Avatar uživatele
annas

V čem jsou podle vás kořeny lidského zla? Jaký máte názor na Einsteinovu definici zla?

Mladý Albert Einstein se zeptal profesora: „Pane profesore, existuje zlo?“

Profesor nejistě odpověděl: „Samozřejmě, vidíme to každý den, brutalita ve vztazích mezi lidmi, trestné činy, násilí, všechno toto není nic jiného než projev zla.“

Na to student odpověděl: „Zlo neexistuje, pane. Zlo je jen nepřítomnost dobra, tedy Boha. Zlo je výsledek nepřítomnosti lásky v srdci člověka. Přichází tak, jako přicházejí tma a chlad – tedy v nepřítomnosti světla, tepla a lásky.“

Citát z netu.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 10Pro koho je otázka zajímavá? ten který je, vagra, iceT, Andělé, johana 56, dědapetr, Drap, fcoop, Illines, veruska před 4437 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Andělé

Tak s jeho definicí plně souhlasím,nemám k ní co dodat. Naprostá pravda.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Damiana

Na mne je takto vyložená teze móóóc pánbíčkářská – tudíž vynucená, jsem pro to Dobro nazývat Dobrem a ne Bohem.
Přečetla jsem si ten příběh celý a jako čistě osobní názor člověka beru.
Jsem přesvědčena – možná naivně – že dobro je snad (?) v každém člověku, jen jde o to, aby ho v sobě chtěl najít – nebo mu s tím někdo pomohl. Většinou se objeví, když máme opravdu strach.
Lidé se spolu málo hezky baví a málo se v dobrém jeden o druhého zajímají. Je hodně sobců a chamtivců. Přibývá rozdílů a proto je více závisti. Společnost neumí komunikovat. Jiný názor automaticky znamená výzvu k boji. Je to tím, že lidstvo je dnes hodně „natlakované“ a zvýšila se agresivita.
Proto je o to více důležité si udržovat dobrou náladu jak to jen jde, nad blbostmi mávnout rukou a zpestřovat si každý svůj den.
Mám za to, že se slušností, přatelstvím a láskou lze život prožít krásně, ať se někdo třeba staví na hlavu. Ale z vlastní zkušenosti vím, že v některých případech byste si oddělali vlastní zdraví na tom udělat ze zlého člověka alespoň slušného. Když se „ve svém“ cítí nádherně, je to marné. Stejně jako u alkoholiků a jiných závislých.
http://sedesat­ka.cz/node/4103

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
fcoop

To by bylo na dlouhé povídání – stručně,tak stručně,že je to téměř vulgární – jsme tak „naprogramova­ní“.Každý si pod tím může představit co chce.

Pokud to vyplývá z logiky „věcí“,nebo někdo,či něco udělal(o) chybu – to je téměř jedno,ale vyplývají z toho velmi zajímavé souvislosti. Příčiny a následky – celej ten krám.

Otázky dobra a zla zajímají lidstvo od nepaměti, protože pro ně představuje chronický a těžko uchopitelný problém. Je to zřejmě problém ryze lidský, protože v říši zvířat se s tímto abstraktním pojmem ještě nesetkáváme.

http://hlubucek­.net/lit/feje­tony52.html

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
briketka10

nebudu mluvit o kořenech, ale jdu přímo k problému..
pro mě je největším zlem, když lidi ubližují zvířátkům..
když děti trpí hladem, jsou týrané a nemají domov..
a zdravotnictví co se pořádně nestará o staré lidi, kteří tam strádají sami bez pomoci..

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Tak jako platí Einsteinova E = m x c2,
tak platí, že každé dobro musí být po zásluze potrestáno. To je tzv. teorie relativity = teorie zla a dobra.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek