rozhodnuto v rámci větší skupiny v situaci rozsáhlého přílivu, aniž by byly žádosti posouzeny jednotlivě,
mandátoví uprchlíci – uprchlíci, kteří spadají do kompetence UNHCR podle mezinárodního uprchlického práva a
uprchlík „sur place“ – je osoba, která v okamžiku odchodu ze země nebyla uprchlíkem, stala se jím později v důsledku okolností nastalých v době jeho nepřítomnosti. " https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Uprchl%C3%AD­k#Uprchl.C3.AD­k_z_pohledu_pr­.C3.A1va

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?johana 56 Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Ne, netýkají. To nejsou uprchlíci. Ti sem cestují převážně legálně.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek