Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem USB kabel-jako anténa?

Dobrý den, měl bych jednu otázku k prodlužovacím USB kabelům (např. pro flash, atd). Zajímalo by mne, jestli tyto prodlužovací kabely bývají stíněné nebo ne?
Jde mi totiž o to, zdali muže fungovat jako anténa pro zesílení signálu. Mám teď zapůjčený 3G mobilní internet Vodafone a zkouším ho také v lokalitě, kde technologie 3G není (pouze EDGE). Navíc dle technika Vodafone tam je i špatné pokrytí (kvůli lesům). Zajímavé je, že mobilní telefon s kartou Vodafone, tam funguje výborně (plný signál-telefonování bez problémů). Bohužel, internet tam funguje mizerně (buď se nelze připojit vůbec nebo připojení do 2 minut spadne). Říkali mi ale, že by mohlo pomoci připojit 3G modem přes prodlužovací USB, že prý bude fungovat jako anténa. Mě ale napadlo, že pokud jsou USB kabely stíněné, pak budou před těmito ruchy chráněny = nebudou fungovat jako anténa. Jsou tedy USB prodluž. kabely stíněné? Jak je poznat (pokud jsou jen některé). Díky.
P.S. Ještě doplňující otázka - pokud by ten kabel fungoval jako anténa, bude platit: delší kabel = lepší anténa(signál)?

Předmět Autor Datum
USB kabel rozhodně nemůže sloužit jako anténa.
Dale Cooper 04.10.2010 17:35
Dale Cooper
Techologia EDGE využíva v danom okamihu volnú kapacitu BTS. Ak tam máš len jednu jedinú BTS a nie pr…
Joseph 04.10.2010 17:44
Joseph
bude platit: delší kabel = lepší anténa(signál)? jsou vždy stíněné. jako anténu je nejde použít.
lední brtník 04.10.2010 17:54
lední brtník
Zdravím, no tak to tedy koukám... Proč mi tedy u Vodafonu radili, ať to zkusím přes USB prodlužovací…
3G 04.10.2010 18:06
3G
Tu ide skor o to že signal nie je homogenný a mnohokrát stačí posunutie o pár desiatok centimetrov a…
Joseph 04.10.2010 18:23
Joseph
Přestože USB kabel jako antena docela určitě nefunguje, radili ti naprosto správně. Ten vtip je v to…
jirka44 04.10.2010 20:51
jirka44
Aha, takže USB kabel signálu nepomůže, ale umožní manipulovat se zařízením. Takže se pokusit najít m…
3G 05.10.2010 01:12
3G
Tak ještě by mne zajímala jedna věc. Pochopil jsem to správně, že mobilní signál pracuje trochu jina…
3G 06.10.2010 14:24
3G
Delsi antena nepomaha ani u TV. U TV je antena vacsia jak u GSM pretoze u TV sa pouziva nizsia frekv…
MM.. 06.10.2010 14:49
MM..
Ano přesně o to jde dostat ten signál z venku nebo střechy do míst kde používáte počítač.ale pozor n…
geo 11.01.2011 22:28
geo
u 5m usb šňůry můžou nastat dva problémy: - má příliš velký odpor pro napájení, který vadí modemu na…
lední brtník 12.01.2011 00:14
lední brtník
Tak tohle je už kvalifikovaná odpověď. Ale přeci bych rád věděl,než si zakoupím kabel za 400,- jestl…
geo 12.01.2011 00:47
geo
Ahoj řeším stejný problém. koupil sem 5m usb prodloužení, když sem to zkusil doma, kde je signál edg…
geo 11.01.2011 09:55
geo
celou dobu ti tu nahoře píšou že kabel je stíněný, proto je sám k ničemu. na tenkém a dlouhém kabel…
lední brtník 11.01.2011 10:22
lední brtník
neni to tak hrozny, email i nejake ty weby, mapy na seznamu, atd. pres EDGE v pohode, chvilku se hol…
RedMaX 11.01.2011 12:45
RedMaX
Dobrý den, nevím čím sem si zasloužil vaši milou pozornost? Děkuji Vám za milé připomenutí mě dobře…
geo 12.01.2011 00:19
geo
V kabelu jsou celkem čtyři vodiče. Dva napájecí a dva datové. Aktivní kabel řeší problémy, které vzn…
jirka44 12.01.2011 07:49
jirka44
díky to by mohlo fungovat jen ještě jestli bude stačit obyčejný usb kabel? nebo bude potřeba kvůli d…
geo 13.01.2011 19:17
geo
ještě sem našel toto http://www.spezial.cz/connectone/wi-reach-3g-perso nal-hotspot.html to by úplně…
geo 14.01.2011 11:08
geo
myslel sem tím ,že když už se vyřešilo napájení,tak jestli pro přenos dat už potom postačí obyč kabe…
geo 17.01.2011 23:01
geo
,že když už se vyřešilo napájení,tak jestli pro přenos dat už potom postačí obyč kabel? Pokud jsi d…
jirka44 18.01.2011 07:12
jirka44
Máš pravdu ted sem si to znova pročet a je to tam psáno. No aspoň to máme potvrzeno.;-) Řešení jsou… poslední
geo 18.01.2011 10:34
geo

Techologia EDGE využíva v danom okamihu volnú kapacitu BTS. Ak tam máš len jednu jedinú BTS a nie práve nejak predimenzovanú máš smolu. Hovory majú prednosť.

Inak snaha o antenu je zbytočná, používa sa 900 a 1800 MHz a skutočné antény na tieto frekvencie sú malé umelecké diela, zvyšok je vždy iba nahražka s mizerným ziskom.

Zdravím, no tak to tedy koukám... Proč mi tedy u Vodafonu radili, ať to zkusím přes USB prodlužovací kabel, že to prý možná pomůže (anténa)... No tak to je tedy v háji, protože mám ten malý modem od Huawei (používá Vodafone/O2) a ten žádný konektor pro přídavnou anténu nemá.

Přestože USB kabel jako antena docela určitě nefunguje, radili ti naprosto správně. Ten vtip je v tom, že antena je v tom čudlu, který strkáš do notebooku. A když dáš čudl na kabel, tak ho můžeš dát jednak dál od notebooku (což samo o sobě pomáhá), druhak výše nebo skusit najít nejlepší signál. Na těhle kmitočtech půl metru může znamenat rozdíl o 100%.

Tak ještě by mne zajímala jedna věc. Pochopil jsem to správně, že mobilní signál pracuje trochu jinak než signál TV nebo rádia? Tj. zatímco u TV nebo Rádiového signálu pomáhá delší anténa (drát), který zachytí více signálu a tedy jen pak přijem lepší, tak u mobilu delší anténa (drát) nepomůže? U mobilu jde o to najít místo kde prostě signál je nebo není? Tedy že nějaká dlouhá anténa sama o sobě víc signálu nepochytí, ale umožní se dostat do místa třeba, kde signál je?

Delsi antena nepomaha ani u TV. U TV je antena vacsia jak u GSM pretoze u TV sa pouziva nizsia frekvencia a to znamena vacsia dlzka vlny. Velkost anteny je dana tou velkostou vlny, ked je (pol)vlna dlha meter tak je aj antena dlha meter a ziadna dlhsia antena ti nepomoze. U GSM je dlzka vlny radovo v cm, tak aj antena je radovo v cm, a nepomoze ti nic dlhsie.

Plati to co uz pisal jirka. Velmi dolezite je umiestnenie anteny, a druha vec je kvalita anteny - to nezavisi od velkosti, ale od "konstrukcie" anteny, napr. ak ma antena aj odrazne sito tak ma omnoho lepsie smerove vlastnosti (t.j. je lepsia ked ju spravne nasmerujes) ale samozrejme ked ju nasmerujes blbo tak nechytis nic, na rozdiel od vsesmerovej anteny bez sita. Apod. Modem s externou antenou teda moze byt trochu lepsi ak ma lepsiu "konstrukciu" anteny.

Ano přesně o to jde dostat ten signál z venku nebo střechy do míst kde používáte počítač.ale pozor na kabely. jak sem psal testoval sem 5m obyčejný kabel a ten neobstál protože má velké stráty proudu a modem poté nepracuje správně tedy vůbec se nedalo připojit ani v místech dobrého signálu.mám otestované propojení dvou kabelů 0,8m a net jede v pohodě.jeden kabel je dodán s modemem a druhý je kvalitnější lépe stíněný.z toho odvozuji že by měl pomoci kvalitní kabel, který nemá takové stráty.

Jako možná řešení bych viděl toto:

Speciální aktivní prodlužovací kabel s konektory USB-A zásuvka - USB-A zástrčka a délkou 5 metrů. Pracuje na stejném principu jako USB HUB a zesiluje průchozí signály, díky tomu lze dosáhnout celkové délky kabeláže až 25 metrů (s použitím 5 aktivních kabelů). Kabel je plně certifikován pro standard USB 2.0 a je vhodný i pro citlivá zařízení jako jsou pevné disky, kapesní počítače, databanky a podoboně.

Nemám to vyzkoušeno,ale doufám že to pojede. a také doufám že se k tomu tady ještě někdo vyjádří.:-);-)

u 5m usb šňůry můžou nastat dva problémy:
- má příliš velký odpor pro napájení, který vadí modemu na konci. tam je "aktivní" šňůra naprosto k ničemu, je třeba silnější kabel.
- parazitní impedance signálových vodičů příliš dlouhé šňůry natolik poničí průběh signálu, že při vyšších rychlostech dochází k nespolehlivé komunikaci. aktivní kabel to řeší impedančním přizpůsobením a tvarovacími obvody v jednom konektoru na konci kabelu.

je na tobě vyzkoušet, jestli to zabere.

ještě cituji z aktivních kabelů:

Kabel ... je vhodný i pro citlivá zařízení jako jsou pevné disky

tady powerpointový šéf marketingu trochu přebral. běžným externím 2.5" diskům nejvíce vadí odpor vodičů kvůli zvýšenému proudu při rozběhu, a tam je 5m kabel zásadní brzdou (nehledě na nevhodnou koncovku, která vyžaduje další konektor = další přechodový odpor).
externí disk si na tomto kabelu můžeš leda rozhoupat.

Ahoj řeším stejný problém. koupil sem 5m usb prodloužení, když sem to zkusil doma, kde je signál edge.Jelo to normálně. Potom sem to zkoušel na cestách po celé čr. Net padal a špatně se připojoval i v místech kde byl signál dobrý (bez prodloužení přímo v notebooku se připojil).Prý je to tím že ten modem potřebuje proud přes usb a tím prodloužením slábne. Zkusil sem i 3m kabel a ten samý výsledek. Potom sem zkusil propojit dva kabely 0,8m,čímž sem dostal 1,6m kabelu a jelo mi to stejně jak notebooku.Tak sem zvědav jak to pojede v místech s horším signálem. Další pomoc by snad byla použít kabel tzv. aktivní který zesiluje signál tedy asi i proud. Nebo usb 3.0 kabel který je na velkou rychlost až 5Gbps. To nemám nikde ověřeno.To je jen moje doměnka.

celou dobu ti tu nahoře píšou že kabel je stíněný, proto je sám k ničemu.

na tenkém a dlouhém kabelu může vzniknout větší úbytek napětí (zhorší se napájení modemu). podobný případ je řadit více kabelů za sebou kde se ti sčítají přechodové odpory konektorů.

co to je tzv. aktivní kabel co zesiluje signál a proud snad ani nechcu vědět.

na cestách po celé čr už sis mohl všimnout, že 3g signálem vodafounu jsou pokrytá jen větší města, jinde ti zůstává jen nepoužitelné gprs/edge.

závěr: pro napájení svého zamilovaného modemu používej silnější a kratší kabely. víc pro modem udělat nemůžeš.

Dobrý den, nevím čím sem si zasloužil vaši milou pozornost?
Děkuji Vám za milé připomenutí mě dobře známé skutečnosti, že usb kabel není anténa (což sem ve svém příspěvku nepsal).Psal sem pouze,že sem použil dlouhý kabel (nechce se mi totiž stát venku s notebookem a lovit signál v těch mrazech) a ten byl k ničemu což si myslím je taky důležitá informace pro ty co o tom přemýšlí.
Vím,že usb kabel je jen prodloužení propojení a nikoli přenašeč signálu který by se následně zpracovával v počítači.
Momentálně sem připojen přes ony dva kabely a po několika testech rychlosti internetu mohu s jistotou tvrdit, že není rozdíl mezi připojeným přes prodloužení a bez prodloužení.

Závěr: Kvalitní prodloužení nezhoršuje rychlost internetu.

Cíl: Cílem mého příspěvku bylo zjistit zda se dá použít TOTO:Speciální aktivní prodlužovací kabel s konektory USB-A zásuvka - USB-A zástrčka a délkou 5 metrů. Pracuje na stejném principu jako USB HUB a zesiluje průchozí signály, díky tomu lze dosáhnout celkové délky kabeláže až 25 metrů (s použitím 5 aktivních kabelů). Kabel je plně certifikován pro standard USB 2.0 a je vhodný i pro citlivá zařízení jako jsou pevné disky, kapesní počítače, databanky a podoboně.
Je to citace z nejmenovaného internetového obchodu s elektronikou.

PS.:Posílám tuto odpověď přes nepoužitelné gprs s těmito parametry:
Download: 62,89 kbit/s (7,86 kB/s)
Upload: 34,76 kbit/s (4,35 kB/s)
Web odezva: 358.3ms370.4ms387.7ms
Já (Remunda Jiří) a můj zamilovaný modem

V kabelu jsou celkem čtyři vodiče. Dva napájecí a dva datové. Aktivní kabel řeší problémy, které vznikají při velké délce datových vodičů. Neřeší (ani nemůže) pokrývat úbytky napětí na napájecích vodičích. Takže je vhodný pro zařízení, která nejsou přes USB kabel napájena, jako jsou třeba skenery, tiskárny ap. Pokud je potřeba přes dlouhý kabel zapojit napájené zařízení, bylo by asi vhodné dát na konec kabelu HUB s externím napáječem.

myslel sem tím ,že když už se vyřešilo napájení,tak jestli pro přenos dat už potom postačí obyč kabel?Nebo bude vhodnější aktivní kabel?
O víkendu sem testoval dvojkabel na chalupě. Se střídavými výsledky a po hledání signálu sem docela obstojný našel na střeše.:-);-) Což je víc než 5m od místa kde používám počítač.
Závěr: Pokud pro přenos dat z modemu napájeného přes usb hub bude stačit obyčejný kabel je cena cca
400,- usb hub
200,- dva kabely po 5m
600,- celkem

Pokud to nebude vhodné tak bude cena
400,- usb hub
800,- dva aktivní kabely 5m
1200,- celkem

Nebo v případě použití Wi-REACH Classic - 3G, 4G a CDMA Personal WiFi Hotspot
2.472,00 včetně DPH)
;-)

,že když už se vyřešilo napájení,tak jestli pro přenos dat už potom postačí obyč kabel?

Pokud jsi dobře četl výše uvedené, tak už sám víš, že nestačí. Data snesou tak max 3-5m, záleží na kvalitě kabelu a okolním rušení (dodržení impedance, stínění). Na větší vzdálenost musí být aktivní kabel, tedy kabel s vestavěným opakovačem.

Máš pravdu ted sem si to znova pročet a je to tam psáno. No aspoň to máme potvrzeno.;-)

Řešení jsou tedy dvě :
1 usb hub 347,-
aktivní kabel 5m 223,- (446,-)
celkem 793,-
"V jednom nejmenovaném obchodě"

2 http://www.spezial.cz/connectone/wi-reach-3g-perso nal-hotspot.html 2472,-
"Toto je dražší ale variabilnější a dá se na to připojit více zařízení současně (Myslím tím notebook, telefon s wifi, kdekoli v dosahu wifi.Tam, kde je problém se signálem operátora)"

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru