Avatar uživatele
anonym

Urologicke vysetreni pro PSA. Jak se provadi ? ( dnes jsem trochu mimo ) ☹ , mam trochu starost o znameho.:-( -iv-

Doplňuji:
Venkovane , dekuji moc a presto vas poprosim , jestli by jste s ezde nepodival do diskuze , na neco se jeste zeptam. 🙂 Diky.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? anonym, Kerberus před 4677 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
venkovan

Neboj. Jestli je to na vyšetření prostaty a našli mu v krvi větší hladinu PSA tak ho pošlou na biopsii a na základě odběru vzorků tkáně posoudí zda je tam jen zánět nebo zhoubné bujení. Pokud tam bude nález, prostatu mu vyříznou a pokud je to včas, je velká šance na další život a ten se nechá i bez prostaty.
Biopsie je sice trochu nepříjemná když berou vzorky, ale je to asi jako píchnutí jehlou. A co vím, dělají se převážně ambulantně – vypláchne se stlusté střevo, vezmou silnější antibiotika protože přeci jenom odběr se bere přes tlusté střevo (holky tak prý taky prohlížejí, tak to asi podobné vyšetření zažila).
Pořád lepší trochu nepříjemného vyštření, vyloučení či potvrzení nějakého oenmocnění a případně včasná léčba, než zanedbaný problém.
Mne našli jen zánět, respektive nenašli ve vzorcích zhoubné bujení. Je to otázka co bude dál. Prostě holky a kluci mají čas od času svoje nemoci a ne vždy je to vyšetření příjemné, ale když jsem viděl, že to zvládají i letití dědečkové, tak aby to nezvládli mladší kluci. Přinejhorším se mu udělá špatně a sestřičky ho potom budou oplácávat.
Není tedy problém v tom, že sestřičky ho budou oplácávat větší než v obavách z průběhu vyšetření?

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Ja vam dam ! Vam chlapum .. sestricky. ! Zdravotni bratry na vas. ! 🙂
PSA se tedy dela vysetreni take konecnikem ? Nepochopila jsem to..nebo jen z krve. ?
A kdyz jde na tu koloskopii – tak to jsou dve uplne rozdilna oddeleni. ? Ja myslela , ze " to je blizko sebe " , … 🙂 … je to tedy uplne neco jineho. Streva jsou streva a prostata prostata. Je to tak. ? 🙂 Uplnej debil jsem , no. ☹ -iv-

před 4677 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
venkovan

PSA se změří odběrem krve. Prakticky každý muž by si ho měl necha udělat jednou za dva roky po 50 letech a nebo mladší když měli podobné problémy u rodičů. Na základě hodnoty PSA asi od „4“ nahoru potom lékař posílá na další vyšetření. Pokud se potom dělá biopsie, vzorky se odebírají přes konečník, protože prostata je hned za střevem. Vždyť by ten chlap měl přiznat jak mu urolog prostatu pohmatem vyšetřoval. Popravdě se mi to nelíbí, ale co člověk nadělá.
Kolonoskopie je prakticky vizuální prohlídka tlustého střeva. Do střeva se zavede hadička a kamera či čím se tam doktor dívá. Přitom zavádění se trochu připouští vzduch aby se střevo trochu nafouklo a vnitřní stěny byla lépe vidět. To je na tom asi to nejméně příjemé – asi jako zaražené větry. Pokud v tlustém střevě lékař najde problém, odebere vzorek k vyšetření. Mám pocit, že polypy (jsou prý základem pozdějších vředů) hned nějakou smyčkou vyndá.
Byl jsem taky debil než jsem si prožil. Prostě o těchto vyšetření se moc nemluví, jako bychom se za něco styděli. To je to samé jako vyšetření na přítomnost krve ve stolici. Jak říká v reklamě Suchý – může se to eklovat (ošklivit), ale pmůže to pro včasné odhalení nemoci.
A kdyby na mne zdravotní bratr sáhl, asi bych vyletěl z kůže.

před 4677 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

🙂 Dekuji za vycerpavajici odpoved … dobrou. -iv-

před 4677 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Zdraví