Avatar uživatele
pizlicka

Udělala jsem chybu, že jsem podepsala kupní smlouvu jako první z účastníků?

Dnes jsem podepsala kupní smlouvu na prodej našeho domu. JENŽE. Mají tam být tři ověřené podpisy – můj, kupujícího a myslim advokáta. Prišla jsem jako první, podepsala jako jediná s tím, že kupující podepíše také dnes, ale odpoledne. JENŽE – já tím pádem nemám nic v rukou, protože jsem podepsala jen já, tudíž mi kupní smlouvu nemůže makléř dát. Mám jen návrh kupní smlouvy bez podpisů v mejlu a u sebe podepsanou rezervační smlouvu. Je to v pořádku, nebo je to chyba?DRAPE, NO, PRÁVĚ ŽE MŮJ PODPIS JSME OVĚŘIT NECHALI.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 2500 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Smlouvyzdarm

Odpoveď byla označena jako užitečná

Z právního pohledu je to ve své podstatě jedno, protože aby byla smlouva platná, musí být doručena plně podepsaná všem smluvním stranám. Čili teoreticky dokud se k Vám nedostane jeden její výtisk podepsaný všemi účastníky, tak de facto není smlouva platná. To je ovšem jenom teorie a kdokoliv další komu se smlouva předloží to samozřejmě není schopen zjistit, a to ani katastrální úřad.

Další skutečností je zcela jistě, že jste podepsala jen smlouvu, která měla takové znění, které jste odsouhlasila. To, že smlouvu nemáte k dispozici nemá v tomto případě vlastně vůbec žádný vliv na možnost, že Vás někdo podvede, protože katastr ke změně vlastníka bude potřebovat jeden výtisk smlouvy s ověřenými podpisy všech účastníků (a vy jste přeci ověřila podpis jen na tom s čím souhlasíte).

Čili pokud by snad chtěli (druhá strana) změnu vlastnictví, tak by museli smlouvu doručit katastrálnímu úřadu. Mohli by mu doručit jen smlouvu, kterou jste podepsala – odsouhlasila, a to je asi přece v pořádku. Pokud by snad tuto smlouvu jakkoliv porušili a vy se obáváte, že ji nemáte k dispozici, tak v momentu, kdy ji někdo předloží katastru, bude Vás katastr informovat, že byla katastru doručena. Krom toho, že máte následně možnost vznést námitku spornosti, aby katastr převod přerušil (tam musíte do dvou měsíců podat žalobu a katastr potom počká do případného rozhodnutí soudu), máte také právo požádat o ověřenou kopii této smlouvy – měla byste ji tak k dispozici.

Samozřejmě je otázkou co máte ve smlouvě – třeba jaké možnosti odstoupení, sankce a pod., čehož byste se asi bez výtisku, před tím než to někdo doručí katastru, domáhala jen těžko. Když bude problém tak napište.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?pizlicka Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

To teprve poznáš.Pokud podpis neni ověřen, což myslím že neni, tak se nic prozatím neděje.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
autacek

Ve Vašem popisu chybí, kde a jak jste se podepsala, na kupní smlouvě musí být ověřený podpis (ale stačí ověření advokátem, asi byste se zapisovala i do podpisové knihy).

Ostatní se odvíjí od toho, co za další smlouvy máte podepsány, zda-li nějakou smlouvu o úschově prostředků, kdy bude smlouva zaslána na katastr (většinou až po úhradě protistranou, neb jinak byste nemusela mít ani nemovitost, ani peníze), kdy budou prostředky z úschovy vydány, atd.

doplnění:
To co píše Smlouvyzdarm má jednu zásadní chybu a to tu, že zpochybňuje riziko, kdy klientka nemá v ruce ani jiné smluvní ujednání, kterak bude postupováno v rámci převodu, i úhrady, v teoretické, bohužel se ale již stalo i v rovině praktické, ať již omylem, či úmyslem, kdyby smlouva byla dána na katastr. Nezaplacení kupní ceny není překážkou k zápisu změny vlastnictví, což je stav – nemít ani nemovitost, ani peníze – klientem jistě nepožadovaný, kterému se chce tazatelka vyhnout a proto se zde ptá. I když nepředpokládám, že by v tomto daném případě neproběhlo vše ok, obezřetnost je vždy na místě.

Upravil/a: autacek

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Chce to trochu důvěry. V zásadě při podpisu každé smlouvy ji někdo musí podepsat první. Pokud jsou nějaké pochybnosti o důvěryhodnosti protistrany, pak by bylo vhodné podpisovací akci provést hromadně příp. za účasti svědků…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
autacek

Jen doplním, vtipné je, že hlavně že makléř shrábne provizi, ale vy abyste teď strachy pomalu neusnula. Ale třeba všechno dobře dopadne.

před 2500 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
pizlicka

Podepisovala jsem 4 krát,kupni smlouvu,a smlouvu o uschově prostředků.jenže ostatní az v jiné dny po mě,proto nemam nic v rukách.mam jen rezervacni smlouvu.

před 2500 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
autacek

Ono to nějak dopadne, pravděpodobně dobře. V zásadě je úplně jedno kdo to podepíše dřív, pokud advokátovi důvěřujete a ten udělá vše, co má. Ideální stav je, když se setkáte všichni společně, ono ostatně nemovitost člověk tak často nekupuje/neprodává, aby si nebyl schopen vyhradit stejný čas, pak si každý odnese svoji kopii a můžete společně doufat, že vše dobře dopadne.

před 2500 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek