Avatar uživatele
anonym

Uhradí zdravotní pojišťovna Ministerstva Vnitra lidem protézu v celé výšši nebo se dává jen nějaký příspěvek?

Za předpokladu, že ji někdo dostane předepsanou od doktora/zubaře. Předepisuje ji jen zubař? On musí stejně udělat otisk ustní dutiny tak, či tak? Vím ,že u kákusné dlahy bylo nějaké období po které musela ydržet a až po něm se mohla nová dostat zdarma. Pokud to někdo chtěl mít dřív, tak musel již něco platit. To samé je i zde?

Zajímavá 0 před 2851 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
da ny

Odpoveď byla označena jako užitečná

ZP MV uhradí minimálně to, co VZP.
Netuším, co si představujete pod pojmem protéza… ?! Zubních náhrad je několik druhů: pevné a snímací. Protézou se často nazývá náhrada celková, pryskyřičná nebo částečná.....
Celková náhrada je ZP plně hrazena, přesto některé ordinace vybírají poplatek 100 – 1000 Kč. Hlavně tehdy, pokud se zhotovuje u HTP (horní totální protézy) transparentní patro, případně výztuž (síťka).
U částečných náhrad se vždy nějakou měrou finančně podílí pacient (lité kovové konstrukce, skelety, spony, třmeny, destičky, drátěné spony).až na tzv. jednoduché částečné protézy pouze s drátěnou sponou.
Provizorní náhrady ZP nehradí vůbec, pacient platí celou sám.
Stomatolog provede otisk čelistí, pak 2. v individuelní lžíci (u celkových náhrad podmínkou). V ordinaci se dále zachycuje výška skusu pomocí skusových šablon, http://www.wi­kiskripta.eu/in­dex.php/V%C3%BD­%C5%A1ka_skusu
zkouší se zuby postavené ve vosku. Nakonec se v ordinaci náhrada odevzdá a dle potřeby dále „upravuje“. Náhradu zhotovuje zubní technik v zubní laboratoři. (3/4 práce a více).
Úhrady:
http://medici­na.cz/clanky/10820/34/­Dotaz-pro-VZP-uhrada-zubni-protezy/
https://webev­zp.blob.core.win­dows.net/medi­a/Default/doku­menty/ciselni­ky/STOMAG_980­.pdf

Upravil/a: da ny

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek