Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Upálený pin u procesoru

Zdarec, mám problém. Spustil jsem komp. Nic se nedělo, na obrazovce tma a až po chvíli jsem si všiml nepatrného mráčku nedaleko patice. Tak jsem rychle počítač vypnul a procesor vytáhnul. Záhy jsem se zděsil, protože patice upájela procesoru 2 piny. Potřeboval bych poradit, jestli si mám koupit novou základovku, nebo byl na vině procesor. Pokud za to mohla základovka, tak by mě zajímalo jestli jde piny nějak při- letovat/lepit apod. Nechci se raději o nic pokoušet, protože se bojím, že mi základovka "ukousne" další piny. Ale na druhou stranu nechci zbytečně shánět novou základovku. Tak potřebuji vědět co si budu muset sehnat. Doufám, že alespoň cpu půjde ještě zprovoznit. Až do teď bez pracovalo vše v poho. Dík za odpověď.
Petr - majitel základovky z Ferratu:-)

Předmět Autor Datum
CPU uz nerozbehas aspon si neviem predstavit ako uchytit pin (ktory tiez asi nemas) na svoje povodne…
El 04.02.2007 18:11
El
Budes potrebovat novou maticku a novy CPU. Asi i zdroj. O testy (CPU do jine desky / jiny CPU do sta…
mif 04.02.2007 18:24
mif
chyba může být jak v procesoru, tak v desce. Ani jednomu bych už moc nevěřil.
touchwood 04.02.2007 18:28
touchwood
Pokud by to nebylo procesorem, tak jsem slyšel několik lidí, kterří procesor rozběhali i s ulomenými…
Petr S. 04.02.2007 19:10
Petr S.
to bude prudko stabilne... vyskusaj uvidis napis
El 04.02.2007 19:12
El
Pokud je usmazeny pin napajeci, je dobra sance, ze CPU pojede (tech duplicitnich pinu je moc) i bez…
mif 04.02.2007 19:19
mif
To bude mať kapacitu ako sviňa. Síce malú, ale narobíš si problémov viac než dosť. Môže to byť v por…
msx. 04.02.2007 19:22
msx.
Mě se to podařilo (znovu napájet piny na procesor), ale to byl případ, že piny byly ulomený, ne upál…
mia 04.02.2007 23:52
mia
Pravdepodobne je v haji aj doska aj CPU, Na vine bola podla mna doska (tipujem) a moze odpalit aj da…
MM.. 05.02.2007 00:19
MM..
No já nevím ale nepatrného mráčku nedaleko patice bych si možná nevšiml ani když počítač mám oddeklo…
MM_tank 05.02.2007 02:11
MM_tank
Oni to nemuseli byt piny na napajanie, ak nieco rupne do skratu (z nejakeho dovodu bud prepatie na p… poslední
MM.. 05.02.2007 14:21
MM..

Pokud by to nebylo procesorem, tak jsem slyšel několik lidí, kterří procesor rozběhali i s ulomenými piny. Ale otázkou je jestli je procesor v pohodě, nebo ne. Asi zkusím věřit procesoru a seženu si desku. A znovu ozkouším procesor. Myslím si, že když do patice šoupnu ty dva upájený piny a dám na to cpu, tak se to přitiskne a teoreticky by procesor měl běžet, teda pokud neni spálenej nebo jinak poškozenej kromě těch pinů.

Pokud je usmazeny pin napajeci, je dobra sance, ze CPU pojede (tech duplicitnich pinu je moc) i bez "nahrazeni" (nabastleni) onoho pinu. Je to ale takove ne zcela koser reseni - ja bych to vyhodil. Na potencialni otazku predem odpovim: ne, bohaty nejsem :-)...

To bude mať kapacitu ako sviňa. Síce malú, ale narobíš si problémov viac než dosť. Môže to byť v poriadku, ale v tých vysokých frekvenciách sa to môže správať nevhodne. Pri vysokom toku údajov to môže byť vodivé a pri zastavení toku alebo toku logických núl sa to môže správach ako odpojené a teda to bude stav vysokej impedancie a to je vlastne logická jednotka.

Mě se to podařilo (znovu napájet piny na procesor), ale to byl případ, že piny byly ulomený, ne upálený. Byla to P4/2GHz, patice s478, bohužel procesor bez těch pinů odmítal najet. Normálně jsem tam napájel měděný pocínovaný drátek 0,5mm, upravenou mikropájkou (předtím jsem teda nahřál, vyklepnul a vyndal pinzetou zbytky kontaktů, je to tam normálně připájený teda asi ne normálním cínem, ale něčím podobným), pak jsem to kleštičkama na nehty zastřihnul, pinzetou srovnal a procák šlape dodnes, má ho syn v kompu, už přes rok bez problémů.

Pokud se ale ty kontakty upájely, tak to s největší pravděpodobností bude ten procák v prdeli, ale zkusit to můžeš.

Pravdepodobne je v haji aj doska aj CPU, Na vine bola podla mna doska (tipujem) a moze odpalit aj dalsi CPU (ale nie je to iste to sa dost tazko zistuje bez toho aby v tom bol nejaky CPU).
Pozri sa ci si na doske nezabudol nieco co moze vytvarat skrat, napr. povalujucu sa skrutku, alebo na kejse stlpiky na miestach kde doska nema diery apod.

P.S. tie piny doska neukusla ale roztiekli sa kvoli vysokemu prudu.
P.S.2. ja osobne by som vyhodil dosku aj CPU, uz si mal s tym dost skody. Zmeral by som preistotu aj napatia zdroja.

No já nevím ale nepatrného mráčku nedaleko patice bych si možná nevšiml ani když počítač mám oddeklovaný na stole ä poprvé zapínám. Proceosor má řádově stovky pinů na napájení tak si nedokážu představit že by odletěli dva nebo jak by se to mohlo stát. Moc tomu celému nevěřím8-)

Oni to nemuseli byt piny na napajanie, ak nieco rupne do skratu (z nejakeho dovodu bud prepatie na pinoch vada dosky - v CPU su ochranne diody na vstupoch oproti napajaniu, alebo rupol CPU) tak moze tiect celkom pekny prud na tych pinoch ktore sa odpalili...
Alebo ze by to odcvakla patica? To si neviem predstavit. Este je mozne ze expert co to tam zakladal tie piny ohol a ulomili sa, apod. Alebo sa jedna o piny v rohu ktore tam nikdy ani neboli :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru