Avatar uživatele
ReHu

V dotazníku pro uchazeče o práci, hned po jménu je povinná kolonka věk. Lze to považovat za diskriminační otázku?

Je označen jako povinný údaj.
Přece není 50 jako 50. Například. Někdo je stařec a jiný mentálně na 25.
Máte nějaké osobní zkušenosti s diskriminací?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? anonym, anonym před 4327 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Od 45 jsem neměl naději se uchytit někde jinde. V inzerátech to bylo podsouváno jako že v podniku je mladý kolektiv. Čímž bylo řečeno vše.
Tak ono je to jedno. Stačí vyplnit datum narození a na věk se nikdo ptát nemusí.
Nebo vlastně někde asi musí . Třeba si to ten manager lidských zdrojů nedokáže spočítat!! Je ale mladý a má kravatu. Jasně že to je diskriminace, ale nařídit to nejde, zejména soukromníkům.
Doplňuji:
Určitě jsem se neucházel o místo hostesky, modelky nebo sekretářky ředitele!

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Michal Kole

Myslím, že to diskriminační je

ale na druhou stranu to umožňuje posoudit zda je zaměstnanec věkově odpovídající profilu profese.

např. na hostesku se nemůže hlásit 60ti letá babička, ale třeba do call centra pro důchodce by byla 60 letá babička vhodnější, že se dokáže lépe vcítit do problémů seniora.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Děda Louda

Nejde o diskriminační otázku. Záleží jen na tom, jakou má odpověď na ni váhu. Zralejší věk může být v mnoha ohledech výraznou výhodou, ať se jedná o praxi, zkušenosti, přehled, kontakty, v neposlední řadě třeba i tradici.
O diskriminaci by se jednalo v případě, bylo-li by toto kriterium jediným rozhodujícím v dalším jednání.
Doplňuji:
Praxe, bohužel, funguje zcela neúprosně.

Upravil/a: Děda Louda

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Není to diskriminační otázka,je to jen údaj o věku.
Jinak bych chtěl oponovat Dr.Axl. Ne všichni máme zkušenosti s brutální věkovou diskriminací. Když jsem se rozhodl,že ve věku 52 let po předešlé, 25 – ti lete práci v zemědělství odejdu do jiného oboru,měl jsem zpočátku obavy,že mne nikde nepřijmou,ale po první návštěvě personalisty podniku,kde jsem žádal o zaměstnání jsem byl bez připomínek přijat,sice na dobu zkušební 6-ti měsíců.Po této době mi byla opět dvakrát prodloužená doba,ale z důsledku krize (2009) jsem byl propuštěn ( i s několika mladými lidmi). Zaevidování na ÚP,pobírání příspěvku,ale ten jsem měl pouhé dva měsíce,proto že jsem navštívil jiný podnik,v jiném oboru a tam jsem pracoval k oboustranné spokojenosti do doby,kdy opět z důvodu krize (vnitropodniko­vé),jsem byl po roce a půl propuštěn. Opět ÚP,ale podporu jsem pobíral jeden měsíc,proto že jsem se byl zeptat u předešlého zaměstnavatele o práci.K mému údivu jsem byl opět přijat bez dalších formalit,proto že měli v archivu veškeré mé údaje,i dokonce vstupní čipovou kartu do areálu podniku.Pouze povinná vstupní prohlídka u závodního lékaře a mohl jsem pracovat na stejném oddělení jako řadový dělník. Zkušební doba 3 měsíce,smlouva na dobu určitou 2*6 měsíců,ale po roce jsem uzavřel smlouvu na dobu neurčitou. Z řadového dělníka (13500 brutto)jsem se vypracoval přes předáka směny na vedoucího směny s 24000 brutto­.Podotýkám,že v počtu cca 32 lidí na směně nejsem nejstarším zaměstnancem na směně.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mojitek

ať ten údaj o věku budou brát v potaz nebo ne to není důležité.Každopádně už jen otázka , (ještě k tomu povinná ) -o věku- je diskriminační­.Všechny příslušné úřady,včetně ÚP vědí o tomhle nešvaru,ale nikdo s tím nic nedělá.Jak to?Je to přeci jejich povinnost,od toho přeci jsou..A to je hodně zarážející,fakt to tady jde od 10 k 5 .

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
ReHu

Michale, to ano, ale u specifických profesí.
A určitě by to šlo řešit indivindi dle profese a posouzení uchazeče.
Mnohdy vypadá líp udržovaná 50 než zapšklá 20.
Já na to narazila u Fortys pizza.

před 4327 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek