Avatar uživatele
Lásenka

V kterých státech se vyskytují sklápěcí mosty? Který je nejstarší?

Existuje i železniční sklápěcí most? Pokud ano, v které zemi, kuji.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? hanulka11 před 4862 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

Pohyblivé mosty
Kapitolou samou o sobě jsou tzv. pohyblivé mosty. Slouží zejména k překonávání vodních toků, v minulosti ale měly také obranné účely (přerušily cestu útočníkům). Nejznámějším sklápěcím mostem je beze sporu Tower Bridge v Londýně, spoustu jich ale najdete i v Nizozemsku či Rusku. V Norsku mají dokonce i sklápěcí železniční most, v Nizozemsku železniční otočný. Tzv. ponorné mosty se dokonce v případě potřeby „schovají“ pod hladinu.

Zdroj: http://www.mi­neralfit.cz/za­jimavosti-ze-sveta-clanek/kuriozni-mosty-z-celeho-sveta-327/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
venkovan

Jeden „pohyblivý“ most je i v Čechách na Vltavě. Nedávno byl dokončen. byl postaven v rámci projektu splavnění Vltavy. Ale teď nevím jestli je sklápěcí či otočný. Pohyblivý v úvozovkách je proto, že všechny mosty se pohybují podle teploty mostu (roztahování a smrš´tování).

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Conni

V České republice je několik unikátních mostů. Sklápěcí most v ochranném přístavu České Vrbné byl dokončen na podzim 2010 v rámci splavnění Vltavy do Českých Budějovic.

Přes Labe v Kolíně vede nový železniční most, který byl postaven tak, aby v budoucnu umožňoval zvedání prostředního mostního pole pro průjezd lodí na řece. Ten byl dokončen taky na podzim 2010 (http://rvccr.cz/?s=3&m=2­5&sm=15).

Na Baťově kanále a na řece Moravě je několik otočných mostů přes plavební komory Vnorovy II a Uherský Ostroh (http://www.p-s.cz/otocne-mosty-c17z4l0.html). Přes plavební komoru Uherský Ostroh navíc vede sklápecí lávka (http://www.ga­valasport.cz/tra­sy/fotogaleri­etrasy/cyklotra­sy/mesta/ostroh/lav­ka.ostrohCZ.html).

Co se týče zvedacích železničních mostů, tak hodně jich je v USA, řekl bych tak desítky, ale myslím si, že jich většina bude zvedacích, ne sklápěcích.

Zdroj: http://rvccr.cz/?s=3&m=2­8&sm=60&sg=15

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek