Avatar uživatele
Hakunamatata

Udělá se mi dobre, když mi odebrali velké množství krve?

Třeba jako když dříve při nemocech pouštěli zilou. Proč to tak je? A funguje je to i na psychicke nemoci?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3935 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Lucijej

Němečtí lékaři vyzkoušeli u svých pacientů postup z doby předvědecké medicíny: pouštění žilou. Podle nich pomáhá pacientům s nadváhou a problémy, které hrozí přerůst v cukrovku II. typu. Ale efekt není příliš výrazný, takže zatím zůstává jen u teorie.

Komu se dnes pouští žilou?

Pravidelné odběry krve dnes stále patří do léčebného rejstříku nejméně u jednoho onemocnění. Jde o hemochromatózu, tedy onemocnění vyvolané nadměrným ukládáním železa do tkání. Jeho příčina je genetická, takže od narození se v těle pacienta hromadí železo, které nakonec (často až ve středním věku) poškodí organismus.

V případě akutních problémů se nemocným odebírá dokonce až 500 mililitrů týdně, aby se množství železa rychle snížilo. Po uklidnění situace se pak provádí odběr stejného množství po několika měsících, aby se množství železa nezvyšovalo.
Zdroj: http://techne­t.idnes.cz/pou­steni-zilou-obezita-0v8-/veda.aspx?c=A121127­_134027_veda_mla

Já chodím pravidelně krev dávat (450ml) a po odběru jsem jak sjetá :o) Je mi lehko a veselo :o) akorát se musím vyvarovat rychlých pohybů.
Doplňuji:
Funno, odběrové množství krve nevyvolává kolaps. Je zjištěné, že člověk má v žílách o půl litru krve více, než je potřeba, pro případ, že se poraní a začne krvácet. Takže takovýto odběr krve zdravého člověka neohrožuje na životě. Na lidi s nižším tlakem chodí mdloby, ale to není žádná tragédie.

Upravil/a: Lucijej

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ponovotny

jak píše Lucijej, ztrátu krve doprovází příjemné pocity. Souvisí to mimo jiné se snižováním krevního tlaku.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Funna

sorry, ale takový dotaz může dát jen malé děcko…
při ztrátě VELKÉHO množství krve, se ti na 100% neudělá dobře, ale spíše naopak…to by nejspíš hlavní prioritou při úrazu nebyla zástava krvácení…a proč se to dřív dělalo? to je velice jednoduché…lé­kařství bylo v plenkách a tak se zkoušelo cokoliv…při MALÉ ztrátě krve, tělo musí „vyrobit“ novou, takže ji omladí a to může být v některém případě prospěšné…ale někdy to samozřejmě nepomohlo vůbec a někdy jim člověk umřel poměrně rychle…prostě záleželo na okolnostech a fyzičce každého pacienta…

Doplňuji:
lehko a veselo?…jestli to, že se ti zatmí před očima a skoro upadneš na zem…začnou kolem tebe běhat sesřičky a musíš si okamžitě lehnout přímo v „jídelně“ s nohama nahoru je lehko a veselo..no tak to potom ano…

Upravil/a: Funna

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
autacek

Ne, neudělá se ti dobře. A v domácích podmínkách doporučuji nezkoušet !

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek