Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem UPC a připojení 2 PC přes switch

Chtěl bych poprosit o radu. Nedaří se mi zprovoznit napojení dvou PC na internet přes síťovky pomocí switche. Provozovatelem připojení je UPC (kabelovka). Vždy je funkční net připojení pouze na jednom PC, zatímco druhé vždy ohlásí omezené nebo žádné připojení. Prostě PC, které se připojí jako první jede přes switch bez problémů, zatímco druhé už automaticky ohlásí omezené nebo žádně připojení. Nemůže být problém třeba v tom, že nemám pevnou IP adresu? Na obou PC je nainstalován os WinXP. Switch je 3Com OfficeConnect Dual Speed Switch 4 a je plně funkční. Konektory na switchi mají označení 1 až 4.
Mám za to, že je jedno, jak se konektory na switchi připojí, nebo ne? Na switchi to totiž není nijak popsáno a nemám k tomu žádný manuál. Zkoušel jsem to různě přehazovat a stále stejný prolblém :-(

Netuší náhodou někdo v čem může být zakopanej pes?

Předmět Autor Datum
Tak asi jsem našel odpověď: Pokud mas obycejny switch, bez managementu tak to fungovat nebude, prot…
Petris 03.12.2008 00:29
Petris
Ano, pouze přes router - modem musí detekovat za sebou pouze jeden počítač (router). Kup klidně nej…
kmochna 03.12.2008 05:53
kmochna
Takže asi nezbude, než nějaký ten router, ale jaký by na to mohl stačit a jak jej nastavit, poradí n…
anarchist 03.12.2008 06:00
anarchist
Díky moc za odpovědi. Koupím router a vyzkouším nejdříve tu variantu s restartováním modemu, pkud ne…
Petris 03.12.2008 10:59
Petris
UPC přiděluje IP pomocí DHCP, takže ti stačí zapnout do LANu v routeru taky DHCP a nemusíš se už o n…
Marvin 03.12.2008 11:05
Marvin
Já bych se nebál ani toho nejlevnějšího. Změna firmware bude asi u všech, já jsem na svém routeru up… poslední
nononot 03.12.2008 11:15
nononot

Tak asi jsem našel odpověď:

Pokud mas obycejny switch, bez managementu tak to fungovat nebude, protoze switch jenom predava pakety dal a pocitac ktery si prvni chytne IP adresu od modemu vyhrava.

Jinak ten swich 3Com má na zadní straně přepínač Uplink/Normal, ale to s tím asi nemá co dělat.

Takže asi nezbude, než nějaký ten router, ale jaký by na to mohl stačit a jak jej nastavit, poradí někdo? :-/

Ano, pouze přes router - modem musí detekovat za sebou pouze jeden počítač (router).

Kup klidně nejlevnější SOHO router za pětikilo. Jak nastavit? No většinou máš u routeru quick návod. Obecně v nastavení připojení dáš buď automatiku, nebo vnitřní IP připojíš asi takto: dejme tomu, že ip routeru je 192.168.0.1 (tu budeš mít napsanou na krabici nebo v manuálu). tak sobě přiřadíš IP 192.168.0.2 dalšímu PC 192.168.0.3 - výchozí bránu dáš router 192.168.0.1. Pak v prohlížeči vyťukneš 192.168.0.1 a v nastavení routeru nastavíš připojení ven (WAN). Zase tam pravděpodobně bude nějaký průvodce (třeba kabel/automatika).

Takže asi nezbude, než nějaký ten router, ale jaký by na to mohl stačit a jak jej nastavit, poradí někdo?

Odpověděl jste si vlastně sám. Sice jste v zadání zapomněl zmínit, jaký program od UPC máte (u jednoho byly i tři IP adresy v ceně a tam switch stačil), ale je zjevné, že router vás nemine.
Postačí vám např. tento, případně z těch slušnějších, navíc s wifi, např. tento. Do konektoru WAN zapojíte modem a následně ho restartujete (odpojením od napájení). Počítače pak patří do portů označených LAN. Nic víc nastavovat netřeba. Pouze u modelu s wifi je třeba wifi buď deaktivovat, nebo zabezpečit.

Já bych se nebál ani toho nejlevnějšího. Změna firmware bude asi u všech, já jsem na svém routeru updatoval firmware od koupě dvakrát a změna byla znát. Kdysi jsme používali na kabelovém modemu zapojení jednoho PC přes LAN a druhého přes USB ( tato možnost byla zmíněna i v návodu k modemu) a chodilo to v pohodě.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru