Avatar uživatele
Mofli

V které fázi podepsat rezervační smlouvu a zaplatit zálohu?

Koupě by se realizovala bez RK. Hlavně mě zajímá, jestli mám zaplatit zálohu až po ocenění nemovitosti bankou? Koupě na HÚ. Může se totiž stát že odhad nemov. bankou bude nižší, pak na to člověk nemusí mít peníze. Děkuji.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? zzzzz před 4418 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Rezervační smlouva se podepisuje v případě, že se jedná o prodej nemovitosti prostřednictvím RK. V případě přímého prodeje od vlastníka nemovitosti se sepisuje pro účely vyřízení úvěru smlouva o smlouvě budoucí.
Na základě té si vyřídíte úvěr a zpravidla do jednoho měsíce od uzavření smlouvy o smlouvě budoucí se uzavírá smlouva kupní.
Pokud chcete kupovat nemovitost, měl byste už při vyjádření svého zájmu o její koupi mít představu o zajištění kupní ceny. To znamená mít rezervu i pro případ, že Vám banka neposkytne úvěr (hypotéku) ve Vámi požadované výši.
Není tu otázka, kdy máte zaplatit zálohu. Otázkou je, jaký bude termín úhrady zaplacení zálohy uvedený ve smlouvě o smlouvě budoucí.
Tady bude záležet na znění této „předkupní“ smlouvy, protože záloha na koupi nemovitosti nemusí být nutně považována za nevratnou. Podmínky si dojednejte s prodávajícím předem. Uzavřená smlouva se pro Vás stává podpisem oběma stranami závaznou, ať už si v ní stanovíte vzájemně jakékoliv podmínky.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Hlada

Žádnou rezervační smlouvu uzavírat nemusíte. Je to pojistka prodávajícího, určitý projev nedůvěry, vaše riziko. Snažte se o dohodu bez zálohy. Je pochopitelné, že nebudete vyplácet zálohu na nemovitost, když ještě nevíte, jestli na ni budete mít.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zzzzz

Já jsem žádnou zálohu při koupi nemovitosti neplatila a nikdy bych to neudělala. Prodej nám proběhl bez RK, jen přes notáře. Na jeho účet jsem složila celou částku. Notář obstaral převod na katastru a až poté vyplatil peníze prodávajícímu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek