Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem VLC v linuxu, jak prehrat zvuk na TV

Mam Ubuntu 10.04 LTS, PC ma integrovanou zvukovku - pripojena na repracky, pres HDMI (gk GeForce) jde obraz a zvuk do TV. Ve windows funguje zvuk dokonale jak na repracky, tak na TV. V Ubuntu, kdyz dam "nastaveni systemu" a "multimedia", tak tam jsou tri polozky:

HDA Intel ALC888 Analog - dam otestovat a zvuk jde z repracku
HDA Intel ALC888 Digital - dam otestovat a zvuk nejde odnikud
HDA Intel ALC888 Digital IEC958 S/PDIF - dam otestovat a zvuk jde z TV (tato posledni moznost se zobrazi jen kdyz zatrhnu "zobrazovat pokrocila zarizeni)

Pokud prehodim preferenci jednotlivych zarizeni, tak aby HDA Intel ALC888 Digital IEC958 S/PDIF byl na prvnim miste, tak mi Amarok prehrava zvuk z TV. Ne tak VLC a MPlayer, ty si jedou dale z repracku a nastaveni na ne nema zadny vyznam. MPlayer neumim, takze ten jsem dal nezkousel, ale ve VLC v nastaveni zvuku mam zvukovy vystup Alsa, zarizeni HDA Intel ALC888 Analog (hw 0,0). Druha moznost je HDA Intel ALC888 Digital (hw 0,1), pokud zvolim tu, tak nehraje nic. Moznost HDA Intel ALC888 Digital IEC958 S/PDIF zde neni, jen se da zatrhnout "pouzit S/PDIF pokud je dostupny", ale pokud tento zatrhnu, tak mi z repracku zacne vychazet praskani a zvuk v repraccich ani v TV nehraje. Takze dotaz je, jak donutit VLC, aby pouzil HDA Intel ALC888 Digital IEC958 S/PDIF a prehral zvuk na TV. Pripadne dalsi dotaz, jak nastavit MPlayer, aby se prehraval zvuk na TV?

(Na pouzivani ALSA sound systemu trvam, Pulse Audio jsem ze systemu odinstaloval, nebot mam zkusenost ne jen z tohoto PC, ze to casto zlobi, takze rozchodit se to musi ve VLC nebo (a) MPlayeru pres alsu, nakonec, kdyz chodi systemovy zvuk (test), tak by mel fungovat i zvuk v prehravacich, pripadne, jestli je jeste nejakz linuxovy prehravac, ktery by umel ceske titulky, avi, mkv, atd. a umel pouzivat ALSA system.)

Předmět Autor Datum
pospoupavam dopredu, kdyby nahodou preci jen nekdo vedel, co s tim. :-)
Redmarx N 04.09.2011 08:27
Redmarx N
To nebude ani tak zalezitost playerov, ako prepnutia signalovej cesty vystupu na zbernici zvukovej k… poslední
KiloViktor 04.09.2011 10:29
KiloViktor

To nebude ani tak zalezitost playerov, ako prepnutia signalovej cesty vystupu na zbernici zvukovej karty. Playeri len preberaju moznosti nastavenia vstupov a vystupov a podaktore pocitaju aj roznymi extra nastaveniami. Myslim, ze skor by si mal skumat ako nastavit na zvukovke vystup tak aby siel do TV. Neviem ci v Ubuntu 10.04 LTS je nastavenie mixera pomocou prikazov "amixer". Ak, ano, mozes to skusit pomocou tohoto prikazu a ked to bude fungovat spravis si skript povedzme.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru