Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ulomený drát ke světlu v paneláku

Ulomil se mi v paneláku přívodní hliníkový drát (fáze) ke světlu ve stropě. Druhý PEN vodič také není už v dobrém stavu. Provizorně jsem fázi opravil vago svorkou, ale jelikož drát byl zlomený dost hluboko, nešel moc do svorky zastrčit a nejspíše dlouho spoj nevydrží. Nechce se mi popřípadě když spoj nevydrží nijak sekat do stropního panelu a nepočítám s větší rekonstrukcí ,proto mě napadlo natáhnout nový přívod od vypínače ke světlu v malé liště. Nekoukám na estetiku, ale na rychlost opravy a dlouhodobější spolehlivost. Když jsem ale vyndal vypínač ze zárubně, byla zde vyvedena jen fáze, která vede ještě k tomu k podlaze. Kde by se dalo napojit na PEN vodič? Bude schovaný po rozšroubování zárubní také dole u podlahy , nebo je vedený rovnou z podlahy panelem ke světlu? Má s tímto někdo z vás zkušenost?

Předmět Autor Datum
natáhnout v liště je OK . Ve vypínači podle staré instalace je fakt jen fáze. Ale kde vezmeš ten PEN…
paul 14.12.2013 09:02
paul
nejjednodušší mi přijde o 10 až 20cm posunout lustr po směru, kudy jde kabel :-)
Uroboros 14.12.2013 09:14
Uroboros
V paneláku nám už rekonstrukci dělali, ty původní hliníkové dráty jsou tam vedeny naprosto šíleně sp…
JoDiK 14.12.2013 11:25
JoDiK
Zkus se podívat kolem dveří, měla by tam být krabice, ze které je ta fáze k vypínači odbočena. A v n…
Trilobit 14.12.2013 22:19
Trilobit
Asi záleží kdy a možná i kdo ten panelák stavěl, protože v tom našem nejsou vůbec žádné krabice a po… poslední
JoDiK 15.12.2013 12:04
JoDiK

V paneláku nám už rekonstrukci dělali, ty původní hliníkové dráty jsou tam vedeny naprosto šíleně spárami v panelech a k vypínačům jsou někde kanálky, někde husí krky, nulák ke světlům je veden samostatně jinou cestou a je propojený dokola mezi všemi stropními světly a fáze vede úplně jinou cestou přes vypínače. Takže se vysekaly nové cesty a drážky (chudáci sousedi) a staré dráty se ustříhaly a nechaly tam.
Takže vidím asi dvě možnosti řešení - buď tak jak jsem to opravil já po nastěhování - taky mi upadl drát ve vypínači - tak jsem to kolem něj opatrně vydlabal a napojil lustrsvorkou krátký káblík (lustry jsou vedené drážkami, tam by to mělo jít vydlabat snadno). Nebo rekonstrukce - to ale slyšet nechceš...
Protože tou lištou bys oba vodiče musel vést jak od lustru k vypínači, tak od vypínače k rozvaděči...

Zkus se podívat kolem dveří, měla by tam být krabice, ze které je ta fáze k vypínači odbočena. A v ní by měl být i nulák. Jinak když půjdeš podél lišty, v některém místě jsou vodiče zavedeny do svislé díry v panelu, vedou nahoru do stropu. V našem bytě je díra docela prostorná, nebyl problém vytáhnout přívodní dráty a nasvorkovat je. Jinak přívod k vypínači vede pod prahem, respektivě v kovovém prahu. Takže kdybys rozšrouboval futra, dostaneš se k drátům také. Hodně štěstí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru