Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem USB boot: problém

Mám flashdisk Apacer Handy Steno HT 202. Na notebooku Acer Aspire 1356LMi mi bez problémů funguje bootování z něj (zejména díky pomoci MM.. zde http://pc.poradna.net/question/view/23080-bootovani -z-flashdisku-bez-podpory-biosu). Na tomto notbooku se v BIOSu zařadí mezi pevný disky (hdd).

Na novým notebooku Asus A6JC se ale ten stejnej flash identifikuje v BIOSu jako "removable". Když z něj chci nabootovat, zobrazí se mi chyba:

DISK ERROR
Pres any key to restart

Takto se to chová s původním BIOSem 216 i s nejnovějším 220. Vyzkoušel jsem teda na prvním notebooku (Acer) nabootovat GRUB z diskety (se současně připojeným flash) a zapsat příkazy

chainloader (hd1,0)/ntldr
root (hd1,0)
boot

Což mi nabootuje z toho flash bez problémů. Na Asusu to ale nefunguje, i když jsem změnil příkazy na

chainloader (fd1)/ntldr
root (hd1)
boot

Dostanu stejnou chybu, viz výše. Dokonce ani nejde nabootovat z té diskety s GRUBem, pokud je současně připojenej flash; musím ho po inicializaci BIOSu odpojit, stisknout Enter (kvůli "Pres any key to restart" - přičemž k restartu nedojde) a pokračuju v bootování přes disketu s GRUBem.

Podle mýho to vypadá na nekompatibilitu BIOSu s tímhle konkrétním flashdiskem. Co vy na to?

Pavel

Předmět Autor Datum
Problem bude asi v tom, ze floppy nema particie, t.j. je to iny format. Takze ak chces bootovat na t…
MM.. 06.11.2006 13:23
MM..
Problem bude asi v tom, ze floppy nema particie, t.j. je to iny format. Absolutně nechápu, co mi tí…
Pavel 06.11.2006 13:47
Pavel
Ano, moze byt rozdiel medzi pripravou flash na roznych PC. Racionalne vysvetlenie som ti napisal :-)…
MM.. 06.11.2006 14:09
MM..
No jo, tak teď chápu jak to myslíš, takový vysvětlení mi stačí. Vyzkouším a dám vědět. Děkuju. Pav… poslední
Pavel 06.11.2006 14:21
Pavel

Problem bude asi v tom, ze floppy nema particie, t.j. je to iny format.
Takze ak chces bootovat na tom notebook-u kde to nefunguje, tak
a) naformatuj to a urob bootovacie (napr. Win98-kove format a: /s) na tom notebooku kde to chces bootovat. Samozrejme to potom zas nebude fungovat na tom NB kde to funguje teraz :-D
b) ak je v BIOSe nejaka polozka o tom ci USB stick bude floppy alebo HDD tak to prehod na HDD.

Problem bude asi v tom, ze floppy nema particie, t.j. je to iny format.

Absolutně nechápu, co mi tím chceš říct.

Takze ak chces bootovat na tom notebook-u kde to nefunguje, tak
a) naformatuj to a urob bootovacie (napr. Win98-kove format a: /s) na tom notebooku kde to chces bootovat. Samozrejme to potom zas nebude fungovat na tom NB kde to funguje teraz

MM.., nevím jak to mám chápat. Ty myslíš, že bude rozdíl mezi přípravou flash na jednom a druhým notebooku? Proč? Máš k tomu nějaký racionální vysvětlení?

Děkuji,
Pavel

Ano, moze byt rozdiel medzi pripravou flash na roznych PC. Racionalne vysvetlenie som ti napisal :-) bootsektor na floppy musi mat iny obsah ako bootsektor na HDD, ptz. floppy ma proste iny format (nema MBR ani particie).

... P.S. toto co pisem je o tom, ak BIOS ten flashdisk berie ako disketu. Ak ho berie ako HDD (aj ked removable), tak je tam nejaky iny problem, ale vseobecne plati ze ak chces aby nieco bootovalo na nejakom PC, urob to bootovacie na tom PC. A nie je nikde zarucene ze to bude bootovat na vsetkych PC (napr. kvoli moznemu prepocitavaniu CHS hodnot niektorymi BIOSmi, u HDD zacina prva particia na zaciatku druhej stopy, a pri prepocitavani CHS hodnot je s tym potom problem - ze kde je (logicky nie fyzicky) zaciatok druhej stopy. Toto plati pre harddisky, floppy nema particie, ta bootuje vsade).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru