Avatar uživatele
Ignác

Už několik let je odstraněna umělá odchylka z GPS a veřejnosti je umožněno sledovat GPS mapy z družic. Proč ne video ?

Tak me napadlo, proč vlastně není možné sledovat obraz z družic v reálném čase, jako video ? Je to kvuli ochraně soukromí, nebo utajení ? Přenosová rychlost na to by už dnes myslím stačila. Děkuji
Doplňuji:
mosoj: vím jak funguje GPS ale nejspíš jsem se špatně vyjádřil. Mel sem na mysli programy na pc typu google earth nebo google maps, zde vidíme fotky povrchu, které dodala družice v době přeletu, vetšinou jsou staré tydny až mesice, nebo i roky, a chtel sem se zeptat jestli by teoreticky bylo možné aby aktualizace byla častěji, ideálně v realnem čase, byl by to legislativný či vojenský probleém, nebo jen technicky ?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Questman, ptáč před 3697 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Tak to jsi vedle jako jedle. GPS je pasivní režim. Mapu máš v GPS jakou si tam nahraješ a GPS přijímač pouze určuje tvoji polohu na té mapě, podle příjmu signálu z družic. Signál ale není video ani audio !!!! Pro určení polohy na tvé mapě je třeba příjem minimálně ze tří družic najednou. Čím více družic v jednom okamžiku přijímáš tím přesněji je poloha určena.

BTW. Tohle uměl již wermacht za války. Tzv. goniometr, který zaměřoval vysílačky. Jenom ne z vesmíru ale z několika aut a na jiném kmitočtu.
Doplňuji:
Jinak obraz můžeš sledovat , ale televizní a s anténou jiné velikosti.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
lukas.zmizik

mapy máš nahrané v navigačním přístroji, ty nejsou stahovány z družice… přístroj akorát na základě signálu z minimálně třech družic vypočítá polohu…

družice samozřejmě nedokáže permanentně snímat celý rozsah, který má v dohledu na nejvyšší přiblížení – musí ji někdo na to místo zaměřit – nikdo z nás by se nedoplatil, kdyby chtěl získat jen obyčejnou fotku konkrétního prostoru, natož videosekvenci…

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Hlada

Fotky nedodala družice v době přeletu. Je to mapa poskládaná z leteckých snímků. S GPS nemá nic společného.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

Je to pouze z důvodů utajení.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Už přestaň sledovat ty bondovky! Vypni to a vrať se do reality ;)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Questman

Protože družice je „družice“ :D
Jednodušeji řečeno, stejně jako jiné družice (třeba Měsíc) neustále obíhá kolem Země, nestojí na místě, takže logicky nemůže stále natáčet stejný bod na Zemi.
Tyhle on-line přenosy ze satelitů jsou jenom filmové a herní nesmysly, takový přenos ti zajistí možná helikoptéra nebo nějaký balón ale rozhodně ne družice z orbitu.

PS: nějakou dobu by se družice teoreticky mohla udržet zhruba na stejném bodě ale bylo by to max. na pár desítek minut než by jí došlo palivo
Doplňuji:
Aha :o
Tak špatný výklad ve škole, odvolávám, co jsem napsal a nejmenovaný učitel bude mít jednou co vysvětlovat -_-

Upravil/a: Questman

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mareg

  1. Asi hlavně finanční problém. Fotky jednou zpracujete a „je to“, ale video by muselo běžet stále. Kdo by to platil. Ostatně myslím, že např. fotky na seznamu jsou letecké.
  2. Není tolik družic → kamer aby dokázali sledovat celý povrch v použitelném rozlišení(?).
  3. Družice běžně „stojí“ na jednom bodě, říká se jim geostacionární a jsou to např. všechny, přes které se šíří TV a radio. Musí být nad rovníkem a letět stejnou rychlostí jako se otáčí země.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
cynique

Nejde sice o mapy a GPS, ale live video NASA vysílá z ISS.
http://www.n2y­o.com/space-station/

před 3696 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cynique

http://www.us­tream.tv/chan­nel/9408562

http://www.na­sa.gov/multime­dia/isslivestre­am.asx

před 3696 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Tak pardon.
Technicky určitě ne. Všimni si ale, že i na současných mapách je zvětšení jenom do určité míry. Načež přenášení obrazu v reálu, nikdo z důvodu utajení nedovolí.
Při prvních letech do kosmu se velmi dlouho tajilo jaká je dokonalá viditelnost
z kosmu. Z oběžné dráhy na kterých se tentokrát družice pohybovaly jsou vidět auta na mostech pouhým okem. Geostacionární družice jsou z jeho principu podstatně výše, nicméně pro dnešní digitální techniku to není problém.

První družice prováděly snímkování na klasický fotomateriál, tento byl z družic vypouštěn ve zvláštních pouzdrech, která chytala letadla nad oceánem do sítí !! Tehdejší radiový přenos nedokázal přenést rozlišení tehdejšího fotografického materiálu.

před 3697 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Nejenom že je odstraněna umělá odchylka, ale Garmin prodává navigace které umí GPS i Glonass najednou. Takže počet dosažitelných družic z konkrétního místa je dvojnásobný a přesnost navigování je na 20 – 30 cm !!!

před 3697 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
arygnoc

je rozdiel medzi pohybom na mape (niekoľkokrát za sekundu a s presnosťou podľa prijímača – satelitov na to je dosť) a rozdiel sledovania on-line záberov z obežnej dráhy.
technicky to samozrejme možné je, pravdepodobne to existuje i reálne.
asi treba iba hľadať – niektoré zaujímavé úkazy v reálnom čase možno sledovať napr na nasa.gov.

před 3697 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Questman
Doporučuji nastudovat něco o geostacionárních satelitech a principu geostacionární pozice. Patří mezi ně všechny GPS, Glonass, i Galileo a všechny televizní satelity.

před 3697 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek