Avatar uživatele
anonym

V době „tulipánové horečky“ se lidé nezdráhali pro nákup tulipánových cibulí prodat svůj dům, dvorec či statek?

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2168 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Tulipánová horečka, která vypukla v Holandsku v rozmezí let 1634 až 1637., byla jedna z nejznámějších finančních krizí historie. Stála za vším lidská psychika, touha po zisku a typické davové chování. .

Tulipán původně pocházel z Turecka a prý byl dovezen do Holandska roku 1593 správcem botanické zahrady v Leidenu. Na jaře příštího roku vykvetl v této zahradě první tulipán. Přes svůj exotický původ nevzbudila zprvu tato rostlina žádný mimořádný zájem.

Teprve počátkem 17. století, když holandští pěstitelé začali křížit různé druhy tulipánů a z jednobarevných červených, bílých nebo žlutých květů vykouzlili nádherné barvy, stal se tulipán jakýmsi kultem. Brzy začali úspěšní pěstitelé požívat velké vážnosti a soutěžili o nejkrásnější květinu. . Nikdy nebyl dostatek tulipánů, které se všelijak křížily atd.

Všichni prodávali tulipánové cibule, někteří vydělali, jiný prodělali, přišli o majetek. .

Na tuto horečku doplatil i malíř Rembrant, (1606–1669). Nejenže prodělal na svých tulipánových kontraktech, ale jeho díla nešla na odbyt, protože lidé potřebovali nyní peníze na „důležitější“ věci, než jsou obrazy.

„Malíř musel nakonec ohlásit úpadek a roku 1657 byl jeho dům prodán v dražbě. Zchudlý Rembrandt nakonec umírá v roce 1669.“

Zdroj: https://www.pe­nize.cz/15739-tulipanova-horecka-1630-37

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek