Avatar uživatele
MobilManiak

V termosce je 0,5 kg vody o 50 st. C, přidáme k nim 200 g ledu o 0 st. Roztaje všechen led?

Nejsem si jist. A kolik st. bude mít voda po ukončení tepel. výměny? Já si myslím, že neroztaje a bude to mít 25 st. Co myslíte?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2959 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
cochee

Tvoje premisa v doplnění otázky je hloupost, aniž bych něco počítal. Když má termická soustava voda-led teplotu více než 0°C, tak není termicky ustálená a dále pokračuje tání ledu a ochlazování soustavy. Výsledná situace bude buď voda se zbytkem ledu a teplota 0°C, anebo jen voda bez ledu a teplota větší nebo rovna nule, ale ne že tam bude plavat led a bude to mít plusovou teplotu.

Doplnění: Ale mosoji!!! Měrné teplo a skupenské teplo jsou dva naprosto odlišné pojmy, najdi si to!

Upravil/a: cochee

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Počítej pomocí směšovacího pravidla a teplotu musíš vyjadřovat v Kelvinech. Mně vyšla výsledná teplota směsi cca 36 st. C. Nejsem si ale jist, jestli se směšovací pravidlo dá uplatnit, jestli se nemá správně uplatňovat skupenské teplo tání ledu. Asi jo, ale nechce se mi to hledat a počítat.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

Viz diskuse, 12–13°C

Ano, tohle je správný výsledek. Lze to rozdělit na postupné úlohy (ve skutečnosti to takhle postupně nefunguje, ale to nám nevadí)

  1. Teplá voda předá teplo na roztátí ledu. Spočti kolik tepla je třeba na roztátí ledu (skupenské teplo), toto teplo ochladí teplou vodu na nějakou jinou teplotu – spočti. (pokud teplo odebrané teplé vodě tu vodu nemá ochladit o více než těch 50st, pak dojde k roztátí veškerého vloženého ledu )
  2. 0.5kg teplé vody (vypočtená teplota) se smísí s 0.2kg studené vody o 0°C. Tohle už je obyčejné mísení vody a dá se spočítat dle vztahu T1*m1 + T2*m2 = T3*(m1+m2) (význam rovnice je: teplo uložené ve studené vodě + teplo uložené v teplé vodě musí být stejné jako teplo v lázni vzniklé smícháním)

Reálně by tam byli drobné odchylky, ty se ale většinou pro podobné výpočty zanedbávají. A mnou použitý výraz „teplo“ také není úplně přesný, protože to neodpovídá přinejmenším termodynamickému teplu (zahřátí té vody od 0K), ale pro tento případ je to fuk. Vše pod čarou je pro hnidopichy a nepotřebuješ to pro řešení příkladu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
klumprt

Já si myslím, že když to bude mít 25°C, tak to určitě roztaje.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Měrné teplo je k výpočtu potřeba. Název skupenské teplo se již asi nepoužívá.

Takhle nějak a nebuď líný :

http://www.on­tola.com/cs/di/s­mesovaci-rovnice-3

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
MobilManiak

Kepler: správně to má vyjít 12–13 st. Celsia. Spíš to skupenské teplo. Dcera to má do ZŠ,ale zrovna tenhle příklad tedy nevím.

před 2959 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek