Avatar uživatele
ZvědavýTázač

Uměl Stalin anglicky nebo Churchill/Roosevelt rusky?

Jakým jazykem mluvili na různých konferencích Spojenců?

Zajímavá 0 před 2734 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
klumprt

Mám knihu o Hitler a Stalin – paralelní životopisy a nikde jsem se nedočetl, že by Stalin uměl anglicky. Když chodil do školy, tak se docela jistě angličtina v Rusku běžně neučila. Určitě ne v kněžském semináři, kam Stalin chodil. A o Churchillovi s Rooseveltem bych si dovolil robněž silně pochybovat. V britském impériu ruština nebyla potřeba a v izolacionis­tických USA už vůbec ne.

Doplňuji: Při neformální části jedné z návštěv Churchilla v Moskvě, když Stalin sežral celé sele a schůzka trvala do čtyř ráno, o tom, co se vychlastalo ani nemluvě, tak to musel být pro tlumočníka velký zážitek. Budiž mu sibiřská země lehká.

Upravil/a: klumprt

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
led

Ani Stalin, ani Churchill vo svojom pohľade na svet sa ani nesnažili poznať jazyk svojho vojenského spojenca, ktorý bol súčasne ideologickým nepriateľom

Pri oficiálnych stretnutiach predstaviteľov vlád, používajúcich rôzne jazyky, bez ohľadu na ich znalosť reči, protokol určuje úradného, prevereného tlmočníka.
Týmto predstaviteľom sa dáva tým aj možnosť všímať si aj spôsobu vyjadrovania, reč tela, nielen samotnej vety a jej formulácie, vzniká tu čas na premyslenie si otázky a odpovede, na sústredenie sa na podstatu veci, problému…

Platí to aj dnes a nielen na najvyšších fórach.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dubraro

Neuměli. Měli tlumočníky.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
JájsemRaibek

Mohli mít tlumočníky, tak jako je tomu dnes.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek