Avatar uživatele
Katoda

V jaké nejmenší vzdálenosti jste zažili úder blesku?

Já cca 25 metrů, ale byl jsem v budově. Blesk udeřil do stožáru co je těch cca 25 metrů od okna. Hrom zněl jako když před sebou rychle roztrhnete list papíru. Další dva blesky ze stejné bouřky šly do země ve vzdálenosti cca 50 – 100 metrů.

Zajímavá 0 před 2311 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Asi tak 4–5 m . Pod příhradovou kovovou halou na slámu. Těch blesků se tam vystřídalo snad 30. jezdily po té kovové konstrukci a po bočních sloupech do země.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Je to už dřív, někde jsem o tom psala.

Na domě jsme měli hromosvod. Při bouři blesk sjel vždy po hromosvodu do země. Tehdy jsem měli v okně přepínač uzemnění.

Zapomněli jsme ho přepnout a blesk místo v zemi skončil v kuchyni na otomaně, který stál pod oknem. Blesk se „rozprskl“, způsobil díry v potahu a látka začala hořet. Naštěstí jsme doutnající oheň uhasili .

Seděla jsem na otomaně u okna, takže blesk skončil ode mě několik centimetrů.

Byl to tehdy šok.

Nejhorší bouři a blesky jsem zažila u Baltu v Polsku. Stanovali jsem kousek od břehu. Ale dopadlo to rovněž dobře.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Už jsem se zmínil asi před 3 týdny – zhruba stejná vzdálenost, celkem 3× a vždy venku. Ty údery, když jsem byl doma, nepočítám.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
autacek

10 meterů a byla to pořádná šleha. Naštěstí blesk udeřil do stromu a svezl se do země tak, že v jeho kůře zanechal hlubokou rýhu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Vzdálenost se mi odhaduje těžko. Bylo to v takové blízkosti, že mi málem zhnědla čierná bielizeň. Tipuji 30m, hrom zněl, jako kdyby mi chtěl někdo kladivem přes týl vyrazit kukadla ven. Pískalo mi v uších zbytek dne.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Ano, máš pravdu. Pokud udeří blesk velmi blízko, hrom není tak mohutný jak by se mohlo zdát. Již jsem to zde jednou popisoval, vypadalo to jako když se bortí hromada naskládaných prken, což odpovídá i tomu papíru.

Mojí tetě proletěl kulový blesk těsně před jejím tělem. Teta omdlela ale nic se jí nestalo. Šaty co měla na sobě byly roztrhané na proužky, jako by je někdo nastříhal nůžkami. Blesk vnikl do chalupy střechou až do kuchyně a z kuchyně vylétl pod oknem ven, kde bylo zápraží po kterém teta právě šla.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

Odhadem tak 20 m. Bouchlo to do vrcholu věže hradu Hazmburk, já jsem stál pod ní.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek