Avatar uživatele
Kepler

Už jste někdy sebrali a snědli houbu, u které jste si nebyli tak docela jisti?

Já dneska holubinku namodralou, ačkoliv tyhle sorty jsem nikdy nesbíral. Co jsem měl dělat, sucháče ještě nejedou a naprázdno jsem se vrátit nechtěl. Ale můžu potvrdit, že je to fakt delikatesa. Ještě je holubinka nazelenalá, snad ještě lepší, ale tu jsem nepotkal v lese 20 let.

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? yuko, johana 56, redy před 2811 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
yuko

Mamce holubinky nechutnaly, tak jsme je nesbirali. Ale tatka me ucil poznat treba ryzec pravy. Jednou zacal sbirat strocky trubkovite. Nejdriv jsem si je overila v atlase, ale je fakt, takova smazenice ze strocku je super. A tech babek, co jsme se najedli a po letech se dozvim, co je to za svinstvo. U bedel jsem si byla jista. Pokud jsem byla v nejakem lese poprve, nechala jsem se nachytat na horcak. Ale olizla jsem a bylo to jasne. Pak uz vypadaly vsechny stejne. Tady mi nekdo dela chute…nasi sbirali i pychavky, ale ty zase nesbiram ja. A v zivote jsem se nenaucila sbirat a nikdy neochutnala muchomurku ruzovku – masak. Ale zato jsem ziskala houbu cagu sibirskou – chagu, ze ktere jsem si varila caj. To je ale zase o necem jinem.

Upravil/a: yuko

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Jan Kunčar

Nikdy. Stačí jedno procento pochybnosti a houba putuje do koše nebo na kompost.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
xxx3

ano, ale jen v tom, o kterou konkrétní odrůdu např. kozáka se jedná. U holubinek je to podobné, když si nejsem jistý (která to konkrétně je – u těch holubinek) tak lehce ochutnávám. Jinak ty modré, či spíš fialové holubinky jsou Ok.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Většinou jsem bral v lese jen hříbky a václavky a klouzky nám dříve rostly hojně v parku. Měl jsem strach z neznámých hub, ale i tak jsem se díval do atlasu a přemýšlel, co bych mohl přidat do sběru, ale nakonec jsem je tam radši nechal. Dnes musím bohužel s lítostí konstatovat, že i když jsem měl chození do lesa moc rád, tak už jsem toho zanechal z jednoho prostého důvodu a tím jsou: klíšťata.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Jan Kunčar: samozřejmě ten druh holubinky byl doma přesně určen podle atlasu. Ruskou ruletu taky nerad.

před 2811 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

No jo, na ryzce pravé jsou samé chvály, ale sám jsem na ně nikdy nenarazil, asi chodím do jiných lesů. Babky považuju za chuťově nejlepší z hub, jenže jsou strašně choulostivé na plísně a proto můžou být nebezpečné. Mladé a zdravé ale nemají chybu. Lepší jsou jen zářijové suchohřiby, nejlepší houba chuťově vůbec. Ani pravák neobstojí, to je druhá liga. Na hořčák jsem se taky jednou nachytal, ale od té doby ho poznám na 1 metr. Mladé bílé pýchavky jsou naprosto úžasné svou vůní i chutí. Růžovky – masáky nesbírám, i když jich je někdy jak nasr…, prostě mi nechutnají. No jo, každý máme svoje chutě a svoje nálezy…

před 2811 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
yuko

A takove kremenace… Jo, skocit si do lesa na hribky a nejen na ne, to je parada. https://www.y­outube.com/wat­ch?v=WZKyRuTl_1s

před 2811 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

To jsi fakt nemusela. Křemílky znám a jsi mi sympatická i bez znalosti pevnosti čehokoliv, čím disponuješ. Příště jen o houbaření, ano?

před 2811 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
yuko

Homolkovi sli prece do lesa sbirat hribky.

před 2810 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek