Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem USB externí disk se chová jak dement

Dobrý den,

trápí mě USB externí disk ADATA Superior SH93. Už ho mám přibližně rok, pracoval donedávna dobře. Nyní se na některých počítačích nechce načíst.
Načítá se na ntb s linuxem opensuse a na PC s win xp. Naopak nenačítá se na ntb s win vista a na PC s win7. Myslel jsem, že zlobí jen na usb rozdvojce, ale blbne i přímo v USB v počítači a to v jakémkoliv slotu.
Na počítačích, kde se nenačítá, obvykle jeho dementní chování vypadá takto:
V tento počítač se zobrazí ikonka, že tam nějaký ten disk je. Když na něj zkusím ale dát pravé a vlastnosti nebo ho dokonce otevřít, začne načítat (nahoře běží zelený progres a šrotuje - nejdřív rychle, ke konci pomalu, na konci vůbec) - nenačte se. Potom nejde ani zrušit načítání, ani zavřít složka, většinou se kousne i prohlížeč a několik dalších programů. Musím to většinou pozavírat přes správce úloh, někdy ale ani to nejde.
Normálně na disku svítí kontrolka a když načítá, tak chvilku problikává. Teď jen bliká jak blázen a to vím, že je to v háji a že nepomůže nic než ho vytáhnout z USB. Kdybych to neudělal, nejen, že ho samozřejmě nejde vysunout bezpečně, ale ani nejde zavřít nebo restartovat počítač. Počítač se při těchto úlohách dostane jen do fáze "vypínání" a takhle se vypíná třeba donekonečna. Vypne se, až když vytrhnu USB disk.

Předem děkuji za vaše odpovědi

Předmět Autor Datum
1. Předpokládám, že je to 2,5" HDD, HDD A-Data nevyrábí, šidí i ty placaté věci, natož tak jemnou me…
ms 27.08.2012 15:17
ms
Zkus použít co nejkratší a co možná nejmasivnější USB propojovací kabel (a samozřejmě, alespoň po do…
Pytlík 27.08.2012 15:47
Pytlík
Skus si v tych vista a Win7 vypnut autorun (ovl.panely - automaticke prehravanie - hore je zaskrtava…
MM.. 27.08.2012 15:56
MM..
Díky za rady. Až budu mít zase volné pondělí, tak se do toho dám :-).
krvesajmon 27.08.2012 22:18
krvesajmon
rady tu jsou hezke, ale ja doporucuju reklamaci. Mam za sebou nekolikaletou anabazi reklamaci disku…
Redsnake 27.08.2012 23:39
Redsnake
Prozkoumej disk pod Linuxem programem GParted, ten umí i kontroly disku. Pozor, pod Linuxem lze nafo… poslední
Filuta 28.08.2012 00:15
Filuta

1. Předpokládám, že je to 2,5" HDD, HDD A-Data nevyrábí, šidí i ty placaté věci, natož tak jemnou mechaniku. A proto je nejlépe HDD dle svého výběru a BOX.
2. OpenSuSE? Pak viz: http://software.opensuse.org/package/gsmartcontrol ?search_term=gsmartcontrol - dle distribuce nainstalovat a pokusit se o kontrolu.

Může to být problém disku, ale i SW (HW v nejhorším případě) na oněch sestavách > spustit na zlobících počítačích nějakou Live distribuci...

Skus si v tych vista a Win7 vypnut autorun (ovl.panely - automaticke prehravanie - hore je zaskrtavatko VYpnut autoplay na vsetkych zariadeniach). Nejaka zmena? Ak ano tak bud mas na disku nejaky poskodeny AV subor alebo poskodeny filesystem (skusit chkdsk DISK: ze co vypise), alebo pravdepobne je aj vadny sektor niekde na disku a XP+linux (pripadne vista+Win7 s VYpnutym autoplay) neprehladavaju disk takze ten vadny sektor necitaju. chkdsk vie aj scanovat povrch, ale to by som robil skor utilitou od vyrobcu disku (mysli sa tym vyrobca FYZICKEHO disku - WD aslebo seagate, Adata nevyraba disky). Predtym si vykopiruj v linuxe vsetko co sa este vykopirovat da na iny disk. ono sa uz asi vsetko vykopirovat dat nebude. Existuju aj specialne copy programy ktore preskakuju vadne miesta volaju sa ycopy alebo uninterruptable copy apod (normalne copy pri prvej chybe skonci)

rady tu jsou hezke, ale ja doporucuju reklamaci. Mam za sebou nekolikaletou anabazi reklamaci disku adata. Konecne treti a posledni a zbavil jsem se jej.
Je to proste odpad.

To co popisujes neni zavada, ale funkce disku adata. Ten muj se choval naprosto stejne. Porad jsem veril, ze jde o chybu kabelu, nicmene je to zrejme vadna elektronika.

Prozkoumej disk pod Linuxem programem GParted, ten umí i kontroly disku. Pozor, pod Linuxem lze naformátovat disk i bez oddílů, ale Widle alespoň jeden oddíl vyžadují, jinak disku nerozumí. Tuším, že právě XP to nevadí, ostatní jsou zblbnuty.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru