Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Ubuntu/Win 8.1 Na jednom disku

Zdravím lidi,
jde nějak udělat, aby jsem měl tyto OS na jednom disku, když mám HDD formátovaný jako NTFS ? Bojím se, kdybych instaloval Ubuntu tak by to chtělo jiné formátovaní a přišel bych o data na HDD. Prosím o radu jak to udělat, asi to bude na googlu, ale chtěl bych to sem nějak vysvětlit od někoho komu to tak funguje. Děkuji za radu.

Předmět Autor Datum
Nemáš formátovaný HDD, ale oddíl. Jde jich vytvořit víc, s různými souborovými systémy.
karel 06.02.2014 19:17
karel
oddiel sa da zmensit a instalatorom ubuntu vytvorit druhy oddiel na volnom mieste. Ale instalator ub…
MM.. 06.02.2014 19:29
MM..
UEFI 383668 http://guidesdna.com/complete-guide-dual-boot-wind ows-88-1-ubuntu/
nononot 06.02.2014 20:09
nononot
Já to takhle provozuji. Funguje to dobře, tedy alespoň mně. Na co si dát pozor: Nejdřív instalovat W…
Mayhem 06.02.2014 21:37
Mayhem
1) Radí se jako první instalovat Windows (jako více blbější - agresivní, dominantní systém). Není to…
FixExa 06.02.2014 22:29
FixExa
Tak nakonec asi počkám na tu 14, jsem zvědavý jaký bude a jestli tam budou nějaké zásadní změny. Hla…
Domikkk 07.02.2014 00:17
Domikkk
Jakej mas PC? Jestli mas neco soucasnyho a teda to utahne virtualizovanej system, tak ti silne dopo…
RedMaX 06.02.2014 22:46
RedMaX
Jo, jo... tak jedu taky, ale obráceně... Linux+Virtualbox(Windows)
FixExa 06.02.2014 23:05
FixExa
Na VB pracuji normálně, když děláme servery ve škole, ale děkuji za radu.Notebook mi to stíhá perfek…
Domikkk 07.02.2014 00:15
Domikkk
Zkus místo Wine použit xen.
Rce 07.02.2014 00:28
Rce
Pres wine se nic neemuluje, ale DX10/11 hry proste nejdou, protoze to wine neumi, takze pro hrace je… poslední
RedMaX 07.02.2014 00:29
RedMaX

oddiel sa da zmensit a instalatorom ubuntu vytvorit druhy oddiel na volnom mieste. Ale instalator ubuntu ti pravdepodobne rozdrbe bootovanie tych Win tak ze nenabootuju (zavisi kam nadrbes grub, ak ho das len na ten novy oddiel tak snad to nerozdrbe)

Já to takhle provozuji. Funguje to dobře, tedy alespoň mně.
Na co si dát pozor: Nejdřív instalovat Windows, až poté Linux. Instalátor Win s nainstalovaným Linuxem nějak moc nespolupracuje a je schopen zrušit i ten linux oddíl.
Pokud se druhé instaluje Ubuntu, neměl jsem s tím nikdy problém. V instalátoru to nabízí, jak to udělat, pokud klikneš na "Nainstalovat vedle Windows 8", nainstaluje se vedle a sebere nějaký místo z disku pro sebe. Ten kousek se naformátuje jako ext4 a normálně tam poběží Ubuntu.
Jak to vypadá v praxi:
- Ubuntu funguje dobře, lze číst z oddílu Win (prý je to nebezpečné na ztrátu dat, já ale normálně z Linuxu i do Windows oddílu zapisuju a zatím jsem úspěšný :) )
- Při startu se jako defaultní systém nastaví ono Ubuntu (poslední nainstalovatný systém si to většinou hodí na sebe). Nějak to jde určitě vyřešit, neřešil jsem.
- Windows fungují stejně jako dřív. Neumí zapisovat ani číst ten Linux oddíl, takže co si uděláš na Linuxu, z Windows nepřečteš. Takže věci potřebné z obou systémů doporučuji dát na Win oddíl.

Myslím všechny potřebné informace. Ještě dodám, že osobně mi přijdou ty poslední verze Ubuntu poněkud nedodělané, takže bych preferoval LTS verzi (12.04, nebo za dva měsíce 14.04, tam je ještě uvidí, jak to bude vypadat)

1) Radí se jako první instalovat Windows (jako více blbější - agresivní, dominantní systém). Není to nutné, dá se pak překlopit/nainstalovat někam jinam (oddíl, disk...), ale pak je práce se zavaděčem (zde GRUB), aby pochopil co má dělat.
2) Jsem staromódní a tuto variantu nepoužívám. Abych zapisoval na NTFS přímo na disk s operačním systémem. Dříve nebyly ovladače pro NTFS tak odladěné (reverzní inženýrství)... řeším to přes speciální oddíl (FAT, nebo truecrypt)
3) Pořadí, způsob zavádění OS řeší zavaděč - GRUB (jednoduchý texťák v adresáři /boot/grub doporu4uji nastudovat pro danou distribuci linuxu.
4] Pro windows existuje podpora přes driver Ext2Fsd (starší, max EXT3), ale funkční
5) Nyní bych doporučil Ubuntu 13.10 nebo si počkat na 14.04 (samozřejmě s upraveným vzhledem, dokem, unity atd..., tak aby se dalo používat)

Jakej mas PC?

Jestli mas neco soucasnyho a teda to utahne virtualizovanej system, tak ti silne doporucuju vzhledem ke znalostem, ktere z tveho dotazu primo cisi, instalovat prave na virtual.

Downloads

Stahnes ten virtualbox, nainstalujes na Windows a nasledne do nej nainstalujes Ubuntu, ktere pak budes spoustet z toho Virtualboxu primo ve Windows. (To ubuntu je pak normalne na NTFS disku jako soubor.)

Na VB pracuji normálně, když děláme servery ve škole, ale děkuji za radu.Notebook mi to stíhá perfektně přes VB win 7 a win 2008 server. Tak ubuntu by neměl být problém, ale mě jde spíš o to, abych ho mohl bootovat. Vždy když sem se o to pokoušel tak se mi poškodil 2. OS, takže radši teď preferuji pomoc. :D Na ubuntu sem si celkem navykl na starém notebooku a teď trošku vadí Win, tak bych ho chtěl jen na nějaké podřadné věci, jako sou hry (nerad emuluji přes wine).

Pres wine se nic neemuluje, ale DX10/11 hry proste nejdou, protoze to wine neumi, takze pro hrace je vcelku Win nutnost, to chapu.

Oddelene systemy Windows a Ubuntu:
disk rozdelis na minimalne dva oddily, idealne ctyri oddily. 1.partition (NTFS) jsou Windows a do nich nahodis program EasyBCD, coz je znacne vylepseny zavadec zakladem podobny tomu NTyckovymu. 2.partition bude naformatovana na ext4 behem instalace Ubuntu, nebudes davat jednoduchou instalaci, ale tu z nabidky vlastni, kde si vse navolis sam. Behem instalace Ubuntu nahodis zavadec GRUB prave na na 2. partition. (Doporucuju jeste 3.partition (NTFS) - data a 4.partition cca. ve velikosti tve RAM jako linux SWAP.)
Nasledne po dokonceni instalace Ubuntu, zase vlezes do Windows a v EasyBCD nastavis jako druhou volbu boot Ubuntu (GRUBu) na 2.partition. Tim oddelis Ubuntu stoprocentne od Windows a kdykoli muzes Ubuntu smazat, aniz by to Windows jakoli ovlivnilo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru