Avatar uživatele
Iskandar

Upgrade Windows XP Professional. Máte zkušenosti s některými systémy nebo přímo z upgradem z WinXP?

Dobrý den. Od února 2007 vlastním PC. Jako OS jsem si při koupi mohl vybrat mezi WinXP a WinVista. Kvůli vlně negativních ohlasů jsem, ač nechtě, pořídil WinXP. Neměl jsem jinou možnost, protože jsem tehdy moc s PC zkušenosti neměl a neměl jsem ani přístup k internetu, abych mohl porovnat tyto produkty.
O dva a půl roky později vyšel Win7. Měl jsem o něj zájem, ale cena Win7 Home se pohybovala kolem 4500 Kč, což mě zarazilo a stále to nemohu pochopit. Radši jsem zůstal u XP.
Avšak poslední 2 roky se mi WinXP nepochopitelně seká a dokonce i po nenáročné práci v Office po restartu naskočí modrá obrazovka. Nepomáhá ani pravidelná údržba (čištění disku, defragmentace, cCleaner). Občas nezvládá ani více programů najednou (mám veri 32 bit, RAM 3.3 GHz a procesor Intel Core 2 Duo 3.0 GHz). Programy jsou lepší a lepší a XP pořád stejná. Stačila mi podpásovka od Microsoftu, kdy IE 9 (od kterého jsem čekal hory doly) byl pro Vista a výš. Nebo že už dnes hry vyžadují Vista nebo 7.
Chci upgradovat. Už v tomto roce.I přesto, že podpora skončí až v příštím roce. Na Win9 do r. 2015 se mi fakt nechce čekat a pochybuji, že bude levný upgrade z XP na 9 (jestli vůbec bude).
Váhám mezi Win7 a Win8. Nejsem nějak náročný uživatel. Hlavně mi jde o rychlost a jednoduchost. Nic programovat opravdu nebudu. Nebráním se ani modernímu designu nebo funkcím.
Máte zkušenosti s některými systémy (jejich klady a zápory) nebo přímo z upgradem z WinXP? Vyplatí se více Win7 nebo Win8? Děkuji.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4050 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
beer

Osobně mám XP profi a nevidím jediný důvod k přechodu na vyšší systém. Jistě, záleží na využití PC, možnostech HW i SW, atd. Teprve až zjistím, že podpora bude skutečně nutná, půjdu na 7.
Pokud budeš chtít přejít na Win7 (doporučuji z těch dvou co zmiňuješ), nejdříve si raději zjisti, zda tvův PC splňuje všachny požadavky:
http://www.mi­crosoft.com/cs-cz/download/de­tails.aspx?id=20
K tomu sekání: Podívej se do odkazů, snad problém vyřešíš
http://jnp.zi­ve.cz/hledani-chyb-ve-windows-krok-za-krokem
http://earchiv­.chip.cz/cs/e­archiv/vydani/r-2011/chip-02-2011/pc-stavkuje.html

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Bedy

Windows XP je dneska už zastaralý systém, pomalu lidi tlačím k upgradu nebo přechodu na Linux (Ubuntu, Mandriva, Kubuntu apod.), protože podpora ze strany Microsoftu končí 8. duba 2014. Pak už prostě nebudou vycházet bezepčnostní aktualizace, nic.

Jak jste psal – Microsoft se snaží XP odstavit delší dobu – není tam Internet Explorer 9, není tam Windows Media Player 12, nefungují tam Ofifce 2010 a 2013, nejde tam Windows Live Essentials 2012, řada vývojařů her od XP dala ruce pryč, protože tam nejde DirectX 10 a 11, řada vývojařů těch v uvozovkách lepších programů už XP taky nepodporuje.

Osobně nemám dobrou zkušenosti s těmi upgrady, protože nejsou moc dobře vymyšlený – není to úplně doladěný do konce. Bude lepší udělat prostě novou čistou instalaci.

Na tenhle počítač bych v pohodě dal Windows 7, RAMky má dost, procesor taky dobrý, věřím, že i s pevným diskem a grafickou kartou nebude problém.
Windows 8 je ještě moc nový, osobně doporučuju vyčkat na vydání prvního Service Packu – do té doby radši nový WIndows nekupovat, je to ještě plné much.

Windows Vista není špatná volba, ale už IE10 tam nenainstalujete a podpora taky pomalu končí. Jinak Vista se Service Packem 2 je dobrý systém, opravdu ten Service Pack opravil ty chyby a problémy s výkonem. Už i Service Pack 1 byl dobrým znamením, takže pokud někde se dostanete opravdu levně k Vistě, prosím 🙂

A další možností je přejít na nějakou uživatelsky přívětivou linuxovou distribuci s dobrou uživatelskou podporou – například Ubuntu. Výhodou je že tyhle distribuce jsou zdarma a v češtině samozřejmě taky.
O Ubuntu víc na www.ubuntu.cz a řadu zajímavých věcí najdete na http://wiki.u­buntu.cz

Kdyby se Vám Ubuntu nelíbilo, doporučuju se podívat na Kubuntu či Xubuntu – vzhledem mají blíž k Windows a vše, co jde na Ubuntu, funguje zde taky. To znamená že i ty návody a informace na wiki tam taky platí.

Zajímavou volbou může být i Mandriva Linux, která je už malinko jiná, ale má taky docela dobrou podporu. Ve své podstatě má k Windows ještě blíž.

Většinu linuxových distribucí si můžete vyzkoušet bez nutnosti instalace rovnou z CD či USB disku.

Sekání může způsobit tzv. bloatware programy – tedy různé nástrojové lišty (toolabry) od Google, ASK, Yahoo, ICQ, Babylon apod. které jsou de facto k ničmeu a jen zbytečně zpomalují počítač.
Mezi bloatware patří i jiné zbytečné programy, často je tam cpou výrobci počítačů, navrhuju se na to kouknout a když tak to všechno odinstalovat.
Za zpomalením mohou stát i viry, takže doporučuju projet antivirovým&an­tispyware programem.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
lukas.zmizik

Pro takový počítač je win xp spíše neštěstí. RAM tam bude pravděpodobně vyšší, podle mne 4 GB – ale 32 bitový systém více než cca 3.3 GB nenačte. Takže zbytek je nevyužit. Doporučuji tedy zvolit 64 bitovou verzi.

Další bolest win xp je, že systém delší dobu instalovaný a používaný záhadně tuhne a nepomáhá nic jiného než přeinstalace. Já to dělal každého půl roku. A to sem měl pod kontrolou všechno, co tam instaluji.

Ovšem za sebe bych doporučil win 7. Podle mne se win 8 hodí spíše spolu s dotykovou obrazovkou. A navíc je u win 7 větší jistota kompatibility programů. Měl sem chvíli win 8 na zkoušku ale nevydrželo to dlouho, asi tam trochu hrál roli zvyk.

Navíc se mě win 7 nezpomaluje a to dokonce ani v případě, že počítač několik měsíců neresetuji, pouze k vypínání používám režim hibernace.

Jo a po každé, když nainstaluji jakýkoli větší software – jako je office a podobně, napíšu v nabídce start „msconfig“ nebo v cCleaneru je pod položkou „nástroje / start“ všechno nového, co brzdí počítač při startu a pracuje na pozadí a zpomaluje. Tak si všimnu, co tam přibylo ale i podle názvu se některé položky dají přiřadit, k čemu co patří. No a deaktivuji to. Například ms office si nainstaluje nějaké indexování, které se po každém startu windows načte a funguje na pozadí, to samé má corel, adobe photoshop, autocad a pokud tyto software instaluji, všechno kontroluji v ccleaneru co přibude a vypínám.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Počítače a internet